Een semi-vrijstaande woning bouwen - kosten en baten

duplex-bouwkosten

Een gebouw wordt alleen als een twee onder één kap woning beschouwd als het bestaat uit twee identieke helften die ten minste één gemeenschappelijke muur delen. Al het andere zou technisch gezien slechts een flatgebouw zijn. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten te verwachten zijn bij het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning en welke voordelen een twee-onder-één-kapwoning biedt.

Vraag: Wat kost een twee-onder-een-kapwoning?

Kostentracker-expert: in het algemeen kunnen de bouwkosten voor woongebouwen in een breed bereik variëren - dit kan variëren van ongeveer 1.200 EUR per m² tot 2.500 EUR per m² woonoppervlak. Dan zijn er altijd nog de kosten voor het onroerend goed, voor de ontwikkeling ervan en de volledige bijkomende bouwkosten. De inrichting van het buitenterrein (hekken, tuinaanleg, oprit etc.) mag bij het afwegen van de kosten niet uit het oog worden verloren.

Het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning heeft echter op sommige gebieden voordelen:

 • bij het kopen van de woning
 • met de ontwikkelingskosten van het onroerend goed
 • in de bouwvoorbereidingskosten (bouwwater en bouwstroom)
 • in de kosten van planning en bepaalde verplichte rapporten
 • in het buitenmuurontwerp door de gedeelde muur
 • de kosten van individuele componenten (bijv. dak, gevel, etc.)
 • in de aanschafkosten voor het verwarmingssysteem
 • in onderhouds- en reparatiekosten
 • de restwaarde (als de twee onder een kap woning in zijn geheel wordt verkocht)

Voordelen van de woning

De voordelen van het kopen van een woning zijn vooral dat er minder ruimte nodig is. Omdat bij een twee-onder-een-kapwoning de twee helften van de woning direct naast elkaar liggen en er geen grensafstanden in acht moeten worden genomen, is een kleinere kaveloppervlakte voldoende dan nodig zou zijn voor de bouw van twee aparte een- gezinswoningen.

duplex-bouwkosten

Met betrekking tot het onroerend goed zijn er zowel besparingen als extra kosten

In de praktijk komt het echter vaak voor dat het pand eerst bouwrechtelijk wordt gesplitst en vervolgens elk van de twee twee-onder-een-kapwoningbezitters de helft koopt en als eigenaar wordt ingeschreven in het kadaster. Dit is een goede oplossing, vooral voor de toekomst, omdat anders elk van de twee eigenaren de toestemming van de ander nodig zou hebben voor elk ontwerp op hun helft van het pand. Er zou veel kans zijn op geschillen. De kosten voor de splitsing van het onroerend goed en de afzonderlijke inschrijving in het kadaster doen dan het kostenvoordeel in de incidentele vastgoedkosten teniet dat zou worden gegeven als het onroerend goed samen zou worden gekocht (een woning, twee eigenaren).

Het kostenvoordeel in de ontwikkelingskosten van het onroerend goed en ook in de bouwvoorbereidingswerkzaamheden is gemakkelijk uit te leggen: de kosten worden gehalveerd voor elk van de twee eigenaren, aangezien ze betalen maar één keer Need to worden. Dit elimineert de aansluitkosten en de aanlegkosten voor een tweede aanlegwater- en aanlegelektriciteitsaansluiting. Als het gaat om elektriciteits- en waterverbruik worden de kosten gerelativeerd vanwege het grotere gebied dat wordt gebouwd.

Planning voordelen

Het kostenvoordeel in termen van planningskosten is net zo groot: hoewel de kosten voor de architect altijd gebaseerd zijn op de bouwwaarde (bouwkosten) van een woning en dus hoger zijn, zijn ze zeker niet twee keer zo hoog. Bovendien heeft de architect vanwege de twee in spiegelbeeld omgekeerde maar verder identieke helften weinig extra planningsinspanning. Te betalen taxaties, zoals de bodemtaxatie, kunnen ook gedeeld worden op een gezamenlijk terrein.

Voordelen in bouwkosten

De voordelen van de gespleten buitenmuur zijn divers qua kosten: Ten eerste wordt er in plaats van de buitenmuur alleen een binnenmuur gebouwd - dus strikt genomen hoeven beide huiseigenaren slechts 3 buitenmuur te betalen. muren elk en delen ook de kosten voor de (aanzienlijk goedkopere) binnenmuur.

