Nieuwe bril: wat kost de bril?

bril-kosten

Volgens een recente studie dragen meer dan 27 miljoen Duitsers permanent een bril of contactlenzen. Ook zijn er zo'n 17 miljoen mensen die af en toe visuele hulpmiddelen gebruiken, bijvoorbeeld om te autorijden of te lezen. Als je een nieuwe bril nodig hebt, zul je een aanzienlijk bedrag aan de bril moeten uitgeven. De kostentracker-expert weet hoe duur een nieuwe bril is.

Hoeveel kosten nieuwe lenzen?

Kostentracker: De prijsklasse op dit gebied is erg groot en hangt af van verschillende factoren zoals de brekingsindex en de kwaliteit van de bril:

Kostenoverzichtprijs
KunstPrijs per glas
Enkelvoudige lens30 tot 300 EUR
Progressieve lens120 tot 750 EUR
bril-kosten
Bij brillen zijn er grote verschillen in kwaliteit en prijs.

Bovenstaande prijzen zijn slechts als gemiddelde te beschouwen. Sommige opticienketens bieden lenzen van de eenvoudigste kwaliteit in combinatie met een montuur al voor minder dan 20 EUR. hoogwaardige varifocale lenzen, echter, kan oplopen tot 1.200 EUR kosten.

Welke factoren zijn van invloed op de prijs?

Kostentracker: de grote prijsklasse is gebaseerd op de beeldprestaties en de kwaliteit van de bril. De volgende factoren spelen een rol:

Optische beeldkwaliteit

De specialist verstaat onder dit duidelijkheid bij het kijken door het glas. Bij hoogwaardige brillen neemt ook de randscherpte toe. Hierdoor kunnen ze meer ontspannen gedragen worden en zijn de ogen minder vermoeid.

Materiaal

bril-kosten
Tegenwoordig worden voornamelijk plastic glazen gebruikt.

In het verleden is er onderscheid gemaakt tussen echt glas (silicaatglas) en kunststofglas. Tegenwoordig worden bijna alleen plastic materialen gebruikt. Hoe dik de glazen zijn, kun je zien aan de brekingsindex, die meestal tussen 1,5 en 1,74 ligt. Hoe hoger dit getal, hoe dunner de latere lens.

Deklaag

Reflecties in brillenglazen verstoren niet alleen de look, ze hebben ook een onaangenaam effect op het draagcomfort. Dit effect kan worden uitgeschakeld door oppervlaktecoatings. Tegelijkertijd worden de glazen robuuster. Bovendien worden ze niet zo snel vuil of bekrast.

Krijg ik een extra uitkering vanuit de zorgverzekering?

Kostentracker: voor kinderen en adolescenten vergoedt de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten van een bril volledig. Veel volwassenen moeten de bril echter uit eigen zak betalen. Sinds de nieuwe wet op genezing en hulpverlening in 2017 van kracht is geworden, kun je alleen onder bepaalde omstandigheden een beurs ontvangen. Voorwaarde is dat u een ametropie heeft van minimaal zes dioptrieën of, in het geval van astigmatisme, vier dioptrieën.

bril-kosten
De zorgverzekeraars dragen slechts in zeer zeldzame gevallen en slechts in geringe mate bij aan de kosten van een bril.

Behoort u tot deze groep mensen, dan heeft u eerst een recept van een oogarts nodig. De opticien, die ook een oogtest kan uitvoeren, mag deze niet afgeven. Het ziekenfonds subsidieert de bril vervolgens met een vast bedrag dat tussen 10 en 112 EUR per lens ligt. Als de bril duurder is, moet u het verschil uit eigen zak betalen.

Bent u particulier verzekerd of heeft u een bijbehorende aanvullende verzekering afgesloten, dan kunt u een aanvullende uitkering krijgen. De hoogte hiervan vindt u op de polis.

Kunt u online opticiens vertrouwen?

