Bricks: wat zijn de prijzen?

bakstenen prijzen
De prijzen van stenen variëren afhankelijk van het materiaal

Baksteenprijzen zijn de belangrijkste kostenpost voor het bouwen van muren en muren. In een interview laat de kostentracker-expert zien wat stenen kunnen kosten en welke prijsverschillen er zijn tussen de afzonderlijke soorten stenen.

Vraag: Allereerst: wat betekent de term "baksteen" precies?

Cost Tracker Expert: dat is moeilijk. Over het algemeen zijn "bakstenen" de bekende kleibakstenen gemaakt van klei of Poroton. In informele termen wordt de term echter praktisch voor alle stenen gebruikt, en de verschillen zijn dan aanzienlijk groter omdat de stenen ook heel verschillend kunnen zijn - van systeembakstenen van beton tot lichte kleibakstenen.

Vraag: Hoeveel kosten stenen in het algemeen, dat wil zeggen, in welke prijsklasse zitten we, per steen, per m²?

bakstenen prijzen

Simpele stenen kosten vanaf 40 cent per steen

Kostentracker-expert: zoals ik al zei, de verschillen zijn behoorlijk groot. Bij klassieke stenen (Poroton of klei) moet je rekenen tussen 0,40 EUR en 2 EUR per steen, vanwege de vele verschillende ontwerpen die beschikbaar zijn. Bij speciale, geïsoleerde varianten kan de prijs zeker zo zijn

De vierkante meter prijzen zijn dan dienovereenkomstig. Met eenvoudige Poroton-platte stenen kunt u ongeveer 40 EUR per m² aan kosten berekenen (uiteraard alleen als u het metselwerk als een enkele schil doet). Deze kosten stijgen aanzienlijk met de wanddikte en de steenkwaliteit (bijvoorbeeld sterk geïsoleerd) tot lichtjes verdubbelen.

Andere stenen kunnen soms veel duurder zijn - bij natuursteen beginnen de prijzen vaak pas bij 10 EUR / steen, veel stenen zijn pas beschikbaar vanaf 20 EUR / steen. Omgekeerd zijn bakstenen van beton vrij goedkoop - zelfs bakstenen met een antiek uiterlijk kosten vaak slechts ongeveer 0,50 euro, geëxtrapoleerd naar de vierkante meter, wat neerkomt op ongeveer 20 euro per m².

Om de verschillen te illustreren, twee specifieke kostenvoorbeelden:

Ter vergelijking willen we een tuinmuur bouwen met een muuroppervlakte van 5 m², een keer met mooie betonblokken met een antieke uitstraling en een keer met hoogwaardige natuursteen uit Chinees basalt.

KostenfactorBetonblokBasaltsteen (china basalt)
StuksprijsEUR 0,69 per steen469 EUR per ton (resulteert in 1,8 m²)
Prijs voor 5 m² muur119.55 EUR1.302,00 EUR
bakstenen prijzen

Eenvoudige betonblokken kosten slechts ongeveer 10% van basaltblokken van hoge kwaliteit

Dit laat zien hoe breed het prijsbereik in de praktijk kan zijn.

Overigens zou dezelfde muur als baksteenmetselwerk in dezelfde dikte ongeveer 190 euro kosten, met klinkerstenen vanaf ongeveer 135 euro.

In alle gevallen hebben we alleen de prijs voor de stenen berekend, de fundering, mortel en dergelijke hebben we in het voorbeeld weggelaten.

Vraag: Dit zijn eigenlijk enorme verschillen, moeilijk te bevatten. Waar hangt de prijs van bakstenen - dat wil zeggen metselwerk - van af?

Kostentracker-expert: Nou, allereerst het type steen. Zelfs als uitgangspunt maakt dit het belangrijkste verschil.

Daarna zijn vooral de volgende dingen belangrijk:

 • de uitvoering van de steen (verticaal gat, geïsoleerd, etc.)
 • het steenformaat
 • de druksterkteklasse
 • het soort levering en de gekochte hoeveelheid

In het geval van natuursteen zijn er geen druksterkteklassen, hier hebben alle stenen van hetzelfde type altijd dezelfde druksterkte en hardheid.

Vraag: Welke soorten stenen zijn er eigenlijk?

Kostentracker-expert: als u de verschillende natuurstenen buiten beschouwing laat, kunt u de volgende grote groepen definiëren:

 • klassieke bakstenen (bakstenen)
 • Geperforeerde en langwerpige baksteen
 • Isolerende baksteen
 • Kalkzandstenen
 • Klinker (vooral hardgebakken stenen)
 • Betonblokken
 • Cellenbetonblokken
 • andere lichtgewicht betonblokken, zoals puimsteenbetonblokken
 • Aardblokken en lichte aardeblokken

Dit zijn in ieder geval één keer de belangrijkste groepen. Qua prijs zijn er consequent verschillen tussen deze stenen, aangezien ze vaak heel verschillende eigenschappen hebben en ook het draagvermogen kan heel verschillend zijn.

