Drogen van gebouwen: wat zijn de kosten?

het bouwen van droogkosten

Na waterschade of als de woning sterk vochtig is, is professionele bouwdroging de eerste belangrijke maatregel bij het herstellen van de schade. Zelfs in een nieuw gebouw waar de bouwvochtigheid erg hoog is, is het vaak de moeite waard om droogapparatuur te gebruiken in plaats van te wachten tot het gebouw vanzelf droog is. Welke kosten er te verwachten zijn bij het drogen van gebouwen, leest u in ons interview bij de cost tracker expert.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het drogen van een gebouw?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk af van de grootte van de kamers en de mate van vochtindringing.

In principe zijn er twee verschillende soorten drogen van gebouwen:

  • het vakkundig drogen van een nieuwbouw (bouwvocht)
  • technische droging na waterschade

Drogen in een nieuw gebouw

Als het gaat om het drogen van een nieuw gebouw, kunt u rekenen op droge verwarming. De tijd die hiervoor nodig is varieert, maar in veel gevallen kan het wel drie jaar duren voordat de nieuwbouw echt helemaal droog is. Dit resulteert ook in hogere stookkosten dan bij een huis dat later droog staat.

het bouwen van droogkosten
Een nieuw gebouw heeft ongeveer 14 dagen nodig om te drogen.

Door het professioneel drogen van gebouwen kan een nieuw gebouw in ongeveer 10-14 dagen drogen. De kosten voor dit proces, ook bekend als “dry-in-time”, liggen tussen de ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m² woonoppervlakte, de gemaakte elektriciteitskosten zijn al meegerekend.

Technische gebouwdroging

Technisch drogen van gebouwen is het gebruik van professionele droogapparatuur voor gebouwen na een schadegeval zoals waterschade. De kosten zijn grotendeels afhankelijk van de omvang van de schade en het totale te behandelen oppervlak.

het bouwen van droogkosten
U kunt bouwdrogers huren in verschillende prijsklassen.

Voor een normale bouwdroger moet u een huurprijs berekenen van ongeveer 7 EUR tot 10 EUR per dag. Zeer krachtige apparaten kunnen ook tot ongeveer 20 euro per dag kosten. Extra geïnstalleerde luchtverhitters kosten in de meeste gevallen ongeveer 1 tot 3 EUR per dag.

U moet dan de elektriciteitskosten bij deze kosten optellen. Het stroomverbruik van de meeste ontvochtigingstoestellen is 0,5 - 1,5 kW / h, wat betekent dat de uurkosten ongeveer 15 cent tot 45 cent per uur bedragen of tussen ongeveer 3 EUR en 10 EUR per dag.

Luchtverhitters daarentegen hebben meestal een iets hoger energieverbruik van 1 - 3 kW / h, zodat de werking van deze apparaten meestal tussen ongeveer 7 EUR en 20 EUR per dag aan elektriciteit kost kosten.

De totale kosten zijn dan afhankelijk van hoeveel apparaten gedurende welke tijd gebruikt moeten worden. De kosten, inclusief elektriciteitskosten, worden doorgaans gedekt door de betreffende verzekeringsmaatschappij. De enige vereiste hiervoor is dat de betreffende aanbieder een zogenaamd droogprotocol biedt, waaruit het aantal geïnstalleerde apparaten en het stroomverbruik van de afzonderlijke apparaten (in kW) kan worden afgelezen. Dit protocol hoeft dan pas later, samen met alle andere documenten, bij de verzekeringsmaatschappij te worden ingediend.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben waterschade. Nadat de gebarsten waterleiding is gerepareerd, worden een ontvochtiger en een verwarmingsventilator gedurende 20 dagen door het droogbedrijf geïnstalleerd.

Postprijs
Aanpak, schadebeoordeling en installatie van apparatuur40 EUR
Uitrusting verhuur droogapparatuur, 20 dagen aan 7,90 EUR per dag158 EUR
Huur van apparatuur voor elektrische luchtverhitters, 20 dagen tegen 1,00 EUR per dag20 EUR
elektriciteitskosten561,60 EUR
Totale kosten om ermee te drogen779,60 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek geval en een gebouwdroging na waterschade door een bepaalde aanbieder. De kosten voor het drogen en ook de kosten voor het elektriciteitsverbruik kunnen sterk variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het drogen van gebouwen?

het bouwen van droogkosten
De kosten voor het drogen van gebouwen zijn afhankelijk van het aantal droogapparaten dat nodig is.

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • of het nu gaat om het drogen van een nieuw gebouw (bestaand bouwvocht) of technisch drogen
  • hoeveel droogapparaten waarmee ontvochtigingscapaciteit is geïnstalleerd
  • hoeveel verwarmingsapparaten waarmee verwarmingsvermogen is geïnstalleerd
  • welke installatiekosten zijn vereist
  • welke dagelijkse huurkosten in rekening worden gebracht
  • of extra drogen nodig is (bijv. drogen onder de vloer)
  • welke droogtijd nodig is om volledige droging te bereiken

Vraag: Is drogen door verwarmen en ventileren niet goedkoper?

het bouwen van droogkosten
Een nieuw gebouw kan ook gemakkelijk worden gedroogd door te verwarmen en te ventileren.

Cost tracker expert: Bij schade (waterschade) maakt dit niet uit, de kosten worden sowieso vrijwel altijd vergoed door de verzekering. Bij nieuwbouw kun je ook uitdrogen met (iets hogere) verwarming en ventilatie, maar dan moet je rekening houden met zeer lange periodes waarin je wordt blootgesteld aan bouwvocht en overmatige hitte van de droge verwarming.

De kosten voor het professioneel drogen van gebouwen zijn dan vaak maar iets hoger dan de meerkosten voor het hogere verwarmingsbedrijf.