Huis laten bouwen: wat zijn de turnkey-kosten?

huis-gebouwde-turnkey-kosten

Wie wil er nou niet zomaar een huis kopen dat helemaal naar eigen wens is gebouwd - en er gewoon in moet trekken? Dit kan eigenlijk met sleutelklare woningen. In ons interview met de cost tracker experts bespreken we de te verwachten kosten voor zo'n woning en de meerkosten voor turnkey woningen.

Vraag: Wat kost het om een ​​kant-en-klaar huis te laten bouwen?

Kostentracker-expert: de prijzen voor een huis kunnen natuurlijk heel verschillend zijn, ongeacht hoe u het bouwt. Bovendien wordt de term "gebruiksklaar" iets anders gedefinieerd van aanbieder tot aanbieder.

huis-gebouwde-turnkey-kosten
De prijzen van geprefabriceerde huizen kunnen sterk variëren.

Met sleutelklare woningen moet u in elk geval tussen ongeveer 1.400 EUR per m² en 2.500 EUR per m² woonoppervlakte rekenen. Ook zeer luxe huizen of huizen met bijzondere extra's kunnen duurder zijn.

Allereerst enkele kostenvoorbeelden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In de volgende tabel vindt u enkele geselecteerde turnkey-woningen van verschillende aanbieders.

HuisbeschrijvingVierkante meterprijsgeëxtrapoleerde prijs per vierkante meter
Lage-energiewoning van 1,5 bouwlagen met zadeldak143 m² woonoppervlak196.000 EUR1.370 EUR per m²
Eengezinswoning met schuin dak van 1,5 verdiepingen, inclusief garage en carport135 m² woonoppervlak245.000 EUR1.814 EUR per m²
Cubuswoning, plat dak, 2 bouwlagen, energiezuinige constructie123 m² woonoppervlakEUR 213.0001.731 EUR per m²
Huis met zadeldak met aanbouw, 3 verdiepingen, terras rondom194 m² woonoppervlak358.000 euro1.845 EUR per m²
Cubus-huis, 2 verdiepingen, plat dak, KfW-efficiëntiehuis (KfW 55)140 m² woonoppervlak353.000 euro2.521 euro per m²

De hier getoonde prijsvoorbeelden hebben elk betrekking op één woning met standaarduitrusting van een specifieke aanbieder. De prijzen voor andere, ook vergelijkbare gebouwen kunnen ook beduidend hoger of lager zijn.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor turnkey-woningen?

huis-gebouwde-turnkey-kosten
Geprefabriceerde huizen kosten tot 2.500 euro per vierkante meter.

Kostentracker-expert: als je de prijzen van vaak aangeboden huizen vergelijkt, liggen de meeste aanbiedingen tussen ongeveer 1.500 EUR per m² en 2.500 EUR per m².

Als u kiest voor speciale ontwerpen of speciale extra uitrusting, kunt u ook de prijs voor het huis opdrijven.

Overigens betekent het kopen van een kant en klaar huis niet dat er geen extra kosten aan verbonden zijn. In de woningprijs zijn naast de vastgoedkosten en de bijkomende kosten bij aankoop van de woning ook de bijkomende bouwkosten opgenomen van circa 15% tot 20% van de zuivere bouwkosten. Daarnaast moet je voor de inrichting van de buitenruimte (oprit, tuinaanleg, schutting etc.) in individuele gevallen forse bedragen rekenen. Dit wordt vaak vergeten om te berekenen.

Vraag: Waar hangt de prijs van een kant en klare prefab woning van af?

huis-gebouwde-turnkey-kosten
De prijzen voor geprefabriceerde huizen zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: de sleutel hier zijn:

  • het gekozen huismodel
  • de grootte van het huis
  • het ontwerp van het huis en de geselecteerde speciale apparatuur
  • de prijsstelling van de aanbieder
  • Eventuele extra kosten voor eigen rekening afhankelijk van het serviceschema ("turnkey" betekent niet bij elke aanbieder helemaal klaar voor bewoning, dit dient u vooraf altijd goed te controleren)

Grotere huizen hoeven niet altijd duurder te zijn - in sommige gevallen kost een huis van 180 m² vaak minder dan een ander met slechts 120 m² woonoppervlak. De prijzen kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen en zijn niet altijd alleen op de grootte van het huis gebaseerd.

Vraag: loont het om kant-en-klaar te kopen?

huis-gebouwde-turnkey-kosten
Met een sleutelklare woning kunt u direct intrekken.

Cost Tracker-expert: hoe dan ook, het is een kwestie van gemak. Een volledig afgewerkt huis overnemen en er alleen maar in hoeven te trekken is zeker de droom van elke bouwer - de bouwplaats in solide constructie, waar je een half jaar lang elke dag met andere problemen moet worstelen, zeker de nachtmerrie voor velen.

De mate waarin een turnkey-constructie (strikt genomen betekent dit “instapklaar”, met “turnkey” elke aanbieder iets anders kan begrijpen) hangt af van het individuele geval. Eigen werk bespaart kosten - dat is bij elke woningbouw het geval. Ook voor de geprefabriceerde woning kunt u diensten overnemen, dit merkt u uiteindelijk aan de prijs.

Turnkey of aanbouwwoning?

huis-gebouwde-turnkey-kosten
Een aanbouwwoning is aanzienlijk goedkoper dan een sleutelklare woning.

Met een bouwwoning kun je zeker veel kosten besparen door vakkundig zelfgeorganiseerde of deels zelf uitgevoerde werkzaamheden. Het pure kostenverschil tussen het kale huis en de kant-en-klare versie voor veel huizen ligt tussen de 50.000 euro en 80.000 euro. Het prijsverschil tussen het kale huis en de sleutelklare versie kan echter oplopen tot 120.000 euro en meer voor grotere en duurdere huizen.

Elke euro die onder dit verschil in interieurwerk ligt, is eigenlijk geld dat wordt bespaard bij het bouwen van een huis. De kosten van interieurwerkzaamheden mogen niet worden onderschat - u moet rekening houden met ongeveer 350 EUR per m² tot 450 EUR per m² zelfs bij de eenvoudigste uitvoering - maar u kunt dit doen door uw eigen werk en het werk van vakmensen vrienden besparen zeker veel.

Welke besparing door eigen bijdrage?

huis-gebouwde-turnkey-kosten
Met uw eigen bijdrage bespaart u circa 20% op de kosten.

Een algemene regel stelt dat in-house werk de totale bouwkosten met ongeveer 10% tot 20% kan verminderen. 10% is een realistische waarde voor de meeste doe-het-zelvers, wie enige specialistische kennis heeft en zelf veel doet, kan ook een besparing van 15% of zelfs meer realiseren. Maar dit zijn nog steeds aanzienlijke bedragen.

De vraag is dus meer of u de inspanning wilt - of daadwerkelijk een bewoonbaar huis wilt overnemen en er gewoon een afgesproken vaste prijs voor wilt betalen.