Een zwembad bouwen - u moet deze kosten berekenen

zwembad-bouwkosten

Op verzengende hete zomerdagen is de droom van een eigen zwembad in de tuin een van de liefste wensen van velen. In een interview legt de cost tracker-expert in detail uit wat het kan kosten om deze droom werkelijkheid te laten worden.

Vraag: Welke soorten zwembaden zijn er eigenlijk?

Kostentracker-expert: als u de op te zetten geprefabriceerde pools negeert - die nog steeds beschikbaar zijn in aanzienlijke afmetingen tegen relatief lage prijzen - dan kunnen pools grofweg worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Geprefabriceerd zwembad met stalen wand als inbouwzwembad
 • Geprefabriceerde zwembaden van GVK (glasvezelversterkte kunststof)
 • Zwembaden gemaakt van andere materialen die van hogere kwaliteit zijn dan GVK
 • zelfreinigend natuurlijk zwembad
 • Zwembaden met roestvrijstalen bassins

De kosten voor het zwembad blijven stijgen naarmate de lijstpositie voortduurt - roestvrijstalen zwembaden zijn verreweg de duurste variant.

Het is beter om niet zelf een zwembad aan te leggen - dat is hard werken en als het gaat om de juiste plaatsing en installatie is veel specialistische kennis vereist.

Vraag: Wat kost het om een ​​zwembad in de tuin te bouwen?

zwembad-bouwkosten

Geprefabriceerde zwembaden zijn de goedkoopste optie

Kostentracker-expert: grote bovengrondse zwembaden met een diameter tot 7 m zijn al beschikbaar als zwembaden met massieve stalen wanden voor ongeveer ongeveer € 1.000 tot € 1.500.

Deze baden zijn zeer stabiel, hoeven niet permanent geplaatst te worden en kunnen toch aanzienlijke diameters hebben en een waterdiepte tot 1,20 m.

In veel gevallen zijn ze het meest kosteneffectieve alternatief en zelfs voldoende om in de zomer af te koelen.

Ingebouwde zwembaden zijn consequent duurder - voor een zwembad met stalen muur als een ingebouwd zwembad moet u meer dan 2.000 EUR berekenen, plus de kosten voor het graven van de put, het leggen van een fundering en de basis plaat en voor de betonnen rug.

Voor een geprefabriceerd zwembad van GVK moet u meestal meer dan 5.000 EUR rekenen - hiervoor heeft u al alle belangrijke accessoires zoals pompen en aansluitingen geïntegreerd.

Voor een zelfreinigend natuurlijk zwembad zijn de kosten minstens twee keer zo hoog - u komt hier nauwelijks weg met 10.000 EUR totale kosten.

Voor een roestvrijstalen zwembad dat bijzonder snel opwarmt en bovendien de warmte uitstekend opslaat, moet u rekenen vanaf rond de 20.000 EUR. Daarnaast is er ook regelmatig, noodzakelijk professioneel onderhoud door een specialist, wat ook zorgt voor hogere exploitatiekosten dan bij andere zwembaden.

Er zit dus een enorm aanbod in de prijs van het zwembad - afhankelijk van hoeveel luxe je jezelf echt wilt trakteren op je eigen tuin.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We willen een 5 x 3 m en 1,2 m diep polyester zwembad in onze tuin laten inbouwen. Het werk wordt gedaan door een specialist, de bodemkwaliteit in onze tuin is redelijk goed, dus er zijn geen problemen met het uitgraven.

Postprijs
Zwembad (materiaalprijs)7.200 EUR
Graafwerkzaamheden, afvoer van de grondEUR 5.400
fundament550 EUR
Concreet werk980 EUR
totale prijs14.130 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor een zeer specifiek zwembadmodel en een specifieke installatielocatie. De kosten voor andere baden, zelfs die van vergelijkbare grootte, kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al heel duidelijk zien dat de kosten voor het zwembad zelf nog lang niet over zijn. De noodzakelijke installatiewerkzaamheden kunnen zelfs bij relatief kleine zwembaden tot aanzienlijke kosten leiden.

