Externe schoorsteen: de kosten

buiten schoorsteen kosten

Haardkachels zijn trendy. Als er geen geschikte schoorsteen in de woning is of als de gemetselde schoorsteen op een ongeschikte plaats loopt, kan een buitenschoorsteen worden geplaatst. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat een buitenschoorsteen kan kosten.

Vraag: Wat kost het om een ​​externe schoorsteen te monteren?

Kostentracker-expert: er is geen algemeen antwoord op de vraag. De kosten zijn afhankelijk van de benodigde afmetingen van de schoorsteen en de omstandigheden ter plaatse.

Er moet eerst een onderscheid worden gemaakt:

  • of de schoorsteen door uzelf is gemonteerd
  • of de schoorsteen is geïnstalleerd door een gespecialiseerd bedrijf
buiten schoorsteen kosten

Als u de schoorsteen zelf monteert, kunt u aanzienlijke kosten besparen

Als u de schoorsteen zelf monteert, hoeft u alleen de schoorsteenkit te betalen. Deze kosten bedragen doorgaans ongeveer € 450 tot € 700. Indien het boveneinde van de schoorsteen door een bestaande dakoverstek moet worden geleid, moet rekening worden gehouden met bijkomende kosten van rond de € 150 à € 200 voor het benodigde materiaal.

Ook voor leken is de montage geen probleem, de berekeningen voor de benodigde dimensionering van de schoorsteen worden uitgevoerd door de schoorsteenveger, in sommige gevallen ook door de schoorsteenleverancier.

Indien de buitenschoorsteen ook door de aanbieder moet worden geïnstalleerd, moeten er extra installatiekosten in de orde van ongeveer € 800 tot € 1.000 worden verwacht. Als er een ETICS (thermische isolatie composietsysteem) op de gevel zit, kunnen de kosten iets hoger zijn. De reden hiervoor is de wat hogere installatie- en bevestigingsinspanning.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor een eengezinswoning met twee verdiepingen wordt een schoorsteenkit gekocht en door de aanbieder geïnstalleerd.

Postprijs
Roestvrijstalen schoorsteenset, Premium DW 130, lengte 5,2 m556,18 EUR
Dakdoorvoer - materiaal DW 130, geschikt voor de bestaande dakhelling (45 °55,14 EUR
Bezorg- en montagekosten800 EUR
totale prijs1.411,32 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek individueel geval. De kosten in andere gevallen kunnen variëren.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van een buitenschoorsteen bepalen?

Kostentracker-expert: het volgende moet in overweging worden genomen:

  • de vereiste maatvoering
  • het geselecteerde schoorsteenmodel
  • de bestaande dakhelling en de kosten voor de dakdoorvoer (indien nodig)
  • Verloop van de schoorsteen (rechte koers, laterale offset of zogenaamd springen)
  • of de schoorsteen door uzelf is gebouwd of door de aanbieder is geïnstalleerd
  • de kosten van extra schoorsteenaccessoires (regenkap, trekversterker, etc.)

Het belangrijkste criterium voor de prijs is het gekozen schoorsteenmodel zelf, er zijn aanzienlijke prijsverschillen van fabrikant tot fabrikant en tussen de afzonderlijke modellen.

Vraag: Welke prijsverschillen kunnen er zijn tussen individuele schoorsteenmodellen?

buiten schoorsteen kosten

Het type schoorsteen heeft een enorme impact op de prijs

Kostentracker-expert: in ons kostenvoorbeeld kostte de kit 556,18 euro. De eenvoudigere versie van deze schoorsteen (basismodel) in dezelfde afmetingen zou meer dan 200 EUR goedkoper zijn geweest op 340,23 EUR.

De prijsverschillen tussen individuele fabrikanten kunnen zelfs nog groter zijn. Qua kwaliteit en duurzaamheid zijn de meeste roestvrijstalen schoorstenen van merkfabrikanten - ondanks de bestaande prijsverschillen - consistent vergelijkbaar.

Vraag: Wat zijn muurdoorvoeringen en wat kost het?

Cost tracker expert: Kant-en-klare muurdoorvoerelementen maken de doorvoer van de rookleiding (kachelpijp) door de buitenmuur naar de schoorsteen zeer veilig en in ieder geval brandwerend. Het is niet nodig om een ​​individuele brandwerende oplossing te creëren (die dus onderhevig is aan acceptatie door de schoorsteenveger) als u deze zelf installeert.

In ons voorbeeld zou een overeenkomstig gegoten onderdeel 223 EUR hebben gekost. Over het algemeen liggen de kosten tussen ongeveer EUR 150 tot EUR 300.

Vraag: Hoeveel kosten schoorsteenaccessoires?

Kostentracker-expert: Regenhoezen en spanningsversterkers worden vaak gebruikt. Regenkappen kosten vanaf ongeveer 20 EUR, afhankelijk van de schoorsteendiameter, terwijl trekversterkers (versterken de schoorsteentrek in de schoorsteen) meestal duurder zijn. De meeste modellen kosten vanaf ongeveer 150 EUR.