Ook de voordelen in termen van de kosten van andere componenten mogen niet worden onderschat: een gedeeld, groter dak kan bijvoorbeeld aanzienlijk goedkoper zijn dan het plaatsen van twee daken op twee eengezinswoningen. Heel praktisch gezien hoeven er niet meer twee gevelvlakken te worden ontworpen, wat materiaal en arbeid bespaart. Bovendien kan met minder inspanning één enkel groter dak direct worden neergezet dan twee losse dakspanten en volledig overdekte daken. Het kostenverschil is ook significant als het gaat om gevelbekleding en dergelijke. Hier komt weer de ontbrekende buitenmuur in elk huis om de hoek kijken, die niet bekleed of ontworpen hoeft te worden.

Het kopen van een gedeeld verwarmingssysteem is ook veel goedkoper dan het installeren van twee afzonderlijke kachels. Het kostenvoordeel is aanzienlijk. Het vereiste hogere rendement van het verwarmingssysteem is pas merkbaar bij meerkosten van rond de 20%, vaak zelfs minder.

Voordelen van onderhoud, service en wederverkoop

Bij onderhoud en reparatie komen zowel de componenten die gezamenlijk worden gebruikt in het spel als de gedeelde binnenwand, die in elk van de twee woningen een buitenmuur vervangt. Het kostenvoordeel is hierbij ongeveer gelijk aan de aanschafkosten.

Er zijn voor- en nadelen aan de inruilwaarde van het huis: als slechts één eigenaar zijn helft afzonderlijk verkoopt, is de verkoopprijs waarschijnlijk lager dan die van een vrijstaande eengezinswoning. Omgekeerd kan bij verkoop van de gehele twee onder één kap woning vaak een iets hogere prijs worden behaald doordat de nieuwe eigenaar de tweede helft van de woning met winst kan verhuren.

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

Hieronder staan ​​enkele prijsvoorbeelden voor verschillende halfvrijstaande woningen

grootteBouwDakvorm en speciale kenmerkenprijs
135 m²Solide geprefabriceerde woningZadeldak, helften naast elkaar liggendvanaf 125.000 EUR
145 m²Solide geprefabriceerde woningHalf-schilddak efficiëntie woning 55vanaf 122.000 EUR
182 m²Huis van kaal beenZadeldak, klein glazen balkonvanaf 137.000 EUR
191 m²Geprefabriceerd huis turnkeyZadeldak, gevelbalkon, houten lambrisering in de gevelvanaf 274.000 EUR
183 m²Geprefabriceerde woning in verschillende uitbreidingsfasenZadeldak, royale raamoppervlakken op de eerste verdiepingvanaf 327.000 EUR turnkey, vanaf 217.000 EUR woningbouw

Dit zijn natuurlijk slechts losse prijsvoorbeelden voor zeer specifieke woningmodellen van verschillende aanbieders. In andere gevallen kunnen de prijzen ook aanzienlijk verschillen.

De prijsvoorbeelden laten zien hoe verschillend de kosten voor halfvrijstaande woningen kunnen zijn - zelfs bij vergelijkbare of vergelijkbare grootte.

De kosten voor een solide woning (baksteen en baksteen) zijn in de praktijk nauwelijks te kwantificeren. Hier zijn de kosten voornamelijk afhankelijk van de individuele planning en uitrusting, die heel verschillend kunnen zijn.

Vraag: Waar hangen de kosten van een twee-onder-een-kapwoning in de praktijk van af?

Kostentracker-expert: hierbij moet je natuurlijk eerst onderscheiden of je het hebt over een prefab woning (prefab woning, solide prefab woning, houtskeletbouw als prefab woning etc.) of eigenlijk een solide huis individueel gepland volgens uw eigen specificaties in steen-op-baksteen constructie.

Voor geprefabriceerde woningen zijn de kosten gebaseerd op

duplex-bouwkosten

De grootte en het type woning hebben een doorslaggevende invloed op de prijs

 • de grootte van het huis of de twee helften
 • de individuele uitrusting
 • de bouwwijze (prefab woning, solide prefab woning, etc.)
 • de prijsstelling van de provider en
 • de eigen bijdrage tijdens de bouw

Verschillende uitbreidingsfasen hebben dan natuurlijk ook verschillende prijzen - een bouwpakket dat volgens instructies helemaal zelf gebouwd moet worden (meestal vanaf ca. 50.000 EUR soms minder) is natuurlijk aanzienlijk voordeliger dan een kant-en-klaar huis.