Vraag: Van welke factoren zijn de bouwkosten van het zwembad afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn natuurlijk een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • de grootte en vorm van het zwembad
 • het type zwembad
 • de installatiediepte van het zwembad
 • de kosten van opgraving
 • de kosten van de fundering en basisplaat
 • de kosten van de rugbekleding van het zwembad met beton
 • de extra uitrusting voor het zwembad (pomp, afdekking, etc.)
 • de kosten voor het leggen van de nodige kabels en slangen

Bij deze kosten zijn er altijd veel variabelen, zodat de exacte kosten altijd alleen betrouwbaar kunnen worden ingeschat op basis van een individuele planning.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de fundering en betonplaat?

Bouw-een-pool-u-moet-deze-kosten-berekenen

De kosten voor het graven van de fundering vormen een aanzienlijk deel van de totale prijs

Kostentracker-expert: De fundering bestaat uit een grind- en steenslaglaag en het betonnen plafond erboven.

In principe zou de fundering iets groter moeten zijn dan het zwembad zelf - een zwembad met een afmeting van 5 mx 3 m vereist een fundering van ongeveer 18 m².

Hoe hoog de vulling moet zijn, hangt altijd af van de aard van de grond op de plaats van opstelling. In extreme gevallen is tot 80 cm vulhoogte nodig, in andere gevallen waar de grond zeer geschikt is, is een vulhoogte van 20 cm vaak voldoende.

Uitgaande van kosten van ongeveer 25 tot 30 EUR voor de kubieke meter stortgoed, resulteren de omgerekende vierkante meter kosten van 5 EUR per m² tot 25 EUR per m² voor het vullen.

De basisplaat kan dan tegelijk met de rugbekleding worden gestort. Per m³ beton moet u kosten berekenen van ongeveer 80 à 150 EUR . In ons kostenvoorbeeld werd ongeveer 3 m³ beton gebruikt (afmeting zwembad 5 mx 3 m).

Dan is er het werk voor het betonneren. Hiervoor moet u meestal 10 EUR per m² tot 30 EUR per m² berekenen, afhankelijk van de prijsberekening van het bedrijf en de inspanning op de bouwplaats.

Vraag: Zijn er aanwijzingen voor de kosten van de grondwerken?

Cost tracker expert: graafwerkzaamheden kunnen altijd zeer verschillende kosten hebben, afhankelijk van de aard van de bodem en de bereikbaarheid van de bouwplaats.

Bij gangbare grondklassen (onder grondklasse 5) moet je meestal rekenen met ongeveer 10 EUR per m³ voor de ontgraving, eventueel iets minder. Als het uitgegraven materiaal moet worden gestort, kunnen er echter kosten worden opgeteld rond de 10 euro per m³ tot 15 euro per m³.

Bij hogere bodemklassen en zeer problematische bodems moet u rekening houden met aanzienlijk hogere kosten - de uitgraving kan dan tot 8 à 10 keer kosten.

Naast de pure graafkosten kunnen er arbeidskosten en mogelijk machinekosten zijn.

Vraag: Welke kosten kunnen er nog gemaakt worden?

Kostentracker-expert: Als u een zandfiltersysteem nodig heeft voor het wateronderhoud in het zwembad, moet u voor kleine zwembaden vanaf ongeveer 150 EUR - 200 EUR rekenen.

Bij grotere zwembaden is er meer stroom nodig voor de pompen van het zandfiltersysteem - in dit geval bedragen de kosten meestal 300 EUR tot 500 EUR. De bovengrens voor professionele systemen is aanzienlijk meer dan 1.000 EUR.

Meestal kunt u tegen een meerprijs direct zwembadafdekkingen voor uw zwembad kopen - voor maten zoals ons kostenvoorbeeld moet u echter meestal de kosten vanaf 1.000 EUR berekenen voor een hoogwaardige zwembadafdekking. Rolbeschermingshoezen die als rolluiken werken, zijn dan meestal aanzienlijk duurder.