Brandmeldinstallatie: welke kosten moet u berekenen?

kosten brandalarmsysteem

De rookmeldervereiste is nu geldig in alle deelstaten en de overgangstermijnen voor montage achteraf zijn in de meeste deelstaten al verstreken. Velen willen echter een nog uitgebreidere brandbeveiliging, mogelijk zelfs met directe aansluiting op de brandweer. Welke kosten er te verwachten zijn van een brandmeldinstallatie en welke kostenverschillen er zijn, leest u in ons gesprek bij de kostentracker-expert.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor een brandmeldinstallatie?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk helemaal af van hoe groot het gebouw is, hoe hoog het brandrisico is en welke functionaliteit er in het systeem wordt verwacht.

De eenvoudigste versies van draadloze brandmeldinstallaties zijn beschikbaar voor ongeveer € 300 tot € 500. Het loont natuurlijk de moeite om voor een mobiele variant te kiezen die geen bekabeling nodig heeft en op batterijen werkt.

Gecertificeerde kosten brandmeldsysteem

Een gecertificeerd brandmeldsysteem kan tot € 1000 kosten

Bij professionele, gecertificeerde systemen die ook aansluiting op de brandweer mogelijk maken, moet je wellicht wat dieper in je broekzak graven. Mobiele systemen zonder installatie-inspanning zijn meestal modulair, d.w.z. u betaalt voor elk vereist onderdeel, de controlecentrum kost in het beste geval ongeveer 200 EUR per detector of signaalgever (impactdetectoren zijn ook mogelijk hier) moet u de kosten in het algemeen verwachten tussen ongeveer 30 EUR en 60 EUR.

Bij professionelere brandmeldoplossingen, zoals verplicht in bepaalde branches, lopen de kosten dan snel op. Zelfs bij kleine systemen moet u de aanschafkosten in het bovenste viercijferige bereik berekenen, voor grotere systemen kan dit ook in het vijf- of zelfs zescijferige bereik gaan.

Sample kosten

We willen ons huis voorzien van een aangebouwde werkplaats met een brandmeldinstallatie. We kiezen voor een gecertificeerd, mobiel model waarbij de individuele detectoren eenvoudig met klemmechanismen worden vastgezet.

We kopen in totaal 10 multifunctionele melders en 2 hittemelders voor huis en werkplaats, plus twee drukknopmelders. Hiervoor hebben we ook een bereikuitbreiding nodig, zodat de signalen van de individuele detectoren ook naar het systeem kunnen worden gestuurd. In de werkplaats is ook een waarschuwingssirene geïnstalleerd.

Postprijs
Hoofdkwartier185 EUR
GSM-transmissieapparaat105 EUR
2 hittemelders90 EUR
10 multifunctionele alarmen, optisch-thermisch450 EUR
Basissirene (extra flitsfunctie)55 EUR
Bereik uitbreiding55 EUR
Activatiekosten voor de brandweer - oprichtingskosten520 EUR
Controleer voor activering door de brandweer245,11 EUR
Sleutelborg bij de brandweer, aankoop en ingebruikname198,32 EUR
Totale kosten van aanschaf en aansluitingEUR 1.903,43
inclusief kosten voor het systeem940 EUR
Totale kosten voor activering van de brandweer963,43 EUR plus 77 EUR maandelijkse vergoeding voor beheer

De hier getoonde kosten zijn gemaakt bij het ontwerpen van een brandmeldinstallatie met individuele lokale omstandigheden en brandrisico's en bij aansluiting op de brandweer op een bepaalde locatie (stad Bonn). De kosten voor andere systeemtypen en systeemconfiguraties en de kosten voor aansluiting op andere locaties kunnen in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een brandmeldinstallatie?

Brandalarmsysteem kosten

Het aantal rook- en brandmelders heeft een doorslaggevende invloed op de prijs van het systeem

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • welk type systeem wordt er gekocht
  • hoeveel detectoren van welk type moeten worden geïnstalleerd
  • of er installatiekosten (bekabeling) worden gemaakt
  • de installatie-inspanning
  • of het systeem is aangesloten op de brandweer en welke tarieven gelden voor de betreffende locatie

In de commerciële sector worden de kosten voor brandmeldinstallaties echter grotendeels bepaald door de geldende regelgeving en uitvoeringsspecificaties. Afhankelijk van de eisen kunnen de kosten vaak zeer snel erg hoog oplopen.

Brandalarmsystemen zijn nog steeds zeldzaam in de privésector - vanwege de bestaande rookmeldervereisten kan een brand zeer snel worden opgemerkt, vooral door het gebruik van draadloze rookmelders, die alle andere aangesloten melders in het gebouw wanneer een detector wordt geactiveerd Een zeer uitgebreide bescherming in geval van brand kan al worden bereikt.