Calciumsilicaatplaten: welke prijs mag men verwachten?

calciumsilicaat board prijs

Als mineraal isolatiemateriaal dat voornamelijk binnenshuis wordt gebruikt en om schimmel te bestrijden, zijn calciumsilicaatpanelen een bouwmateriaal voor voornamelijk professioneel gebruik. Ze zijn ook duurder. De cost tracker-expert legt in een interview gedetailleerd uit wat calciumsilicaatplaten kunnen kosten.

Vraag: Voor welke prijs krijg je kalkzandsteenplaten?

Kostentracker-expert: het kan in individuele gevallen heel anders zijn - het is moeilijk in algemene termen te zeggen.

Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen welk type panelen gebruikt worden voor binnenisolatie:

 • Panelen in standaardafmetingen van minder dan 5 cm dik
 • Panelen in standaard afmetingen vanaf 5 cm paneeldikte
 • Panelen in speciale afmetingen en in speciale uitvoeringen

Afhankelijk van het type borden dat je gebruikt, kunnen de prijzen al behoorlijk verschillen. Over het algemeen hebben calciumsilicaatpanelen een prijsklasse van ongeveer 20 EUR per m² tot ruim boven 50 EUR per m².

Standaardpanelen met een paneeldikte van minder dan 5 cm zijn doorgaans geprijsd in een bereik van ongeveer 25 EUR per m² tot 35 EUR per m².

Voor de verwerking van de panelen moet dan rekening worden gehouden met primer en lijm, wat in de praktijk neerkomt op bijkomende kosten van ongeveer 5 EUR per m² tot 10 EUR per m² afhankelijk van de gebruikte producten en de aard. van het substraat.

Dan zijn er de kosten voor het aanbrengen van pleisterwerk op de panelen, dat moet mineraal zijn. Afhankelijk van het gips kan dit zeer verschillende meerkosten met zich meebrengen.

Een gangbare standaard maat voor hele panelen is 122 cm x 100 cm, de maat 100 cm x 50 cm komt ook vaak voor.

Standaardpanelen vanaf 5 cm plaatdikte kosten in de praktijk gewoonlijk tussen 45 EUR per m² en 50 EUR per m². De maximale gebruikelijke dikte is hier meestal 8 cm - dikkere panelen worden zelden gebruikt, omdat de toename van het isolatie-effect bij een nog grotere dikte maar heel klein is, maar het verlies aan kamergrootte is al duidelijk zichtbaar.

Panelen in bijzondere vormen en maten, zoals speciale panelen voor de binnenisolatie van raamkozijnen, kunnen dan in verhouding aanzienlijk duurder zijn. In deze gevallen kunnen de kosten wel meer dan 60 EUR per m² bedragen.

calciumsilicaat board prijs

Calciumsilicaatplaten zijn relatief duur

Calciumsilicaatpanelen zijn daarom zeker een van de dure speciale isolatiematerialen waarvan de prijs niet te vergelijken is met andere, commercieel verkrijgbare isolatiematerialen.

Als binnenisolatie en in de strijd tegen schimmel hebben ze ook een heel speciaal doel en speciale technische eigenschappen die ze onderscheiden van andere isolatiematerialen. Dit verklaart ook de hogere prijs - andere isolatiematerialen kunnen meestal niet voor dergelijke doeleinden worden gebruikt.

Gezien de hoge prijs is het echter altijd belangrijk om het juiste type paneel te kiezen. Voor de plaatdikte dienen in ieder geval technische berekeningen te worden gemaakt: vanaf een bepaalde plaatdikte wordt het maximaal economisch verantwoorde isolatie-effect bereikt - hogere bouwdiktes leiden dan alleen maar tot hogere kosten maar nauwelijks tot extra isolatie-effect.

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

Bord ontwerpDimensiesPlaatdiktePrijs per m²
Enkele plaat1.000 mm x 500 mm25 mm35 EUR per m²
Enkele plaat1.000 mm x 500 mm30 mm42 EUR per m²
Bordenpakket1.000 mm x 500 mm, 6 stuks25 mm29,95 EUR per m²
Bordenpakket1.000 mm x 500 mm, 3 stuks50 mm52,50 EUR per m²
Onthul paneel500 mm x 300 mm25 mm8,90 EUR per stuk
Wigplaat voor plafond- en wandafwerking500 mm x 300 mm25 mm / 8 mm17,50 EUR per stuk
Renovatiepakket compleet met toebehoreneen totaal van 12 m²30 mm64,33 EUR per m²
Renovatiepakket compleet met toebehoreneen totaal van 12 m²50 mm86,87 EUR per m²
Calciumsilicaat panelen systeempanelenverschillende vierkante meters50 mm90,10 EUR per m²
Klimaatplaat afzonderlijkStandaard maat25 mm23,98 EUR per m²
Klimaatplaat afzonderlijkStandaard maat30 mm31,80 EUR per m²
Klimaatpaneel onthullingspaneel afzonderlijkStandaard maat15 mm7,90 EUR per m²
Klimaatplaat afzonderlijkStandaard maat50 mmEUR 51,80 per m²

Dit zijn slechts individuele prijsvoorbeelden van geselecteerde dealers. In andere gevallen kunnen de prijzen variëren afhankelijk van de bron en hoeveelheid.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al heel duidelijk de hoge kosten zien die te verwachten zijn in vergelijking met andere gangbare isolatiematerialen. Merk op dat er in ieder geval ook aanzienlijke kosten zijn voor lijm en primer.