Bij een individueel geplande solid house spelen daarentegen andere factoren een rol:

 • de leefruimte van het huis
 • de plattegrond van het huis of beide helften van het huis (eenvoudige plattegronden of complexe plattegronden)
 • het ontwerp van de muur (type wandconstructiemateriaal gebruikt, wanddikte, isolatie, etc.)
 • of er een kelder komt en in welk ontwerp
 • het type dak
 • de gebruikte ramen (raammateriaal, raammaat, energienorm, luiken, etc.)
 • de uitrustingskenmerken voor interieurwerkzaamheden (wandontwerp, tegels, vloerbedekking, enz.)
 • de behaalde energienorm (efficiëntie, lage energie- en passiefhuizen zijn tot 20% duurder in termen van bouwkosten)
 • het type verwarming en radiatoren (vloerverwarming, muurradiatoren, etc.)

Dit resulteert in zeer grote kostenverschillen, vooral bij solide huizen, afhankelijk van de individuele uitrusting en het ontwerp.

Vraag: Wat zijn de specifieke kostenvoordelen van het bouwen van een halfvrijstaande woning?

Kostentracker-expert: sommige dingen kunnen alleen worden gezegd met betrekking tot het specifieke individuele geval - met andere dingen kun je de kostenbesparingen in een twee-onder-een-kapwoning zeggen in vergelijking met twee vrijstaande eengezinswoningen.

De kostenvoordelen kunnen eenvoudig worden gekwantificeerd op

 • de ontwikkelingskosten, vooral bij de zogenaamde basisdienst
 • bij de gespleten muur
 • met het gedeelde verwarmingssysteem

Vraag: Wat is het kostenvoordeel in termen van ontwikkelingskosten?

Kostentracker-expert: De kosten voor de basislevering zijn in veel gevallen vergelijkbaar - dit is een goede manier om de besparing bij het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning te berekenen.

Type verbindinggeschatte kosten
Elektriciteitsaansluiting voor het huisongeveer € 2.000 - € 3.000
Gasaansluiting (indien aanwezig)ongeveer 2.000 EUR
Wateraansluitingongeveer € 2.000 - € 5.000
Afvalwateraansluitinganders
Communicatieverbindingen: telefoon, internet, televisieongeveer 1.000 EUR
Aansluitingen tijdens de bouwfase: bouwplaatselektriciteit en bouwwaterafhankelijk van de inspanning op de bouwplaats ca. 1.000 EUR
Totale ontwikkelingskosten dus ongeveerEUR 8.000 - EUR 15.000

De besparing op ontwikkelingskosten is precies de helft van deze kosten - namelijk ongeveer € 4.000 - € 7.500.

Vraag: Hoe zit het met de gespleten muur?

duplex-bouwkosten

De gedeelde muur bespaart veel kosten

Kostentracker-expert: een zeer toepasselijke vuistregel stelt dat u met een gedeelde muur ongeveer een derde van de kosten bespaart in vergelijking met twee buitenmuren. Als u de kosten berekent tot op de individuele wandlengtes voor individuele constructie, kunt u vrij precies inschatten hoe hoog de kostenbesparing zal zijn door te kiezen voor een duplex.

Vraag: Hoeveel kunt u besparen op het verwarmingssysteem?

Kostentracker-expert: zoals eerder vermeld, bedragen de meerkosten voor een verwarmingssysteem dat door beide huiseigenaren kan worden gebruikt ongeveer 10% tot 20% meerkosten.

Als je dit extrapoleert naar de typische kosten voor een conventioneel verwarmingssysteem van rond de € 10.000 tot € 15.000, dan levert dat een besparing op van zo'n € 9.000 tot € 13.500. Dat is al aanzienlijk.

Met moderne biomassaverwarmingssystemen, waar de aanschafkosten tussen de € 20.000 en € 25.000 liggen, is het besparingspotentieel veel groter. Bovendien kan elke huiseigenaar zich gemakkelijk een zeer goedkope verwarming veroorloven (ongeveer 3,5 cent / kWh tot 5,5 cent per kWh warmte). De prijs die iedereen dan betaalt, komt dan alleen overeen met die van een normale verwarmingsinstallatie voor een eengezinswoning, namelijk rond de 10.000 à 12.000 euro.

Als u alle besparingen bij elkaar optelt, krijgt u in veel gevallen een totale besparing van tot 50.000 EUR.