Bouwvergunning voor de garage: welke kosten zijn te verwachten?

bouwvergunning-garage-kosten
Voor garages is meestal een bouwvergunning vereist.

Als u een garage op uw terrein wilt bouwen, heeft u in de meeste gevallen goedkeuring nodig. Zonder een bijbehorende vergunning is bouwen niet toegestaan, en wie het doet, riskeert het gebouw daarna te moeten slopen. De kostentracker-expert legt in ons interview uit welke kosten er gemaakt worden voor een vergunning voor het bouwen van een garage.

Vraag: Wat zijn de kosten voor een garagebouwvergunning?

Kostentracker-expert: Allereerst moet duidelijk worden of er überhaupt een vergunning nodig is - en zo ja, of een eenvoudige bouwmededeling voldoende is.

Dit verschilt van staat tot staat, aangezien elke staat zijn eigen staatsopbouwcode heeft die alleen daar geldig is.

Er is geen bouwvergunning nodig in:

 • Thüringen
 • Saksen-Anhalt en
 • Saksen

Alleen onder bepaalde voorwaarden zijn garages in:

 • Sleeswijk-Holstein
 • Mecklenburg-Voor-Pommeren
 • Berlijn
 • Brandenburg
 • Hessen
 • Rijnland-Palts
 • Baden-Wuerttemberg

Indien de toepasselijke regelgeving wordt nageleefd, hoeft ook in deze deelstaten geen goedkeuring te worden verkregen. Er kunnen bijvoorbeeld beperkingen zijn aan de grootte van de basis, de hoogte of andere vereisten.

In alle andere landen moet u een bouwvergunning aanvragen. De kosten voor de bouwaanvraag bedragen doorgaans 0,5% van de bouwsom (netto bouwkosten.
) Daarnaast zijn er de kosten voor het verkrijgen van de documenten die u bij de bouwaanvraag moet meesturen.


Garages in solide constructie vereisen een voorafgaande planning door de architect.

Als u een garage in solide constructie wilt bouwen volgens uw eigen ideeën, heeft u ook een passende planning nodig, die u moet indienen bij de bouwaanvraag. Hier kun je grofweg beginnen vanaf rond de € 1.000, - tot € 1.500, - als wettelijk ereloon voor de architect en zijn gehele werk. In het geval van geprefabriceerde garages ontvangt u daarentegen de benodigde documenten voor de indiening en alle plannen volledig van de aanbieder. De enige uitzondering zijn de eigendomsgerelateerde documenten (uittreksel van de landkaart, enz.), Die u zelf moet verkrijgen.

Het architectenhonorarium volgens de HOAI (ereloonschema voor architecten en ingenieurs) wordt ook berekend uit de bouwsom, het gehanteerde ereloonbereik en de individuele inspanning van de architect (minimum, medium of maximum tarief).

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een grote garage bouwen naar eigen ontwerp, waarvan we het dak ook gebruiken als terras. De bouwkosten bedragen ongeveer 25.000 EUR. We geven opdracht aan een architect voor de planning en dienen een bouwaanvraag in.

Postprijs
Architectenkosten (ereloon volgens HOAI, HZ II, midden tarief, bouwwaarde 25.000 EUR)1.079,46 EUR
Bouwaanvraag - vergoeding125 EUR
Totale kosten voor planning en goedkeuringEUR 1.204,46

Deze voorbeeldkosten hebben alleen betrekking op één specifiek plan voor een garage en de kosten voor een bouwaanvraag op een specifieke locatie. De kosten kunnen ook in andere gevallen verschillen.

Vraag: Hoe worden de kosten voor een bouwaanvraag bepaald?

Kostentracker-expert: Het volgende is bepalend voor de kosten:

 • de bouwwaarde van het gebouw
 • in welke deelstaat de bouwaanvraag wordt ingediend
 • of een bouwbericht voldoende is
 • of een groot of klein bouwsjabloon vereist is
 • of er ook planningskosten (architectenkosten) worden gemaakt
 • welke kosten worden gemaakt om de benodigde documenten voor de bouwaanvraag te verkrijgen

Afhankelijk van de deelstaat en het type garage kunnen de kosten voor planning en goedkeuring aanzienlijk variëren.

Over het algemeen kan de architect al heel vroeg informatie geven over de kosten die gemaakt zullen worden (nadat de kostenraming voor het bouwproject is gemaakt).

Vraag: Moet ik betalen voor een bouwaanvraag, zelfs als deze is afgewezen?

bouwvergunning-garage-kosten

Er zijn ook kosten als de aanvraag wordt afgewezen.

Kostentracker-expert: ja. In principe leverde het indienen van de aanvraag werk op voor de autoriteit - dit is ook de manier om de vergoeding te betalen.

Als het om de planningskosten gaat, zien de zaken er echter een beetje anders uit: een architect is de opdrachtgever doorgaans een permanent goedkeurbaar plan verschuldigd. Als hij deze verplichting niet nakomt, moet hij dienovereenkomstig verbeteren.

In hoeverre hij hiervoor extra kosten in rekening mag brengen, moet echter per geval worden verduidelijkt. Meestal vindt u hier een minnelijke schikking met de architect.