Inzet bouwbiologen: wat zijn de kosten?

bouwbioloog kosten

Onze eigen vier muren zijn onze eigen plek om ons terug te trekken en te ontspannen. Maar ze maken ons vaak ziek. Schimmels, bouwmaterialen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, elektrosmog en verdampende oplosmiddelen maken onze terugtrekking tot een ernstig, constant gevaar voor de gezondheid. Een bouwbioloog is nodig om gezonde leefomstandigheden te herstellen. In een interview legt de kostentracker-expert in detail uit wat het gebruik ervan kan kosten.

Vraag: Voor welke gebieden zijn bouwbiologen eigenlijk verantwoordelijk?

Kostentracker-expert: bijna elke bouwbioloog is gespecialiseerd in speciale vakgebieden in zijn praktijk - slechts een paar instituten bieden daadwerkelijk het volledige scala aan diensten vanuit één bron.

Op het gebied van bouwbiologie gaat het vooral om gezondheid thuis, maar ook om gezondheid op het werk. Bouwbiologie onderzoekt alle plaatsen waar mensen langdurig verblijven op mogelijke schadelijke effecten op de menselijke gezondheid of anderszins.

In de afgelopen decennia zijn nieuwe bouwmethoden en materialen ontwikkeld en het gebruik van elektrische en elektronische apparaten in huis en op het werk neemt voortdurend toe. Veel hiervan kan op de lange termijn mensen schaden.

Slaapstoornissen, concentratieproblemen, blijvende vermoeidheid maar ook migraine, allergieën of astma kunnen zeker hun oorzaak hebben in onze woon- en werkomgeving en worden veroorzaakt door tal van verschillende gifstoffen of spanningen. Uiteindelijk wordt niet alleen de kwaliteit van leven ernstig aangetast, maar worden we ook aanzienlijk vatbaarder voor ernstige ziekten of grote staten van uitputting.

Bij een bouwbiologieonderzoek wordt voornamelijk gekeken naar:

 • de luchtkwaliteit binnenshuis (voor zogenaamde binnenverontreinigende stoffen - chemische verontreinigende stoffen zoals formaldehyde, asbest, pentachloorfenol, VOS maar ook schimmelgifstoffen en microbiële verontreinigende stoffen)
 • het zogenaamde stralingsklimaat en elektrobiologische factoren (elektrische, magnetische en elektromagnetische stralingsvelden)
 • Aardestraling, straling van het zogenaamde global grid (curry netwerk), wateraders
 • af en toe ook het ontwerp van de kamers volgens de Feng Shui-criteria

Niet alle onderzoeken zijn altijd nodig - vaak is een bestaand probleem vooraf vaak te herleiden tot een specifieke probleembron, die vervolgens intensief wordt onderzocht. Dat houdt ook de kosten wat lager.

Vraag: Wat kost een bouwbiologisch onderzoek of consult in de praktijk?

bouwbioloog kosten

Een uitgebreid luchtkwaliteitsonderzoek kan meer dan € 1000, - kosten

Kostentracker-expert: het is moeilijk in algemene termen te zeggen - het hangt altijd af van het probleem en de reeks vereiste onderzoeken.

De kosten kunnen variëren van ongeveer € 150 tot € 250 (onderzoek van een eenpersoonskamer en advies) tot ruim € 1.000 voor een gedetailleerd onderzoek van verontreinigende stoffen binnenshuis door het hele huis.

Het onderzoek naar mogelijk bestaande geopathologische storingsvelden op een perceel of bouwplaats kost meestal tussen de 150 EUR en 300 EUR voor de hele bouwplaats.

De kosten kunnen echter aanzienlijk verschillen van instituut tot instituut en van bouwbioloog tot bouwbioloog - dit hangt altijd af van de omvang van de aangeboden onderzoeken.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We vermoeden dat sommige bouwmaterialen die we in sommige kamers gebruiken, verontreinigende stoffen kunnen bevatten die in de binnenlucht terechtkomen.

Daarom laten we de slaapkamer, de kinderkamer en onze keuken controleren op vervuilende stoffen en wordt er door het hele huis onderzoek gedaan naar stoorvelden. De bouwbioloog adviseert ons ook om onze woonruimtes opnieuw in te richten op een manier die meer past bij Feng Shui.

