Bouwvergunning in Saksen-Anhalt: wat zijn de kosten?

bouwvergunning-saksen-anhalt-koten

In Saksen-Anhalt, zoals in alle andere deelstaten, is voor elk bouwproject een officiële vergunning vereist. Hier worden ook kosten in rekening gebracht voor de aanvraag. Hoeveel een bouwvergunning in Saksen-Anhalt kost en waarvan de kosten afhankelijk zijn, leest u in ons interview bij de expert op het gebied van kostentracering.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten voor een bouwvergunning in Saksen-Anhalt?

Kostentracker-expert: de vergoedingen liggen in een vergelijkbaar bereik als in andere federale staten. Met betrekking tot individuele constructies zijn er uitzonderingen in de nationale bouwvoorschriften in Saksen-Anhalt, bijvoorbeeld garages en carports tot een bepaalde grootte en onder bepaalde voorwaarden kunnen ook zonder goedkeuring worden gebouwd.

In Saksen-Anhalt is er in het bouwrecht een bijkomend onderscheid tussen een vereenvoudigde bouwvergunningsprocedure ("sjabloon voor kleine gebouwen") en een gewone procedure voor een bouwvergunning ("sjabloon voor grote gebouwen").

De vereenvoudigde procedure is alleen toegestaan ​​voor bepaalde bouwprojecten; alle andere bouwprojecten vereisen de reguliere bouwvergunningsprocedure.

bouwvergunning-saksen-anhalt-koten
De kosten van een bouwvergunning zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Bij de vereenvoudigde bouwvergunningsprocedure worden vergoedingen voor de bouwvergunning in rekening gebracht, die zijn gebaseerd op het bedrag van de zogenaamde belastbare bouwwaarde (netto bouwkosten). De vergoedingen bedragen 5 EUR voor elke gestarte 500 EUR crediteerbare constructiewaarde, maar minstens 50 EUR.

In sommige speciale gevallen kunnen deze vergoedingen ook worden verlaagd tot 75% van deze waarde of 90% van deze waarde.

Betreft het een autorisatie voor een verandering van gebruik, dan kan de vergoeding variëren van € 50, - tot € 5.000, -.

Een gedeeltelijke bouwvergunning kan tussen de € 50 en € 1.500 kosten. De vergoedingen voor een gedeeltelijke bouwvergunning (vroege start van de bouw vóór de officiële ontvangst van een reguliere bouwvergunning) worden echter verrekend met de kosten voor de bouwvergunning indien deze hoger zijn dan 150 euro.

Als een bouwvergunning moet worden gewijzigd, bedragen de kosten maximaal 75% van de bouwvergunning, maar ook minimaal 50 EUR.

50% van de bouwvergunningsbijdrage is verschuldigd als er een belangrijke wijziging is (vooral op het gebied van constructie of uitstraling). Als de wijziging maar onbeduidend is, kan de vergoeding tussen de € 50 en € 1.750 bedragen.

De vergoeding voor een voorlopig besluit ligt tussen de € 75 en € 2.500, waarvan maximaal de helft kan worden verrekend met de vergoeding voor de bouwvergunning. Bij verlenging van de voorlopige beslissing is 75% van de voorlopige beslissing verschuldigd, maar minstens 50 EUR.

Bovendien kunnen er extra speciale vergoedingen van toepassing zijn - bijvoorbeeld voor de goedkeuring om bouwproducten zonder certificering te gebruiken. Hiervoor zijn vergoedingen verschuldigd van € 500 tot € 2.000.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

bouwvergunning-saksen-anhalt-koten
Huis met aanbouw

Wij vragen een bouwvergunning aan voor een bijgebouw op ons terrein in Saksen-Anhalt. De verdienstelijke bouwwaarde bedraagt ​​25.000 EUR.

Postprijs
Honorarium (5 EUR per 500 EUR constructiewaarde of een deel daarvan)250 EUR
Planning van kosten en kosten voor de aanschaf van documenten1520 EUR
totale prijs1.770 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek bouwproject en planning door een architect. U kunt hier meer lezen over de kosten van de architectenvergoeding. Het honorarium dat architecten in rekening mogen brengen is landelijk gestandaardiseerd en wettelijk vastgelegd in de HOAI (ereloonschema voor architecten en ingenieurs).

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een bouwvergunning in Saksen-Anhalt afhankelijk?

bouwvergunning-saksen-anhalt-koten
De kosten van een bouwvergunning in Saksen-Anhalt zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • wat voor soort bouwproject het is
  • welke bouwkosten en welke belastbare bouwwaarde er zijn
  • of de vereenvoudigde of de reguliere bouwvergunningsprocedure wordt gebruikt
  • welke documenten zijn vereist (vergoedingen voor het verkrijgen van documenten en bepaalde tests)
  • of planning vereist is door de architect

Afhankelijk van het type bouwproject kunnen er ook verschillende meerkosten ontstaan. Dat hangt af van het gegeven individuele geval.