De volgende tabel geeft een kleine gids - verschillende stenen van vergelijkbare grootte worden vergeleken in termen van prijs:

Steensoortprijs
Massief baksteen Reichsformat (24 x 12 x 6,5 cm)ongeveer 1,14 EUR per steen
klassieke steen (24 x 12 x 6,8 cm)ongeveer 1,04 EUR per steen
Geperforeerde baksteen DFongeveer EUR 0,45 per steen
Thermische isolatiesteen (isolatiesteen) Poroton T7 (24,8 x 36,5 x 34,9 cm)ongeveer 5, 69 EUR per steen
Kalkzandsteen NFongeveer EUR 0,30 per steen
eenvoudige klinker steenongeveer EUR 1,40 per steen
Klinker handvormongeveer 3,60 EUR per steen
Betonnen blok, antiekongeveer EUR 0,69 per steen
Cellenbeton plansteen (60 x 17,5 x 19,9 cm)ongeveer € 4,15 per steen
Puimbetonblok (49,5 x 17,5 x 23,8 cm)ongeveer 2,25 EUR per steen
Lichte kleibaksteen NFongeveer EUR 0,71 per steen
bakstenen prijzen

Kalkzandsteen is de goedkoopste, maar niet erg stabiel

Dit geeft globaal de prijsverschillen weer die bij individuele steensoorten te verwachten zijn.

Kalkzandsteen is meestal het goedkoopst om te bouwen, maar wordt vanwege het lage draagvermogen meestal alleen gebruikt voor niet-dragende binnenmuren.

Cellenbeton heeft weer enorme warmte-isolerende eigenschappen - een enkelschalige cellenbetonwand met een dikte van 36,5 cm voldoet zonder verdere isolatie al aan de door de EnEV gestelde waarden. Cellenbeton is ook bijzonder licht en daardoor gemakkelijk te verwerken.

Al deze bijzondere eigenschappen van stenen zijn natuurlijk altijd bij de prijs inbegrepen.

Vraag: In hoeverre spelen steenformaat en druksterkteklasse een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: deze twee technische eigenschappen zijn vooral belangrijk voor klassieke bakstenen.

Er zijn bepaalde standaardformaten voor steenformaten. Hierbij wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen dun formaat (DF) en normaal formaat (NF) en hun veelvouden.

 • Dun formaat DF 5,2 x 11,5 x 24 cm
 • Normaal formaat NF 7,1 x 11,5 x 24 cm

Stenen kunnen nu gemakkelijk veelvouden zijn van deze "basisformaten" - 2DF, 4DF, 8DF enz. Echter, vanaf het 4DF-formaat kunnen de afmetingen dan enigszins afwijken.

Een dubbele maatregel hier niet automatisch betekent tweemaal de prijs. Stenen in grotere formaten zijn slechts iets duurder.

De druksterkteklassen variëren van 2 - 60. Ze spelen een belangrijke rol in de prijs van bakstenen, lichtgewicht beton en cellenbetonblokken en kalkzandsteenblokken. Hoe hoger de druksterkteklasse, hoe duurder de steen.

Vraag: U noemde ook het soort levering of de hoeveelheid stenen als prijscriterium - zijn de verschillen echt zo groot?

Kostentracker-expert: ja, zeker. Afhankelijk van welke hoeveelheden worden afgenomen, kan de prijs van individuele steensoorten zelfs bijna worden gehalveerd.

Hier is een praktisch kostenvoorbeeld voor oude baksteenformaten

SteensoortEnkele steenAantal pallets (ongeveer 300 stuks)Truck aantal (ongeveer 6.000 stuks)
Oude rijksformaat steen1,10 EUR0,79 EUREUR 0,59

Bij een andere dealer kosten 1.000 stuks stenen bijvoorbeeld € 5.006, de vrachtkosten voor dit bedrag zijn € 233, ofwel bijna 5% van de materiaalwaarde.

Zelfs voor ongeveer 10 m² cellenbetonblokken (die vrij licht in gewicht zijn) kunnen de verzendkosten oplopen tot 100 EUR of meer. In dit geval zou deze levering in kleine hoeveelheden meer dan 50% duurder zijn dan de pure materiaalprijs bij de dealer (180 EUR).

Houd bij het kopen van stenen altijd rekening met verzendkosten en bezorgkosten of vrachtkosten.

Vraag: Hoe kun je geld besparen met bakstenen?

bakstenen prijzen

Er zijn ook secundaire kosten waarmee u rekening moet houden bij het kopen van stenen

Kostentracker-expert: wanneer u stenen koopt, moet u altijd eerst de totale vereisten bepalen en vervolgens de prijzen uitvoerig vergelijken. Let in dit geval ook op de bezorgkosten en krijg in ieder geval een offerte voor de gehele hoeveelheid inclusief bezorging.

Prijsvergelijkingen zijn hier belangrijk - zelfs een paar cent verschil per steen kan al aanzienlijke verschillen maken in de meestal grote hoeveelheden die nodig zijn.

Steeds meer bouwmaterialenkortingen verkopen ook stenen uit andere EU-landen, vaak uit Polen. In individuele gevallen kunnen de prijzen zelfs lager zijn dan onze gebruikelijke bouwmateriaalprijzen, vooral voor speciale stenen.

Een Poroton-plat blok met thermische isolatie en een U-waarde van 0,058 kost in Polen bijvoorbeeld 6,09 euro per stuk en ongeveer 365 euro per pallet. Een vergelijkbare steen die gevuld is met perliet kost in Duitsland 7,25 euro per stuk, maar heeft een palletprijs van ongeveer 347 euro. Dus hier maken alleen de verzendkosten het verschil of de Duitse of de Poolse dealer goedkoper is.

Bij andere steensoorten kunnen de prijsverschillen daarentegen vaak aanzienlijk zijn, vooral cellenbetonblokken kunnen vaak tegen zeer verschillende prijzen worden gekocht.

Tips en trucs

Laat in ieder geval uw steenwensen berekenen door een professionele metselaar of een andere bouwspecialist - de rekenmethodes voor het verbruik zijn soms ingewikkeld, fouten (te groot of te klein bedrag) kunnen u duur geld kosten.