Carport: wat zijn de kosten?

carport kosten

Een beschutte overkapping voor uw eigen auto biedt veel voordelen, maar een garage is vaak te duur. Carports bieden flexibele en goedkope oplossingen voor het stallen van auto's. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat een carport kan kosten.

Vraag: Wat zijn de voor- en nadelen van een carport ten opzichte van een garage?

Kostentracker-expert: beide varianten bieden in eerste instantie een beschutting voor het voertuig dat beschermd is tegen weersinvloeden. Daarnaast is er meestal ruimte voor het stallen van fietsen of motoren als deze groot genoeg zijn.

In de praktijk is het duidelijke voordeel van een garage dat deze afsluitbaar en vorstvrij is in de winter (dit geldt ook voor onverwarmde garages). Een carport kan deze twee voordelen niet bieden.

In uitzonderlijke gevallen kan een garage ook dienst doen als werkplaats voor diverse soorten werkzaamheden en bij regen zoeken menig feestgangers al snel hun toevlucht in de garage. Carports bieden deze extra voordelen vaak maar in beperkte mate, omdat ze niet aan alle kanten altijd beschermd zijn tegen weersinvloeden.

Een carport aan de zijkant van het huis biedt het gemak om droog in de auto te stappen en de aankopen niet nat te laten worden bij het uitladen.

Hiervoor kunt u carports vaak erg goedkoop kopen, en in veel deelstaten kunt u deze zonder bouwvergunning snel en eenvoudig zelf bouwen. Dit is voor velen het doorslaggevende argument dat pleit voor de carport en tegen de geprefabriceerde garage: de lage kosten.

Vraag: Wat kost een carport doorgaans?

carport kosten

Een simpele aluminium carport is een van de goedkoopste opties

Kostentracker-expert: Je kunt niet over de hele linie zeggen dat de kosten natuurlijk afhankelijk zijn van de grootte van de carport en het betreffende ontwerp.

Zeer goedkope houten carports zijn verkrijgbaar als bouwpakket voor zelfmontage maar vaak voor 500 EUR - 1.000 EUR. Aluminium carports beginnen meestal bij ongeveer € 700 tot € 800 voor bouwpakketten.

Bovenaan is de prijs bijna onbeperkt, zelfs een houten carport kan met het juiste ontwerp tot 5.000 EUR - 7.000 EUR kosten.

Voor een luxe ingerichte dubbele carport is het dan vaak heel goed mogelijk om de grens van 10.000 euro te overschrijden.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Aan de zijkant van ons huis willen we een carport plaatsen, waar al een betonnen oprit is, die direct aansluit op de huismuur. We kopen een houten carport gemaakt van onder druk geïmpregneerd vurenhout en met een kleine, afsluitbare apparaatbehuizing al geïntegreerd. We zetten de palen volledig in beton en zetten zelf de carport op.

De uitvoering van onze carport:

 • Carporthout (vuren, onder druk geïmpregneerd)
 • Afmetingen: 3,50 mx 7,14 m (middelgroot met extra opslagruimte)
 • Doorvaarthoogte 2,10 m
 • geïntegreerd klein technisch compartiment 1.65 x 3.20 met afsluitbare deur
 • Dak: Plat dak met EPDM membraan, dakrand van hout
 • Breedte: gording 6 x 16, geen penverbindingen
 • Bevestigingsmiddelen: zink
 • Paalvoeten: reeds voorbereid om in beton te zetten
Postprijs
Kit kosten4.334,60 EUR
Bezorgkosten0 EUR (al inbegrepen in de aankoopprijs)
totale prijs4.334,60 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts exemplarische kosten voor een enkele carport in een heel specifiek ontwerp van een specifieke fabrikant. Ook de kosten voor andere carports kunnen aanzienlijk verschillen, zelfs bij vergelijkbare afmetingen.

In ons geval waren er geen constructiekosten aangezien we zowel de constructie als de fabricage van de nodige puntfunderingen zelf voor onze rekening namen. In het geval van andere carports kan het zijn dat er extra kosten voor levering en montage alsmede voor de fabricage van de fundering in aanmerking moeten worden genomen.

Ook voor de noodzakelijke verharding van de parkeerplaats en de oprit kan het zijn dat er extra kosten in rekening moeten worden gebracht.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een carport afhankelijk?

Kostentracker-expert: er moet natuurlijk met veel factoren rekening worden gehouden:

 • de grootte van de carport
 • het materiaal waarvan de carport is gemaakt
 • de prijsstelling van de fabrikant
 • de vorm van het dak
 • het type dakbedekking
 • indien van toepassing de kosten voor een groendak op de carport
 • indien nodig de bijzondere en aanvullende uitrusting van de carport
 • of het nu een bouwpakket is of een model gebouwd volgens uw eigen plannen
 • de kosten van aflevering van de carport
 • of een constructiedienst wordt gebruikt
 • de kosten van het leggen van de nodige funderingen
 • indien van toepassing, de kosten voor de bouwvergunning
 • Indien van toepassing de kosten van de architect (voor modellen gebouwd volgens uw eigen wensen en plannen)
 • indien van toepassing de kosten voor een groendak op de carport
 • de kosten van bestrating of bestrating van de oprit en de parkeerplaats (indien nog geen bestrating aanwezig is)

Met al deze factoren moet rekening worden gehouden als u de kosten van de carport met enige betrouwbaarheid wilt inschatten. Er kunnen dus van geval tot geval zeer grote verschillen in kosten zijn.

