Bouwkraan huren: welke kosten zijn er nodig?

huurkosten bouwkraan

Een bouwkraan maakt het veel gemakkelijker om bouwmaterialen naar hogere bouwniveaus te transporteren en zorgt ook voor een snellere bouwvoortgang. Omdat kranen op bouwplaatsen meestal maar voor een beperkte tijd worden gebruikt, kunnen ze ook worden gehuurd. De cost tracker expert legt in ons interview uit welke huurkosten er gemaakt worden.

Vraag: Wat kost een kraan per dag?

Kostentracker-expert: dat hangt allereerst af van het type kraan dat nodig is. Enorme hoogbouwkranen hoeven niet per se op elke bouwplaats gebruikt te worden - in veel gevallen zijn zelfs kleinere, flexibele kranen voldoende, zeker als de betreffende kraan maar voor korte tijd wordt gebruikt.

De eenvoudigste variant van de bouwplaatskraan is de zogenaamde metselaarkraan. Deze kranen worden voornamelijk gebruikt om stenen te verplaatsen. De meeste van deze kranen hebben een maximaal draagvermogen van circa 1 - 2 ton. De huurkosten zijn ongeveer 80 tot 100 EUR per dag, maar als er hogere ladingen nodig zijn, is het duurder. Naast de huurkosten moet er ook rekening worden gehouden met de transportkosten van de kraan.

huurkosten bouwkraan
Voor een minikraan moet je ongeveer 250 EUR per dag rekenen.

Voor een minikraan moet u rekening houden met kosten rond de 250 EUR per dag voor langere huurperiodes van meerdere dagen of weken. Bij het huren van een enkele dag of een paar dagen kunnen deze kosten aanzienlijk hoger zijn - tot 400 EUR per dag en meer. Dergelijke kranen hebben een laadvermogen van circa 1 ton, ze kunnen zowel vast (spinkraan) als mobiel (rupskraan) zijn. In de meeste gevallen zijn deze payloads voldoende voor kleinere toepassingen.

Als er hogere lasten verplaatst moeten worden kost de bouwkraan al beduidend meer - in dit geval kan ook de minikraan tussen 400 EUR en 900 EUR per dag worden verwacht, de hefvermogens kunnen dan tussen 3 t en 5 t.

Naast de huurkosten zijn er zoals bij iedere huurkraan nog andere kosten:

 • Levering en afhaling
 • Brandstofkosten
 • Schoonmaakkosten
 • Verzekeringskosten
 • Bijdrage aan slijtage
huurkosten bouwkraan
De aanhangwagenkraan wordt veel ingezet bij dakwerkzaamheden.

Aanhangwagenkranen worden zeer vaak gebruikt door dakdekkers. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren, een normale aanhangerkoppeling is voldoende. De verhuurkosten van deze kranen zijn ongeveer gelijk aan die van minikranen, maar de te behalen hijscapaciteiten zijn in sommige gevallen beduidend hoger.

De typische hoogbouwkraan wordt vooral gebruikt bij grotere bouwprojecten, die een bijzonder hoge maximale hijshoogte en grote mobiliteit van lasten op de bouwplaats vereisen. Dergelijke kranen kunnen ook door bouwbedrijven worden gehuurd, maar de kosten zijn meestal aanzienlijk met enkele duizenden euro's per dag. Naast de huurkosten zijn er ook bouw- en transportkosten; het bedrijf moet zelf voor de opgeleide kraanmachinist zorgen.

Sample kosten

huurkosten bouwkraan
De kosten voor het huren van een kraan zijn afhankelijk van de volgende punten.

Om een ​​groter onderdeel op het terrein te verplaatsen en in de gewenste positie te brengen, hebben we een kraan nodig. We bestellen een autolaadkraan en chauffeur die deze klus zeer snel kunnen klaren.

Postprijs
Routebeschrijving (vast tarief)230 EUR
Werkuur (kraanuur)115 EUR
Toeslag voor zware belasting15 EUR
totale prijs370 EUR

Dit kostenvoorbeeld betreft een gehuurde mobiele kraan inclusief chauffeur. De huur voor zelfrijdende kranen kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van het ontwerp van de kraan en het maximaal mogelijke laadvermogen, en wordt niet per uur gefactureerd, maar meestal op basis van dag- of weektarieven.

Vraag: Wat bepaalt de kosten als u een bouwkraan wilt huren?

huurkosten bouwkraan
De kosten van een kraan zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

 • wat voor soort kraan het is
 • welk laadvermogen is vereist
 • of er ook een kraanmachinist nodig is (kosten per uur voor kraanbediening)
 • de lengte van de huurperiode (korte termijn verhuur kan tot twee keer zo duur zijn per dag als lange termijn verhuur)
 • de gemaakte transportkosten (forfait van de kredietgever)
 • de olie- en brandstofkosten
 • de verzekeringskosten
 • de bijkomende kosten voor reiniging, slijtage en onderhoud (naar rato in rekening gebracht afhankelijk van de duur van de huurperiode / gebruiksuren)

Prijsvergelijkingen zijn meestal de moeite waard; huurkosten kunnen sterk verschillen van verhuurder tot verhuurder.