Zelf een pizzaoven bouwen: welke kosten mag u verwachten?

pizza-oven-zelfbouw-kosten

Het lijkt bijna alsof de pizza niet in Italië is uitgevonden, maar een typisch Duits gerecht - tenminste als je kijkt naar de consumptie van pizza in dit land. Pizza uit de steenoven is onvergelijkbaar veel lekkerder dan pizza uit de oven, zeker als je hem zelf maakt. Als de klusjesman al jeukt: Ja, je kunt zelf een pizzaoven bouwen. In ons interview maakt de cost tracker-expert duidelijk welke kosten er te verwachten zijn voor een dergelijk project.

Vraag: Wat kost het om zelf een pizzaoven te bouwen?

Kostentracker-expert: in dit geval zijn er natuurlijk veel verschillende manieren om daar te komen. Er zijn ook tal van instructies op internet, waarvan sommige met zeer verschillende materialen werken.

Zoals bij veel projecten, vereist het ontwerp van een kachel die geacht wordt goed te functioneren een zorgvuldige, uitgebreide en vooral professionele planning. Dit is niet gegarandeerd met alle vrij circulerende instructies.

pizza-oven-zelfbouw-kosten

Er zijn ook kant-en-klare pizzaovenpakketten in speciaalzaken.

Daarom zit u pas echt aan de veilige kant met geprefabriceerde pizzaovenpakketten. Dergelijke kits, waarmee je ook brood kunt bakken, kosten meestal van ongeveer 500 EUR tot 700 EUR. Het bakoppervlak van dergelijke kleine ovens is dan ongeveer 50 cm x 50 cm, wat ook voldoende is voor grote pizza's.

Meer professionele ovenvarianten met indirecte verwarming, die geschikt zijn voor buitenopstelling, zijn dan doorgaans duurder - voor dergelijke ovenvarianten zijn dan kosten van € 1.000, - tot € 1.400, - te verwachten. De duurste varianten hebben doorgaans een bakoppervlak van 60 cm x 100 cm en kunnen volledig vrijstaand in de buitenruimte worden opgesteld.

Alle benodigde accessoires zijn aanwezig, het metselwerk doet u dan zelf, hiervoor zijn uitgebreide instructies beschikbaar.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Omdat we heel vaak pizza eten en vooral van goede pizza houden, willen we voor de zomer een steenoven in de tuin zetten om pizza te bakken. We kiezen een bouwpakket voor een steenoven van vuurvaste stenen, die we zelf bouwen. De afmeting van het bakoppervlak in de vrijstaande oven is 50 cm x 75 cm.

Postprijs
Kit kosten890 EUR
Toeslag: deurruil50 EUR
Verzenden123.37 EUR
Totale kosten van de kit inclusief al het bijbehorende constructiemateriaal1.063,37 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een enkele kit van een specifieke fabrikant die bedoeld is voor zelfmontage. De kosten voor verschillend ontworpen pizzaovenkits kunnen ook variëren.

Vraag: Wat is het geschatte kostenbereik voor kits?

Kostentracker-expert: u kunt een kit voor een zeer kleine en eenvoudig ontworpen pizzaoven met kluis vanaf ongeveer 400 EUR krijgen, in het algemeen zijn de kosten voor kits meestal tussen ongeveer 400 EUR en tot 1.500 EUR.

De materiaalkosten voor bepaalde instructies op internet kunnen in individuele gevallen iets lager uitvallen, maar door de doorgaans hoge prijs voor hoogwaardige vuurvaste stenen is het nauwelijks mogelijk om significant lagere materiaalkosten te realiseren met vakkundig bouwen.

Naast de pure kitkosten, moet altijd rekening worden gehouden met de verzendkosten. Ovensets wegen enkele honderden kilo's, dus de bezorgkosten kunnen navenant hoog zijn.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het bouwen van een pizzaoven afhankelijk?

pizza-oven-zelfbouw-kosten

Er zijn verschillende ontwerpen van pizza-ovens.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • of u nu volgens de instructies te werk gaat of een complete kit gebruikt
  • hoe groot de gewenste pizzaoven moet zijn
  • welke materialen worden gebruikt in de constructie
  • of de pizzaoven geschikt moet zijn voor buitengebruik