Kostentracker: bij online retailers zijn brillen relatief extreem goedkoop. U moet echter tussen één en twee weken plannen voordat u de afgewerkte bril in handen heeft. Nauwkeurige centrering is erg belangrijk, d.w.z. de afstand van het midden van de pupil tot het montuur van de bril moet correct zijn. Dit is niet altijd mogelijk met online aanbiedingen. Omdat de kwaliteit van de bril uiteindelijk bepalend is voor hoe goed en ontspannen u kunt zien, zijn online aanbiedingen slechts onder voorwaarden aan te bevelen.

Wat zijn unifocale lenzen?

Kostentracker: deze zijn op een bepaalde afstand gericht, omdat ze over het hele glasoppervlak hetzelfde corrigerende effect hebben. Unifocale lenzen zijn verkrijgbaar als afstands- of dichtbijbril (leesbril).

Ook bij deze bril zijn er grote kwaliteitsverschillen die terug te zien zijn in de prijs. Zeer goede glazen zijn gemaakt van sterk brekend materiaal, zijn dunner en lichter.

Hoe werken varifocale lenzen?

Kostentracker: met varifocals kunt u verkeersborden zien die verder weg staan, op uw pc werken en zonder moeite de krant lezen tijdens uw lunchpauze. Dit is mogelijk doordat meerdere zichtzones in dit glas zacht in elkaar overvloeien.

bril-kosten
Met varifocale glazen kun je zowel dichtbij als ver zien.

Het bovenste gebied is verantwoordelijk voor het zien in de verte, het onderste gebied voor het nabije gebied. Daartussen is er een overgangszone met vloeiende correctie van boven naar beneden. Aan de rand van de multifocale lens bevinden zich vage randgebieden, die groter zijn naarmate de geselecteerde lenskwaliteit goedkoper is.

De fabricage van multifocale brillenglazen is veel complexer, wat tot uiting komt in de prijs. In de eenvoudige versie kosten ze vanaf 120 EUR. Zeer hoogwaardige varifocale lenzen kunnen tot 1.200 EUR per lens kosten.

Hoe zit het met de classificaties?

Kostentracker: Brillen worden vaak aangeboden als "Klassiek", "Comfort", "Premium", "Individueel", "Hoog comfort". De termen staan ​​bijvoorbeeld voor het gezichtsveld in een varifocale bril of de compensatie. Ze zijn echter niet precies gedefinieerd en ook niet beschermd. Daarom maken ze het vaak moeilijk om een ​​neutraal beeld te krijgen van de verschillende aanbiedingen.

Ik heb een nieuw frame nodig. Wat kost dit?

Kostentracker: ongeveer om de drie jaar trakteren mensen die een bril dragen zichzelf op een nieuw montuur. Dit hoeft niet duur te zijn, want sommige opticienkettingen bieden het brilmontuur aan, koop gratis een nieuwe bril. Als u een zeer stijlvolle of ongebruikelijke lijst wilt, zal deze navenant duurder zijn. Op dit gebied zijn er nauwelijks prijslimieten.

bril-kosten
Er zijn enorme prijsverschillen voor brilmonturen.

Conclusie: wanneer u een bril koopt, moet u niet alleen op zoek gaan naar een geschikt en modieus montuur. De kwaliteit van de bril is veel belangrijker, omdat deze verantwoordelijk is voor een goed zicht. Plastic lenzenvloeistof lenzen, die u met verschillende brekingsindices kunt krijgen, zijn nu standaard. Een antireflectiecoating, ook al betekent dit een meerprijs, is zinvol omdat het vervelende reflecties voorkomt. Een optionele lotuscoating maakt de glazen gladder, vuil kan niet zo makkelijk blijven plakken en het water loopt eraf. Deze dure functie is echter niet absoluut noodzakelijk. Goedkope varifocale lenzen hebben helaas vaak zwakke punten, aangezien het scherpste zichtpunt erg klein is. Laat u daarom grondig adviseren en vergelijk de aanbiedingen zorgvuldig.