Bouwafvalcontainer: welke kosten moet u berekenen?

puin container kosten

Als huiseigenaar ontkom je niet altijd aan verbouwings- of renovatiewerkzaamheden. Bij het doorrekenen van renovatiewerkzaamheden worden de kosten voor het afvoeren van het bouwpuin vaak fors onderschat. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit wat een bouwafvalcontainer kan kosten en welke bijkomende kosten eventueel nog te verwachten zijn.

Vraag: Bouwpuin of gemengd bouwafval - wat is het verschil?

Kostentracker-expert: het is het beste om van tevoren duidelijk te zijn over deze vraag - afhankelijk van het soort afval heeft dit een aanzienlijke impact op de verwijderingskosten.

Alleen alle minerale bouwstoffen tellen als bouwpuin - maar dat is vaak maar een klein deel van het afval dat vrijkomt bij verbouwings- en renovatiewerkzaamheden. Het minerale bouwstofafval omvat:

 • alle metselwerk en dakpannen
 • Gips- en mortelresten (maar deze mogen niet meer dan 5% van de totale hoeveelheid uitmaken)
 • ongewapend beton (dus geen gewapend beton!)
 • Keramische restanten (bijv. Tegels) en porselein

Een ander belangrijk punt is dat de bouwstofresten geen kantlengte van 60 cm mogen hebben.

In de praktijk betekent dit: Als je een uitbouw afbreekt, kun je de dakbedekking, de stenen en de dekvloerresten bij het puin voegen - de spanten, de dakopbouw, de isolatiematerialen, de vloerbedekkingen, de gipsplaat van de muur en het plafond bekleding, de restjes behangpapier en de kunststof buizen van de leidingen mogen er niet in. U dient deze materialen apart af te voeren.

Dit betekent dat slechts een zeer klein deel van het bouwafval in de bouwafvalcontainer kan. U moet van tevoren goed bedenken of het überhaupt zin heeft om een ​​bouwafvalcontainer te bestellen.

U moet in elk geval afzonderlijk afvoeren:

 • alle gipsplaat en soortgelijke plaatmaterialen van gipsplaat
 • alle lichtgewicht bouwmaterialen (Ytong, gasbeton, etc.)
 • alle isolatiematerialen
 • alle bitumineuze bouwmaterialen of bouwmaterialen met bitumineuze vervuiling (dakleer, bitumenplaten, kelderstenen met resten van bitumen dikke coatings)
 • Bakstenen uit de schoorsteen (bijvoorbeeld wanneer de schoorsteen wordt afgebroken)
 • alle gewapend beton, wapeningsnet enz.
 • Kunststofbuizen, kabelgoten etc.
 • alle wand- en vloerbedekkingen
 • alle houtmaterialen (dakspanten, spanten, houten bekleding, houten draagconstructies)
 • Glas en glasmaterialen
 • metaal of metaalhoudende bouwmaterialen in het algemeen
 • Bouwmaterialen en bouwmaterialen van kunststof in het algemeen
puin container kosten

Er wordt onderscheid gemaakt tussen containers voor bouwafval en containers voor gemengd bouwafval

Maar u kunt het uzelf gemakkelijk maken en al dit afval bij elkaar doen in één container voor gemengd bouwafval. Zo raak je ook al het afval kwijt dat daadwerkelijk ontstaat - waarvan het pure bouwafval in heel veel gevallen nog maar het kleinste onderdeel is. Bij zeer grote hoeveelheden afval kan het ook de moeite waard zijn om ter plaatse te scheiden en bijvoorbeeld gipsplaat en dakleer in aparte containers te deponeren.

In beide gevallen moeten echter beduidend hogere kosten worden verwacht voor de verwijdering van het gemengde bouwafval dan voor puur bouwafval.

Vraag: Wat kosten containers voor bouwafval meestal?

Kostentracker-expert: het kan altijd een beetje verschillen van plaats tot plaats. Containerdiensten vragen ook telkens andere prijzen.

