Klinkerhuis: wat zijn de kosten?

huis-klinker-kosten
Een mooie gevel ziet er geweldig uit

Klinkergevels beleven een nieuwe bloei: steeds meer huiseigenaren erkennen de waarde van robuuste, weerbestendige gevelbekleding die decennialang praktisch onderhoudsvrij is. De cost tracker expert laat in een interview zien welke kosten gemaakt kunnen worden voor klinkers en waar de kosten van afhangen.

Vraag: Is het echt de moeite waard om een ​​gevel te rammelen?

Kostentracker-expert: in de regel is een bakstenen gevel vaak de moeite waard, zowel financieel als technisch. Maar zeker bij het daaropvolgende gerinkel moet je altijd goed kijken of het in individuele gevallen ook echt de moeite waard is en of het financieel zinvol is. In sommige gevallen kunnen slechts enkele factoren die de prijs verhogen al snel tot een echte kostenexplosie leiden.

Vraag: Wat kost een klinkergevel?

Kostentracker-expert: dat is over het algemeen moeilijk te beantwoorden. Allereerst moet u onderscheid maken tussen wat er daadwerkelijk wordt gedaan:

 • een klassieke gevelbekleding voor een nieuwbouw
 • een achteraf aangebrachte voorwandschaal
 • klinkerbekleding van de gevel met klinkersteenstrippen
 • het bevestigen van klinkersteenstrippen met gelamineerde isolatie (zogenaamde isolerende klinkersteen)

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor een nieuwbouw als u dubbelwandig metselwerk wenst?

huis-klinker-kosten

De prijzen voor de klinkergevel variëren afhankelijk van het type bevestiging

Kostentracker-expert: natuurlijk spelen hier een aantal factoren een rol, zoals het type gekozen klinkersteen en het type bevestiging - hetzij op de fundering of met behulp van luchtlaagankers .

Een voorbeeld: in een nieuw gebouw willen we een extra gevel van klinkerstenen als gevelmuur laten plaatsen. Het geveloppervlak is 220 m². Er worden handgevormde gevelstenen van goede kwaliteit in LDF-formaat gebruikt, afhankelijk van de bijbehorende laaggrootte zijn 53 stenen per m² nodig.

Postprijs
Klinkerstenen6.490 EUR, geleverd op pallets
Aderisolatie2.650 EUR
Meer materiaal1.340 EUR
LonenEUR 10.640
totale prijsEUR 21.120

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld - in andere gevallen kunnen de kosten ook significant verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de prijzen in dit geval afhankelijk?

Kostentracker-expert: in dit geval - in het geval van een nieuw gebouw - zijn er geen kosten voor het achteraf aanbrengen van een fundering, wat in dit geval al tijdens de bouw is gepland. De volgende blijven de kostenfactoren voor nieuwbouw:

 • de klinkerbakstenen zelf
 • de isolatie en
 • de hoeveelheid werk

Vraag: Wat zijn de kostenverschillen voor klinkerstenen?

Cost Tracker Expert: de verschillen op dit gebied kunnen aanzienlijk zijn. Voor stenen van gemiddelde kwaliteit en hardheid als zogenaamde handvormstenen, moet u prijzen per vierkante meter berekenen tussen de 25 - 35 EUR per m².

Wil je massieve stenen van hoge kwaliteit of de bijzonder harde keramische klinkerstenen, dan moet je doorgaans meer dan 50 euro per m² rekenen. De bovengrens ligt rond de 70 euro per m² - hogere prijzen worden zelden meer gevraagd.

Het aanbod voor de klinkerstenen alleen ligt tussen ongeveer 25 EUR per m² en 70 EUR per m².

Vraag: Hoe beïnvloedt de isolatie de prijs?

huis-klinker-kosten

Doorslaggevend voor de prijs van de gevel is de isolatie

Kostentracker-expert: De isolatie heeft ook een enorme invloed op de totale prijs. Allereerst bestaat de mogelijkheid dat bij het juiste metselwerk helemaal geen isolatie nodig is. Dit is echter zeldzaam, in de regel wordt er achter de gevelmuur extra isolatie aangebracht om de door de EnEV vereiste waarden voor nieuwbouw te halen of zelfs te onderschrijden.

Hoe de muuropbouw en de isolatiedikte er precies uit moeten zien, is een kwestie van ingewikkelde berekeningen - de architect specificeert dit telkens heel precies.

