Brandwerende ramen - deze prijzen zijn van toepassing

prijzen voor brandwerende ramen

Als de installatie van een brandwerend raam vereist is, kan dit bijzonder duur zijn. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit welke prijzen je doorgaans moet berekenen voor brandwerende ramen en welke prijsverschillen er zijn voor de verschillende brandbeveiligingsklassen.

Vraag: Waarom zijn brandwerende ramen eigenlijk - en hoe zien deze ramen eruit?

Kostentracker-expert: branden vormen nog steeds een zeer groot gevaar dat elk jaar honderden mensen doodt. Om deze reden is brandbeveiliging van groot belang.

Het bouwreglement voorziet daarom ook in zogenaamde “brandmuren” in hun bouwreglement. Dergelijke muren moeten altijd van onbrandbaar materiaal zijn gemaakt (bijv. Metselwerk), mogen geen spouw hebben en moeten doorgetrokken worden tot de bovenste verdieping. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op een buitenmuur bij het bouwen zeer dicht bij het naastgelegen pand of huis. De muren van rijwoningen die naast de woningen liggen, zijn altijd uitgevoerd als brandmuren. Brandmuren zijn bedoeld om de brand in te dammen, te voorkomen dat deze zich verspreidt en plaatselijk te beperken.

Raamopeningen zijn over het algemeen niet toegestaan ​​in externe brandmuren, maar er kunnen uitzonderingen zijn. Binnenbrandmuren, die worden gebruikt om de brand tot bepaalde ruimtes te beperken, mogen in ieder geval muuropeningen en ramen hebben. In dat geval moeten echter geschikte en voldoende hoogwaardige brandwerende ramen worden geïnstalleerd.

Een brandwerend raam is aanzienlijk duurder dan een normaal raam. In zo'n geval moet u rekening houden met aanzienlijk hogere aanschafkosten dan bij andere ramen.

Vraag: Wat kosten brandwerende ramen?

Kostentracker-expert: dat hangt af van de grootte van het raam en van de brandwerendheid ervan, dus dat kun je niet over de hele linie zeggen.

prijzen voor brandwerende ramen

De prijzen voor brandwerende ramen zijn voornamelijk afhankelijk van de weerstandsklasse

Voor de goedkoopste ramen van de laagste brandwerendheidsklasse F30 moet je ongeveer 800 EUR kosten met een afmeting van 50 cm x 50 cm . Naarmate de venstergrootte toeneemt, stijgt de prijs ook erg snel.

Het wordt aanzienlijk duurder als u ramen in een bijzonder hoge brandwerendheidsklasse wilt installeren - voor ramen met een brandwerendheidsklasse F90 kunt u doorgaans prijzen krijgen van in de range van 2.000 euro per m² tot 2.500 euro per vierkante meter. m² raamoppervlak strong> uitgaan, vaak meer.

De eenvoudige ramen, die alleen brandwerendheidsklasse G hebben (brandvertragend, maar geen bescherming tegen binnendringende hitte) zijn meestal iets goedkoper dan de F30-modellen voor ramen.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een raam van 1,40 x 1,40 m laten inbouwen in een brandwerende wand. Volgens de beslissing van de lokale autoriteiten is brandwerendheidsklasse F30 voldoende.

Postprijs
Totale raamkosten, 1,40 mx 1,40 m, weerstandsklasse F301.580 EUR

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld van een enkele prijs. De kosten voor andere brandwerende ramen, vooral die met hogere brandwerendheidsklassen, kunnen ook aanzienlijk variëren. Dit geldt zelfs voor ramen van vergelijkbare grootte.

Met brandveiligheidsklasse F90 en met een aluminium frame zou ons raam al meer dan 4.300 EUR kosten.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een brandwerend raam in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: als het gaat om de prijs van brandwerende ramen, moet u altijd rekening houden met de volgende factoren:

  • de grootte van het raam
  • de vereiste brandwerendheidsklasse
  • de manier van openen
  • eventuele extra uitrusting voor de beglazing
  • de kosten voor het plaatsen van het raam

Bij het schatten van de prijs moet met al deze factoren rekening worden gehouden.

Vraag: Even terug naar de brandbeschermingsklassen: Wat is precies het verschil tussen klasse G en klasse F?

prijzen voor brandwerende ramen

Vensterglazen van brandwerendheidsklasse G zijn doorgaans minimaal 6 mm dik

Kostentracker expert: Bij ramen van brandwerendheidsklasse G wordt alleen de verspreiding van de brand voorkomen, maar niet de warmte-effecten van de brand. Dit is met name van belang als de warmtestraling die door het raam binnendringt, er ook voor kan zorgen dat andere objecten in aangrenzende kamers zelf ontbranden of personen in gevaar kunnen komen. Als dit kan worden verwaarloosd, is brandwerendheidsklasse G ook toegestaan.

Dergelijke ramen mogen in de regel echter nooit in brandvertragende of brandwerende wanden worden ingebouwd als er ook maar een klein beetje bezorgdheid bestaat over de stralingswarmte van het vuur.