Vraag: Van welke factoren is de prijs van kalkzandsteenplaten in de praktijk afhankelijk?

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • het type panelen (paneelafmetingen, paneeldikte, paneelontwerp)
 • de bron van levering
 • de referentiehoeveelheid
 • de bezorgkosten
 • de bijkomende kosten voor lijm en primer
 • de bijkomende kosten voor het bepleisteren en schilderen van de geplaatste kalkzandsteenplaten

Al deze factoren spelen een rol bij de prijs. In de praktijk loont het daarom altijd de moeite om alleen de totale kosten voor de gehele behoefte voor individuele aanbiedingen te vergelijken. Alleen dan wordt volledig rekening gehouden met alle belangrijke prijsfactoren.

Vraag: In hoeverre verschillen de prijzen bij verschillende leveranciers?

Kostentracker-expert: het maakt natuurlijk altijd uit, voor de prijs, of je koopt in de klassieke bouwmaterialenhandel of in de goedkope ijzerhandel - of je een bouwmateriaal mag kopen groothandel heeft u vaak (maar niet altijd) één extra kostenvoordeel.

De ijzerhandel is bijna altijd beschikbaar voor zeer kleine hoeveelheden, maar voor grotere hoeveelheden moet u altijd meerdere aanbiedingen uit verschillende gebieden vergelijken. Let er wel op dat je altijd de totale kosten vergelijkt, er kunnen namelijk afwijkende leveringsvoorwaarden en bezorgkosten zijn, die de aangeboden totaalprijs dan weer aanzienlijk kunnen veranderen.

Vraag: Waarom speelt de afnamehoeveelheid een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: bijna alle providers hebben kwantiteitsschalen, maar deze kunnen heel verschillend zijn.

Kleinere hoeveelheden zijn bij veel grotere aanbieders vaak vrij prijzig, terwijl bij grotere afnamehoeveelheden grote kortingen kunnen gelden.

In de praktijk kun je dit alleen vergelijken door het totaal benodigde bedrag te vragen en vervolgens de offertes te vergelijken met de meegeleverde bezorgkosten.

Vraag: Wat zijn de kosten voor lijm en primer?

calciumsilicaat board prijs

De prijs voor verwerking is ongeveer 10 € per vierkante meter

Kostentracker-expert: dit is natuurlijk altijd een beetje anders in individuele gevallen en ook hier gelden, afhankelijk van de gekochte hoeveelheid, vaak andere prijzen.

Over het algemeen moet u rekening houden met prijzen die zijn geëxtrapoleerd naar de vierkante meter van ongeveer 5 EUR per m² tot 10 EUR per m².

De lijm kost meestal 1,50 EUR per kg tot 2 EUR per kg. Het verbruik kan variëren van 3 kg per m² tot 4 kg per m² - min of meer is min of meer uitzondering.

Met de primer, die meestal in de gebruikelijke hoeveelheden verkrijgbaar is voor rond de 5 EUR per l, kan het verbruik behoorlijk fluctueren. In de praktijk kan 1 liter primer voldoende zijn voor 3 m², maar ook voor 10 m². Dat hangt altijd af van het gegeven absorptievermogen van de betreffende muur, en natuurlijk ook van het aantal lagen dat in elk individueel geval wordt aangebracht.

Vraag: Wat kan het bepleisteren van de kalkzandsteenplaten in de praktijk kosten?

Kostentracker-expert: er zijn hier grote prijsverschillen - dat begint bij de materiaalkosten.

In de praktijk worden voornamelijk twee verschillende soorten minerale pleister gebruikt (niet-minerale pleisters zijn niet mogelijk omdat ze de werking van de panelen zouden vernietigen):

 • Kalkplamuur en
 • Klimaatbescherming

Je moet ervoor zorgen dat je niet alleen let op de vanafprijs van het materiaal, maar vooral op het grondgebruik.

In de praktijk hebben kalkvullers doorgaans materiaalkosten van ongeveer 5 EUR per m² tot 7 EUR per m² . Klimaatpleister daarentegen, dat met een beduidend hogere laagdikte moet worden aangebracht, kost ongeveer 13 euro per m² tot 15 euro per m². Er is ook wapeningsweefsel voor ongeveer 2 EUR per m² tot 3 EUR per m².

Als het gaat om de vanafprijs is klimaatpleister meestal wat goedkoper - vanwege de benodigde laagdikte wordt dit echter omgekeerd in de praktische verwerking, waar de goedkopere klimaatpleister uiteindelijk beduidend duurder is.

Voor de juiste kleur, die ook op het pleisterwerk moet worden aangebracht, moet u meestal ongeveer € 0,80 per m² tot € 2,50 per m² rekenen. Dat hangt ook af van welke kleur en in welke kwaliteit je wilt gebruiken. Overigens moet de kleur ook mineraal zijn en speciaal aangewezen als geschikt voor gebruik op kalkzandsteenplaten.

Dit geldt alleen voor de materiaalkosten - je moet de kosten voor het stukadoorswerk in een ambachtsbedrijf erbij optellen.