Bouw je eigen garderobe: welke kosten mag je verwachten?

kledingkast-zelf-kosten

Doe-het-zelf is momenteel erg trendy - en er is waarschijnlijk geen meer opbeurend gevoel dan trots te kijken naar de meubels die je zelf hebt gebouwd. Je kunt ook zelf een kledingkast bouwen. In ons interview bespreken we met de cost tracker welke kosten te verwachten zijn.

Vraag: Wat kost het om zelf een kledingkast te bouwen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk helemaal af van de geplande grootte en constructie van de doe-het-zelfkast.

kledingkast-zelf-kosten
Het is bijvoorbeeld raadzaam om het interieur van de kast bij IKEA aan te schaffen.

De eenvoudigste manier om het zelf te bouwen, is door een stabiel rekkensysteem te gebruiken met de benodigde apparatuur, bijvoorbeeld van IKEA. Met behulp van lade-elementen en ingebouwde kleerkasten creëer je een heel individuele kleerkast. In termen van kosten kunnen middelgrote kasten gemakkelijk oplopen tot ongeveer 300 tot 400 EUR, afhankelijk van de gekozen uitrusting.

Als u een nis heeft die u kunt gebruiken en ombouwen als inloopkast (bijvoorbeeld gescheiden door een gordijn), kunnen de kosten, afhankelijk van het ontwerp, zelfs bij relatief rijkelijk vormgegeven kasten, tussen de 150 en 200 EUR liggen. strong> vasthouden.

Bijpassende schuifdeuren om een ​​bestaande hoek of nis te scheiden zijn vaak beschikbaar voor rond de 150 EUR. Dit is een visueel aantrekkelijkere variant dan een gordijn. Als alternatief kunnen schuifgordijnen of andere paneelgordijnen een interessante oplossing zijn. U kunt al vanaf 50 tot 70 euro complete schuifgordijnsystemen in kleine breedtes krijgen en vaak kunnen kamers er optisch mee opgewaardeerd worden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een ongebruikte wandnis die we willen ombouwen tot inloopkast voor twee personen. We kopen twee ladekasten met 6 lades, een plank met kledingroede, twee opbergplanken en een grote spiegel en plaatsen een schuifdeur.

Postprijs
2 dressoirs238 EUR
Plank en kledingroede inclusief bevestiging45 EUR
2 legplanken68 EUR
spiegel35 EUR
Schuifdeur set139 EUR
Totale kosten van materiaal ermee525 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een individueel geplande ontwerpoplossing en bepaalde elementen die worden gebruikt om een ​​inloopkast in een bestaande muurnis te bouwen. De kosten voor verschillend gebouwde kledingkasten kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor een zelfgemaakte kledingkast?

kledingkast-zelf-kosten
De kosten van de kledingkast kunnen heel verschillend zijn.

Kostentracker-expert: u moet zeker uitgaan van kosten vanaf ongeveer 100 EUR - ongeacht het type ontwerp dat u van plan bent.

Voor het interieur van de kleerkast, voor rekkensystemen of andere geprefabriceerde onderdelen, moet je meestal rond de € 200 à 500 rekenen als je er een redelijk ruime kleerkast op wilt bouwen.

In sommige gevallen is dit aanzienlijk hoger dan de kosten van goedkope kasten, maar deze zijn zelden echt genereus en passen meestal niet zo goed bij uw behoeften.

Schuifdeuren, waarmee muurnissen visueel aantrekkelijk kunnen worden gemaakt, zijn meestal beschikbaar vanaf ongeveer 130 EUR, als alternatief kunt u ook paneelgordijnen gebruiken, die meestal rond de 50 EUR tot 100 EUR sterk> vertegenwoordigen een goedkopere oplossing.

De werkelijk gemaakte kosten zijn echter voor een groot deel afhankelijk van uw eigen behoefte en van welke geprefabriceerde componenten u gebruik wilt maken.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het bouwen van een kledingkast afhankelijk?

kledingkast-zelf-kosten
De kosten voor het bouwen van een kledingkast zijn afhankelijk van verschillende punten.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • of u nu een vrijstaande of een inloopkast wilt bouwen
  • hoe groot de kledingkast moet zijn en hoeveel opbergruimte hij moet bieden
  • welke geprefabriceerde componenten worden gebruikt (bijv. rekkensysteem, individuele ladekasten, planken, enz.)
  • hoe de kleerkast moet worden vergrendeld (schuifdeuren, normale kleerkastdeuren, zonder deuren, schuifdeur of paneelgordijn voor de inloopkast, etc.)

De kosten zijn uiteindelijk altijd gebaseerd op de individuele planning. Met een beetje creativiteit en slimheid kun je met heel weinig middelen vaak verrassend praktische kastoplossingen bedenken.