Bij isolatie spelen de volgende factoren een rol:

 • het type isolatie (isolatieplaten, opgeblazen isolatie, etc.)
 • het type gebruikte isolatiemateriaal
 • de isolatiewaarde van het materiaal
 • de dikte van de isolatielaag

Alle mogelijke opstellingen zijn hier mogelijk, afhankelijk van het daadwerkelijke metselwerk achter de gevel en de warmteoverdrachtswaarde. Dit betekent dat de prijzen in een zeer breed bereik kunnen bewegen.

Vraag: In hoeverre speelt de werkdruk van de metselaar dan een rol in de kosten?

Kostentracker-expert: goed - het opbouwen van zichtbaar metselwerk is een gecompliceerde zaak (als leek zou je zoiets niet moeten proberen). Er moet heel voorzichtig aan worden gewerkt - en dat kost natuurlijk tijd.

De belasting van de metselaar is mede afhankelijk van de dikte van het metselwerk en het exacte ontwerp en de draagconstructie van de gevelwand (op de fundering of met zogenaamde luchtlaagankers).

De kosten voor het opbouwen van metselwerk kun je grofweg inschatten op basis van de wanddikte.

WanddiktePrijs per m²
11,5 cm - 17,5 cmongeveer 40 - 60 EUR per m² metselwerk
24 cmongeveer 55 - 65 EUR per m²
30 cmongeveer 65 - 75 EUR per m²
huis-klinker-kosten

Er moet ook rekening worden gehouden met voegen

Zoals ik al zei, dit zijn echter slechts zeer ruwe richtlijnen. Daarnaast rekent iedere metselaar andere prijzen aan en wordt vaak het uurtarief gehanteerd.

Voor het voegen (voor de eerste voeging) wordt meestal ongeveer 7 - 8 EUR per m² extra aangerekend. Wie vanaf het begin een zogenaamde schaduwvoeg (gladde voeg) heeft, bespaart in ieder geval deze kosten.

Het is echter altijd het beste om een ​​volledige prijs af te spreken voor de hele gevel. Anders kunnen, vooral bij het rekenen op uurtarief, onder ongunstige omstandigheden prijzen snel uit de hand lopen.

Vraag: Dat waren de kosten van de gevelbekleding voor de nieuwbouw. Wat zijn de kosten als u dit achteraf laat doen?

Kostentracker-expert: beslist veel duurder. Hoeveel duurder is echter moeilijk te zeggen, want dat hangt sterk af van de lokale omstandigheden.

De kosten die we al hebben ingeschat voor de nieuwbouw - in ons voorbeeld was dat geëxtrapoleerd ca. € 96 per m² geveloppervlak - moet je zeker inschatten.

In de praktijk zult u echter rekening moeten houden met enkele extra kosten. Globaal geschat, zullen de prijzen voor een volgende constructie waarschijnlijk minstens in de range van 120 - 140 EUR per m² liggen. Bij complexe constructies zijn prijzen tot € 190, - per m² voor een bijkomende, geïsoleerde gevelmuur denkbaar.

Vraag: Levert een dergelijke achteraf aan te brengen gevelwand niet vaak problemen op?

Kostentracker-expert: ja, dit gebeurt in veel gevallen.

huis-klinker-kosten

Het later aanbrengen van een klinkergevel kan tot problemen leiden

De raamkozijnen zijn vaak een groot probleem bij latere montage. De gevelbekleding en de noodzakelijke ventilatieruimte aan de achterzijde zorgen in individuele gevallen voor extreem diepe raamopeningen - die er allesbehalve mooi uit ziet en door de isolatie vaak technische problemen geeft.

Een ander probleem is dan de wandopbouw: als deze niet erg zorgvuldig wordt berekend, kan dit tot enorme vochtschade leiden. Een paar kleine foutjes zijn daarvoor voldoende.

In de praktijk is het vaak beter om andere methoden te gebruiken voor daaropvolgend rammelen.

Vraag: Dat brengt ons meteen bij de volgende vraag: wat zijn de kosten van klinkeren zonder te confronteren - en hoe werkt het?

Kostentracker-expert: De techniek is hier heel eenvoudig: je gebruikt klinkersteenstrippen die rechtstreeks op de gevel worden bevestigd en die vervolgens eenvoudig worden ingegoten.