U kunt het beste eerst uw eigen wensen bepalen en vervolgens zorgvuldig geschikte carportmodellen van verschillende fabrikanten met elkaar vergelijken. De prijsverschillen van fabrikant tot fabrikant kunnen vaak aanzienlijk zijn, zelfs voor carports met een vergelijkbaar ontwerp.

Vraag: Welke invloed heeft de dakvorm op de kosten van een carport?

carport kosten

Een carport met plat dak is de goedkoopste

Kostentracker-expert: constructief gezien is een plat dak natuurlijk het gemakkelijkst te implementeren en daarom ook het meest kosteneffectief. Zelfs lessenaarsdaken, die vaak te vinden zijn in carports die direct met het huis zijn verbonden, zijn nog relatief goedkoop.

Als een vrijstaande carport echter is uitgerust met een schuin dak, moet er een dakconstructie worden aangelegd - wat aanzienlijk meer kosten met zich meebrengt. Daarom zijn dergelijke modellen vaak aanzienlijk duurder als kits.

Als u uw eigen carport zou bouwen, zou u alleen al voor de dakconstructie van een eenvoudig hellend dak tot 50 EUR per m² tot 60 EUR per m² moeten rekenen. De kosten voor de dakbedekking zouden dan worden toegevoegd.

Vraag: Wat zijn de algemene kosten om het dak te bedekken?

Kostentracker-expert: het hangt er natuurlijk van af of u uzelf afdekt of het werk overlaat aan een dakdekker.

In veel gevallen is het benodigde dakbedekkingsmateriaal al in kits beschikbaar, dus er zijn geen extra materiaalkosten. Met een beetje vaardigheid kan de dakbedekking eenvoudig zelf worden gedaan, zelfs op een schuin dak.

Als u de dakbedekking aan een gespecialiseerd bedrijf overlaat, moet u vaak rekening houden met 40 EUR per m² tot 50 EUR per m² dakoppervlak of zelfs meer.

Vraag: Wat kan de levering en installatie van een carportkit kosten?

Kostentracker-expert: natuurlijk variëren de kosten van fabrikant tot fabrikant, maar in veel gevallen moet u rekening houden met 2.000 EUR tot 3.500 EUR, afhankelijk van de grootte en het ontwerp van de carport.

De bezorgkosten zijn vaak gebaseerd op de bezorgafstand en variëren sterk van aanbieder tot aanbieder. Veel fabrikanten die hun carports online aanbieden, hebben de forfaitaire bezorgkosten al in de kitprijs verwerkt (zoals in ons voorbeeld).

Vraag: Heeft u een bouwvergunning nodig voor een carport?

carport kosten

Een carport is meestal onder voorbehoud van goedkeuring

Kostentracker-expert: daar is geen algemeen antwoord op, aangezien het verschilt van staat tot staat (in overeenstemming met de respectievelijke bouwvoorschriften) en vaak zelfs van gemeente tot gemeente.

Voor carports is in de regel een vergunning vereist - een ontheffing van de vergunningplicht kan tot een bepaalde grootte worden verleend, maar moet altijd als uitzondering worden beschouwd.

In sommige gebieden is een zogenaamd bouwbericht voldoende voor de bouw van een carport: als de autoriteiten binnen 4 weken geen bezwaar maken en de bouw verbieden of wijzigingen vereisen, wordt het bouwproject als goedgekeurd en toelaatbaar beschouwd . Een echte bouwvergunning wordt niet afgegeven, de stilte van de autoriteiten wordt hier beschouwd als goedkeuring voor de bouw. Deze eenvoudige regel is alleen van toepassing op bepaalde gebieden.

Vooral bij het bouwen van een carport aan de huismuur gelden meestal speciale brandbeveiligingsvoorschriften. Aangezien dit een gevoelig beveiligingsprobleem is, zijn direct aangebouwde carports vaak onderhevig aan goedkeuring.

De kosten voor de bouwvergunning zijn veelal gebaseerd op de totale bouwkosten, maar elke bouwautoriteit heeft zijn eigen tarieven, die van autoriteit tot autoriteit sterk kunnen verschillen.

Als u een kit koopt, krijgt u meestal meteen alle plannen, tekeningen en statische berekeningen die nodig zijn voor de goedkeuring. Bouw je zelf een carport, dan moet je deze plannen zelf maken of laten tekenen door de architect. Dit gaat dan mogelijk gepaard met verdere aanzienlijke kosten.

Om deze reden zou u over het algemeen de voorkeur moeten geven aan kits, omdat dit meestal veel gemakkelijker is met de goedkeuring.