Wat kost een bruidstaart?

bruidstaart kosten

Het is iets heel bijzonders en mag op geen enkele bruiloft ontbreken: de bruidstaart. Individueel ontworpen of klassiek met meerdere verdiepingen, veel gebruiken en mythen draaien eromheen. Daarom is de zoete traktatie een van de absolute hoogtepunten van het festival. Maar wat kost een prachtig versierde bruidstaart? De kostentracker-expert beantwoordt deze en vele andere vragen in het volgende interview.

Hoeveel moet ik uitgeven aan een geweldige bruidstaart?

Kostentracker: het is erg moeilijk om vaste kosten te noemen. Wat de bruidstaart kost, hangt natuurlijk af van hoe groot de taart moet zijn. Uitgebreide versieringen hebben net zoveel invloed op de prijs als de regio waarin u woont. Een naakte cake met een chocoladesuikerglazuur en veel vers fruit is meestal goedkoper dan een cake bedekt met fondant met besprenkelde decoraties en handgemaakte suikerrozen.

In de volgende tabel hebben we enkele prijsvoorbeelden op een rijtje gezet:

vormAantal personendecoratieprijs
Hart vormtot 10aardbeien met slagroomvanaf 50 EUR
Doos vorm25Chocolade met fruitvanaf 60 EUR
2 verdiepingen25Fondant met uitgebreide versieringvanaf 300 EUR
3 verdiepingen50Naakte cake met bloemenvanaf 350 EUR
5 verdiepingen85-90Fondant met stippen500 EUR
Traptaart, 4 trappen65individueel400 EUR
Cupcake taart75elke taart is versierd met fruitvanaf 500 EUR
bruidstaart kosten

Decoraties en extra's kosten meestal meerdere euro's per stuk

Individuele belettering en handgemaakte decoraties worden vaak als optie in rekening gebracht. Gemiddeld moet u voor een gewone cake een eenheidsprijs van ongeveer 4 EUR verwachten. Als u ongebruikelijke details wilt, moet u een prijs per stuk tussen 5,50 en 9 EUR instellen.

Daarnaast zijn er huur- en borgkosten voor de caketribune of, voor cupcaketaarten, de caketribune. Vrijwel alle banketbakkers rekenen extra reiskosten, omdat het vaak niet mogelijk is om de bruidstaart veilig met de eigen auto naar de evenementenlocatie te vervoeren.

Onze tip: Het is ook de moeite waard om de prijzen van verschillende banketbakkers te vergelijken met de bruidstaart. Als je wilt sparen, is het misschien een goed alternatief om de bruidstaart klein te houden en het buffet te vullen met taarten gebakken door vrienden en familie.

Hoe bereken ik het benodigde aantal stuks?

Kostentracker: het aantal porties kan eenvoudig worden berekend op basis van de diameter:

Diameter in centimetershoeveelheid
2010
2212
2414
2616
2818
3021
3531
4037
4547

Als basis wordt uitgegaan van een volume van ongeveer 250 ml per portie. Dit is een veelgebruikt stuk taart dat smaller en smaller wordt gesneden naarmate de diameter toeneemt.

Voor de steeds populairder wordende vierkante taarten resulteert dit in de volgende berekening:

Grootte in centimetershoeveelheid
30 x 3025
40 x 4065
50 x 50100
80 x 80160

Dit aantal porties is gebaseerd op empirische waarden van banketbakkers. U kunt dit gebruiken om de grootte van de bruidstaart en eventuele extra taarten die u nodig heeft te berekenen.

Als uw cake meerdere niveaus heeft, moet u het aantal porties van de afzonderlijke cakes optellen. Zo is een onderste plank met een diameter van 35 centimeter voldoende voor 31 gasten, de tweede plank van 30 centimeter voor 21 gasten. De geplande two-tier cake is dus voldoende voor ongeveer 50 gasten.

Dit kan echter alleen als grove richtlijn dienen. De gekozen patissier helpt u graag bij het berekenen van de exacte maat.

Waarom is de bruidstaart zo duur?

bruidstaart kosten

Een bruidstaart kost je geld

Kostentracker: "Waarom zou ik zoveel geld uitgeven aan een simpel stuk taart?", vraagt ​​u zich misschien af. Maar als je de bruidstaart van dichterbij bekijkt, wordt het al snel duidelijk waarom hij duurder is dan een gewone zondagstaart. Het bakken en kunstzinnig stapelen van de bodems, die grotendeels nog gevuld zijn, het bedekken met fondant en de uitgebreide versiering nemen veel tijd in beslag. Ook qua smaak moeten de gebakken goederen opvallen. Daarom heeft iedere verdieping vaak een ander aroma zodat gasten kunnen kiezen uit een keur aan lekkernijen.

Wat is een cupcaketaart en waarom is hij zo populair als bruidstaart?

Kostentracker: dit is een zeer moderne variant. Op een gelaagde standaard staan ​​liefdevol versierde cupcakes op de onderste planken. De bovenste verdieping is een kleine bruidstaart die het bruidspaar in elkaar heeft gesneden.

Petit Fours zijn niet echt goedkoper dan een bruidstaart. Je moet hier ook een prijs van 6 EUR tot 10 EUR per portie verwachten. Ze zorgen echter voor een visueel zeer aantrekkelijke indruk die gedurende het festival behouden blijft. Daarnaast zijn overgebleven taarten een leuke take-away voor gasten.

Welke gebruiken zijn gerelateerd aan de bruidstaart?

Kostentracker: de taart heeft een heel speciale betekenis voor de bruiloft. Er zijn cultureel zeer verschillende mythen over de zoete gebakjes die in het oude Rome zouden hebben bestaan:

- De kleur: traditioneel is de bruidstaart wit. Deze kleur, waarin ook de trouwjurk wordt vastgehouden, staat voor puurheid en onschuld. In het verleden heette het dan ook "bruidstaart".

- De ingrediënten: Er wordt gezegd dat één ingrediënt in de bruidstaart moet worden verwerkt. Het is marsepein, die is gemaakt van de drie ingrediënten suiker, amandelen en rozenolie. De betekenis van zoete suiker is liefde en geluk. De licht bittere toon van de amandelen staat voor de slechte tijden die het paar vanaf nu samen zal beheersen. Rozenolie symboliseert passie.

- De vloeren: een bruidstaart met drie niveaus vertegenwoordigt de heilige drie-eenheid. Een andere theorie is dat het liefde, huwelijk en huwelijksleven symboliseert. Als je kiest voor de variant van vijf verdiepingen, dan bedoelen we deze vijf verdiepingen: geboorte, communie of bevestiging, huwelijk, kinderen en overlijden.

- Het snijden: het is waarschijnlijk een van de absolute hoogtepunten op bijna elke bruiloft. Het stel leidt samen het mes naar de taart. Degene die het voortouw neemt bij het snijden, en dat hoeft niet altijd de partner te zijn wiens hand omhoog is, heeft de leiding over het huwelijk.

- Het eerste stuk: de bruid en bruidegom delen het eerste stuk, waarbij het pasgetrouwde stel elkaar te eten geeft. Dit is een teken van zorgzaamheid.

De eerste verdieping van de bruidstaart wordt traditioneel niet geconsumeerd op de huwelijksdag, want dat brengt pech met zich mee. Volgens de overlevering wordt dit ingevroren en gegeten op de eerste huwelijksverjaardag. Kwaliteit en smaak lijden echter veel in deze tijd. Veel eerder ontdooien, genieten en herinneren van de mooiste dag van je leven mag zeker.