De kosten zijn opgebouwd uit twee kostenposten:

1. De kosten voor de container (levering, wachttijd, ophalen, transport voor verwijdering)
2. De zuivere verwijderingskosten

Volledige containerprijzen inclusief afvoer, zoals bij andere vormen van afvoer (bijv. Voor grofvuil: https://kostentracker.nl/sperrmuellcontainer-kosten) zijn niet gebruikelijk bij bouwpuin en gemengd bouwafval. Hier wordt het weggooien bijna altijd uitsluitend op gewicht berekend.

Voor een kleine container van 5 m³ moet u meestal containerprijzen berekenen tussen ongeveer 120 EUR en 200 EUR. Grotere containers kosten dan iets meer - tot meer dan 400 euro voor een container van 10 m³.

Voor kleinere hoeveelheden bouwafval zijn er ook zogenaamde containerpacks met een inhoud van precies 1 m³. Ze kosten meestal tussen de 50 en 100 euro.

De verwijderingskosten voor puur bouwpuin bedragen in de meeste gevallen ongeveer 30 EUR per ton tot 50 EUR per ton - in sommige gevallen kan dit iets meer zijn.

Voor gemengd bouwafval zijn de verwijderingskosten bijna altijd aanzienlijk hoger - afhankelijk van de samenstelling van het afval. Bijzonder grote hoeveelheden gipsplaat kunnen erg duur zijn.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Voor sloopwerkzaamheden aan de woning hebben wij een kleine container met een inhoud van 5 m³ afgeleverd, die echter vanwege de ruimte op straat voor de woning (=openbare grond) geplaatst moet worden. De containerservice zorgt voor de benodigde vergunningen voor ons.

Postprijs
Container vast tarief148 EUR
Installatie op openbaar terrein - goedkeuring57 EUR
Afvoerkosten voor bouwpuin, 4,6 t174,80 EUR
totale prijs379,80 EUR

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een enkele containerservice en afvoer op een specifieke locatie. In andere gevallen kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen.

In ons geval moet ook worden opgemerkt dat het puur 'echt' bouwpuin is, dat wil zeggen mineraal bouwmateriaal. Deze bouwmaterialen worden veelal hergebruikt als grondstof, waardoor de afvoerkosten beduidend lager zijn dan bij gemengd bouwafval.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van een bouwafvalcontainer in de praktijk afhankelijk?

puin container kosten

De containergrootte is slechts een van de vele kostenfactoren

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • of u nu puin of gemengd bouwafval wilt afvoeren
 • de grootte van de container die u kiest
 • de plek waar je bent
 • de prijsstelling van de respectievelijke containerservice
 • het gewicht van het af te voeren materiaal
 • bij gemengd bouwafval: de samenstelling van het afval (welke materialen in welke hoeveelheden)

Bij de kostenraming moet altijd met al deze factoren rekening worden gehouden. U moet royaal rekenen, vooral als het gaat om het volume van de container - een grotere container kost maar iets meer, maar kan aanzienlijk minder problemen veroorzaken bij het afvoeren. Als een container te klein wordt gekozen, wordt deze vaak onevenredig duurder (2 containers van 5 m³ kosten beduidend meer dan een container van 10 m³).

Vraag: Wat zijn de maximale kosten voor een kleine bouwafvalcontainer met afvoer?

Kostentracker-expert: bouwpuin is meestal vrij zwaar - dit resulteert vaak in hoge afvalgewichten, zelfs bij kleine containers.

Bouwpuin met een gewicht tot 7 ton kan, afhankelijk van het materiaal, in een container van 5 m³ worden verpakt. De maximale kosten voor een volle container liggen dus rond de rond de 500 EUR. Bij grotere containers is dit natuurlijk navenant meer.

In het geval van gemengd bouwafval kan dit aanzienlijk duurder zijn: hoewel veel van de bouwmaterialen beduidend lichter zijn dan metselstenen of iets dergelijks, zijn de verwijderingskosten voor afzonderlijke materialen ook beduidend hoger. Uiteindelijk kan een container van 5 m³ voor gemengd bouwafval 800 EUR - 900 EUR kosten inclusief verwijdering.