De beglazingen in ramen met brandwerendheidsklasse G hebben in de meeste gevallen een draadinzetstuk met een dikte van meer dan 6 mm - hier wordt onderscheid gemaakt tussen

  • Draadgegoten glas
  • Draad spiegelglas en
  • Profielglas met draadinzetstuk

Alternatieven hiervoor zijn gehard borosilicaatglas (bekend van de glazen schalen voor de oven) en gewoon, maar gehard floatglas.

Al deze glassoorten zijn zeer hittebestendig en kunnen daardoor brandverspreiding tegengaan.

Vraag: Hoe zit het met brandwerendheidsklasse F?

Kostentracker-expert: dit voorkomt niet alleen dat het vuur zich uitbreidt, maar schermt ook de stralingswarmte van het vuur af.

Als glas worden hier in de regel meervlaksglazen met speciale vullingen gebruikt. Dit kan ofwel waterglas (natriumsilicaat) zijn, maar ook bepaalde gelvullingen, die zich dan meestal tussen ESG-glazen (gehard veiligheidsglas) bevinden.

ESG is bijzonder gehard glas dat zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen en vooral temperatuurschommelingen. Als het breekt, brokkelt het af in kleine kruimels die weinig schadelijk voor jezelf kunnen zijn.

Vraag: De cijfers achter de letters geven de duur van het verzet aan, toch?

Kostentracker-expert: precies. F30 betekent een brandwerendheidstijd van 30 minuten, F90 van 90 minuten. Klassen F30, F60 en F90 komen veel voor.

De brandwerendheidsklassen F120 en F180 bestaan ​​ook in DIN 4102, maar worden zelden toegepast en spelen geen rol op het gebied van brandwerende ramen.

Vraag: Welke invloed heeft het gebruikte kozijnmateriaal op de prijs van brandwerende ramen?

Kostentracker-expert: de enige kozijnmaterialen die worden gebruikt voor brandwerende ramen zijn hout en aluminium.

Hout is meestal iets goedkoper. Kunststof ramen zijn niet mogelijk als brandwerende ramen, omdat kunststof bij brand giftige dampen zou afgeven.

Vraag: is hout niet brandbaar?

prijzen voor brandwerende ramen

Houten kozijnen zijn vaak beter geschikt voor brandwerende ramen dan aluminium kozijnen

Kostentracker-expert: hout heeft een verbazingwekkende temperatuurbestendigheid. Sommige houtsoorten, zoals eikenhout, zijn moeilijk te branden. Met een extra verflaag kunnen dergelijke raamkozijnen met gemak temperaturen van 220 ° C of meer weerstaan ​​gedurende meer dan een uur. Ze voldoen dan ruimschoots aan brandwerendheidsklasse F60.

Houten kozijnen zijn eigenlijk een hele goede keuze, omdat metalen zoals aluminium ook sterk kunnen opwarmen en na verloop van tijd een aanzienlijke warmtestraling doorlaten.

Vraag: Welke invloed heeft het openingsmechanisme op de prijs van brandwerende ramen?

Kostentracker-expert: in principe kunnen brandwerende ramen niet geopend worden, maar in individuele gevallen is een normaal draaiende opening toegestaan.

Dit geldt met name wanneer automatische sluitsystemen zijn ingebouwd bij brand. In dergelijke gevallen moet u echter ook rekening houden met aanzienlijk hogere meerkosten voor het raam.

De kiepfunctie of de draaikiepfunctie is bij brandwerende ramen altijd niet toegestaan.

Vraag: Welke andere apparatuur veroorzaakt extra kosten?

Kostentracker-expert: er zijn hier verschillende opties, net als bij normale vensters.

Zo hebben veel brandwerende ramen in hun standaarduitvoering een zeer slechte thermische isolatie, vaak zelfs met U-waarden boven 2,0. Als hier een overeenkomstige energiebesparende beglazing moet worden geïnstalleerd, moet u rekening houden met meerkosten van minstens 100 EUR zelfs bij zeer kleine raamafmetingen.

Zelfs met matglas, zou u bijkomende kosten moeten verwachten van minstens 100 EUR tot 150 EUR.

Voor het benodigde installatiemateriaal, inclusief de vensterbankaansluiting, moet u doorgaans nog 100 à 150 EUR rekenen.

Vraag: Is het zelfs de moeite waard om brandwerende ramen te plaatsen?

Kostentracker-expert: meestal niet. Voorzover u dit bij de planning kunt vermijden, moet u geen raamopeningen in brandmuren bouwen - het is meestal gewoon niet de moeite waard in termen van prijs.

Ramen die kunnen worden geopend, kunnen vaak leiden tot extra brandbeveiligingsproblemen of simpelweg niet worden goedgekeurd.

In de meeste gevallen is het mogelijk om elders voldoende lichtvlakken te plaatsen zodat er voldoende licht in de ruimte komt. Dit is dan veelal aanzienlijk rendabeler en kost ook minder moeite bij de montage.