De kosten liggen hier uiteraard in een beduidend ander bereik dan bij de gevelwand: een gevelwand is immers een extra wand, de klinkersteenstrippen zijn slechts een gevelbekleding.

In het algemeen kunt u uitgaan van ongeveer 20 - 30 EUR per m² voor de steenstrips, met name harde klinkers en speciale dessins zoals antieke steenstrippen of vintage dessins kunnen dan oplopen tot 45 EUR per m².

Dan zijn er de legkosten - hier moet u vanaf ongeveer 35 EUR per m² berekenen - en de kosten voor het voegen. Voor het voegen (als er geen schaduwvoeg ontstaat) moet u in dit geval ook ongeveer 7 - 8 EUR per m² rekenen.

Dus al met al, gebaseerd op ons vorige voorbeeld:

Postprijs
Klinkersteenstrippen6.160 EUR
Bevestiging en ander materiaal8.360 EUR
Voorzien zijn van1.760 EUR
totale prijs16.280 EUR

Waar we in ons voorbeeld geen rekening mee hebben gehouden is natuurlijk een eventueel noodzakelijke steiger. U kunt in dit artikel lezen hoe duur zoiets kan zijn.

Vraag: Kan dat niet iets goedkoper? Door het zelf te bevestigen?

Kostentracker-expert: ja, deze kosten kunnen mogelijk aanzienlijk worden verlaagd. Men kan

 • gebruik goedkopere klinkerstrips
 • Creëer een schaduwvoeg (gladde voeg) en natuurlijk
 • bevestig de banden zelf
huis-klinker-kosten

Klinkersteenstrippen zijn vaak erg goedkoop in de aanbieding

Bij klinkersteenstrippen zijn er altijd best goedkope steenstrippen, vaak ook bijzondere stukken die vooral als resthoeveelheid worden verminderd. Als u gemiddeld 8-10 EUR per m² kunt besparen, verlaagt dat de totale kosten met maar liefst 1.700 EUR tot 2.000 EUR.

Creëer je een schaduwvoeg in plaats van het klassieke voegen, dan bespaar je in ons voorbeeld nog eens 1.700 EUR, dus globaal met deze twee maatregelen zijn de totale kosten al 25% lager.

U kunt de klinker ook zelf plaatsen: dat is niet zo moeilijk als u denkt. Het lijkt een beetje op betegelen als je een zogenaamd legrooster gebruikt, maar het is zelfs veel gemakkelijker dan betegelen. Hoe het moet, wordt hier beschreven. In dit geval bespaart u ongeveer de helft van de totale kosten.

Vraag: U noemde ook klinkerstenen met isolatie - hoeveel duurder is dat?

Kostentracker-expert: isolerende klinker is een onderwerp op zich dat niet ongecompliceerd is. Ze zijn beduidend duurder - je moet kosten berekenen van tot 170 EUR per m² inclusief installatie - maar dat hangt natuurlijk van een aantal factoren af.

Vraag: Tot slot: wat is de kosten-batenverhouding in vergelijking met eenvoudig stukadoorswerk?

Cost Tracker Expert: dat is een andere belangrijke vraag. Veel huiseigenaren staan ​​immers voor de beslissing of ze hun huis moeten metselen of simpelweg pleisteren.

Als je naar de kosten van een gevelmuur kijkt, lijkt het pleisterwerk in eerste instantie de moeite waard. Dat is zeker tot 40 EUR per m² goedkoper per vierkante meter geveloppervlak.

Er zijn echter twee dingen waar u rekening mee moet houden: Een gestuukt huis moet regelmatig opnieuw worden geverfd en moet ook de ene of de andere keer opnieuw worden geverfd. Dat kost veel moeite - steigers zijn immers altijd nodig en het werk is vaak behoorlijk tijdrovend. Hoeveel schilderwerk kost kun je hier lezen, de kosten voor stukadoorswerk hier.

Een klinkergevel kan gemakkelijk honderd jaar oud worden - en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Dit geldt zowel voor de gevelmuur als voor de klinker.

Rammelen kan een goed alternatief zijn voor pleisterwerk, wat sowieso nodig is. Als u de klinker dan ook zelf installeert, rijdt u op de lange termijn meestal veel voordeliger dan met gips.

Tips en trucs

Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden om de gevel weerbestendig en onderhoudsvriendelijk te maken: gevelbekleding of gevelpanelen zijn beslist alternatieven die indien nodig moeten worden overwogen.