Postprijs
Routebeschrijving (vast tarief)40 EUR
Binnenluchtmeting (verontreinigende stoffen) in 3 kamers met langdurige bemonstering (14 dagen)525 EUR
Het hele huis controleren op geopathologische storingsvelden325 EUR
Feng Shui-advies inclusief het maken van schetsen258 EUR
totale prijs1.148 EUR

Dit is slechts een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op bepaalde examens door één instelling voor zover vooraf gespecificeerd. In andere gevallen kunnen de kosten behoorlijk verschillen en altijd afhankelijk zijn van het exacte doel van het onderzoek en de benodigde afmetingen voor een gedegen inschatting van de mogelijke belastingen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor het bouwen van biologen in de praktijk afhankelijk?

bouwbioloog kosten

Magnetische storingen kunnen de gezondheid beïnvloeden

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • Op welk gebied (luchtverontreinigende stoffen binnenshuis, elektrische of magnetische stoorvelden, geopathologische stoorvelden) wordt onderzocht
 • in hoeverre de individuele onderzoeken worden afgenomen
 • welke en hoeveel metingen nodig zijn om een ​​betrouwbaar resultaat te verkrijgen
 • in hoeveel kamers moet worden gemeten
 • hoe uitgebreid en gedetailleerd het betreffende rapport moet zijn
 • welke adviesdiensten de bouwbioloog moet bieden (tot concrete aanbevelingen voor maatregelen)
 • of verder advies (bijvoorbeeld Feng Shui-advies) zal worden uitgevoerd
 • welke kosten de bouwbioloog of het instituut voor bouwbiologie schatten voor hun diensten

De kosten kunnen dus van persoon tot persoon aanzienlijk verschillen - ook voor examens die hetzelfde doel dienen. Van tevoren kan het zinvol zijn om de prijzen van individuele bouwbiologen te vergelijken en ook om forfaitaire tarieven of speciale aanbiedingen te vragen. Er zijn veel gevallen.

Vraag: Zijn de kosten voor het bouwen van biologie-examens de moeite waard?

Kostentracker-expert: in de praktijk, vooral bij het bouwen van een huis, wordt getracht alle vermijdbare kosten te vermijden - en bouwbiologische onderzoeken komen te vervallen - vaak omdat mensen “niet geloven in waterwegen en aardstralen in ieder geval".

Bouwadviseurs zijn echter geen obscure helderzienden en wonderdoeners die iets 'voelen', maar die wetenschappelijke methoden kunnen gebruiken om gevaarlijke ladingen op te sporen.

bouwbioloog kosten

Schimmel is een ernstig gezondheidsprobleem

Onontdekte schimmelverontreiniging kan niet alleen ernstige vervuiling van de luchtwegen en allergieën veroorzaken, maar heeft vaak ook levensbedreigende gevolgen voor ouderen en verzwakte mensen met individuele schimmelsoorten.

Van veel interne chemische verontreinigende stoffen wordt redelijkerwijs vermoed dat ze op de lange termijn ernstige schade aan onze gezondheid kunnen veroorzaken en zelfs kanker kunnen veroorzaken.

Veel stress blijft vaak onopgemerkt - in het geval van chronische hoofdpijn worden pillen gewoon ingenomen, bijna niemand krijgt het idee dat ze in hun eigen huis worden blootgesteld aan vervuilende stoffen of dat hun gezondheid en prestaties permanent worden aangetast door vervuilende stoffen.

Tegen deze achtergrond zijn de kosten van een bouwbiologieonderzoek zeker de moeite waard, zeker als je al problemen hebt of het gevoel hebt dat er iets niet goed voor je is.

Het aantal mogelijke vervuilende stoffen in de bouwmaterialen die vandaag worden gebruikt, is al zo onbeheersbaar geworden en de grenswaarden worden zo vaak overschreden dat er een zeer reëel risico op langdurige schade bestaat. Dit is gemakkelijk te vermijden - verloren gezondheid kan nauwelijks worden vervangen.

Het is natuurlijk verstandig om uw pand van tevoren te laten controleren en zo te bouwen dat niets u later kan storen.