Cellenbetonblokken: u moet deze prijzen berekenen

prijzen van cellenbetonblokken

Cellenbetonblokken zijn een populair bouwmateriaal voor doe-het-zelvers, maar ze hebben ook enkele andere belangrijke voordelen. De cost tracker expert legt in een interview uit wat cellenbetonblokken kunnen kosten en welke prijsverschillen er zijn.

Vraag: Waarom eigenlijk cellenbeton?

Kostentracker-expert: Cellenbeton, ook wel cellenbeton genoemd, is een uitstekend bouwmateriaal:

 • het is lichter dan andere bouwmaterialen
 • het heeft een uitstekende thermische isolatie
 • Door het lage gewicht is cellenbeton zeer snel te verwerken, ook in grote formaten
 • Ondanks de lage dichtheid hebben de stenen een zeer hoog draagvermogen
 • Cellenbetonblokken hebben een extreem hoge brandwerendheid
 • Cellenbetonblokken kunnen heel gemakkelijk worden gevormd en verwerkt
 • de stenen hebben een hoge maatnauwkeurigheid (vanwege de fabricagemethode)
 • Cellenbeton kan worden gebouwd met behulp van de dunbedmethode om mortel te besparen; zelfs leken kunnen dit meestal meteen doen, vooral bij platte stenen

Dit zijn goede redenen die spreken voor het bouwen met cellenbetonblokken. In tegenstelling tot andere bouwmaterialen hebben muren van cellenbetonblokken die voldoende sterk zijn, zelfs geen thermische isolatie nodig om de in de EnEV voorgeschreven waarden te halen - dit scheelt weer veel kosten voor een ETICS (thermische isolatie van de gevel). Qua prijs zijn ze ook concurrerend als bouwmaterialen.

Vraag: Wat kosten cellenbetonblokken?

prijzen van cellenbetonblokken

Vanaf 100 € per vierkante meter muur is te verwachten bij cellenbetonblokken

Kostentracker-expert: dat - zoals bij alle bouwstenen - natuurlijk niet over de hele linie kan worden gezegd.

In de regel kunt u voor conventionele stenen in sterkteklasse 2 echter prijzen aannemen tussen 100 EUR per m² tot 130 EUR per m² muuroppervlak.

Hoe hoger de sterkteklasse, hoe duurder de stenen natuurlijk. Dezelfde steenmaat (175 mm x 499 mm x 249 mm) kost iets meer dan het dubbele in sterkteklasse 4. Dit betekent dat het metselwerk meer dan twee keer zo duur is met EUR 200 per m² tot EUR 260 per m² muuroppervlak.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

In de binnenruimte willen we zelf een kleine scheidingswand bouwen van 2,50 mx 1,20 m. Hiervoor krijgen we cellenbetonblokken in sterkteklasse 2m, die zijn uitgevoerd als platte blokken.

Postprijs
Plan steen, 50 mm x 599 mm x 249 mmEUR 0,95
Kosten voor 3 m² metselwerk (totale steenkosten)378 EUR

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld van een muur van een bepaalde dikte en met een bepaald type cellenbetonblokken. In andere gevallen kunnen de kosten verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van cellenbetonblokken afhankelijk?

Kostentracker-expert: Bij de prijs van de stenen spelen verschillende factoren een rol:

 • de sterkteklasse (bulkdichtheid) van de stenen
 • het type steen en zijn afmetingen
 • of de stenen al dan niet versterkt zijn
 • de bezorgkosten en het aantal stenen

Met al deze factoren moet altijd rekening worden gehouden als het gaat om de prijs van cellenbetonblokken.

Vraag: In hoeverre heeft de sterkteklasse invloed op de prijs van de stenen?

Kostentracker-expert: heel duidelijk. Volgens de toepasselijke norm, DIN 1053, zijn er slechts vier verschillende sterkteklassen voor cellenbetonblokken, die worden aangeduid met de nummers 2, 4, 6 en 8 en de kleuren groen, blauw, rood en zwart.

Het prijsverschil van sterkteklasse tot sterkteklasse is enorm: een steen die 2,80 EUR kost in sterkteklasse 2 kan niet gekocht worden voor minder dan 6 EUR in sterkteklasse 4 .

De prijsverschillen zijn vergelijkbaar voor de hogere sterkteklassen.

Vraag: Hoe beïnvloeden afmetingen en steensoort de prijs?

prijzen van cellenbetonblokken

Grotere stenen zijn duurder dan kleinere

Kostentracker-expert: grotere stenen zijn natuurlijk duurder dan stenen van klein formaat - waarbij de prijs per vierkante meter relatief gelijk blijft voor alle steenformaten met dezelfde steendikte.

Er zijn kleine prijsverschillen tussen de ontwerpen - platte stenen of stenen met tand en groef en een handgreep zijn soms iets duurder dan cellenbetonstenen zonder bijzondere kenmerken. Bijzonder sterk isolerende steensoorten kunnen ook een iets hogere prijs hebben.

In de regel zijn de verschillen op dit gebied echter vrij klein. De enige uitzondering hierop zijn lateien en U-vormige profielen van cellenbeton: ze zijn meestal aanzienlijk duurder dan vergelijkbare stenen van dezelfde grootte.

Vraag: In hoeverre spelen bezorgkosten en de hoeveelheid stenen een rol bij de prijs?

Kostentracker-expert: het is gebruikelijk dat cellenbetonblokken pallets opstijgen. Ongeacht het steenformaat bevat een pallet doorgaans altijd 0,9 m³. De kuubprijs is gelijk voor cellenbeton en kan dus als richtprijs worden beschouwd.

Stenen afzonderlijk kopen betekent vaak aanzienlijk meer betalen dan een hele pallet kopen. De bezorgkosten zijn echter altijd afhankelijk van de betreffende aanbieder en zijn leveringsvoorwaarden.

Uitgebreide vergelijkingen zijn hier zeker de moeite waard, want er kunnen zeer grote verschillen zijn van aanbieder tot aanbieder, vooral wat betreft leveringsvoorwaarden en bezorgkosten.

Vraag: Is er een groot verschil in prijs tussen "merkartikelen" en "naamloze artikelen"?

Cost tracker expert: eigenlijk zijn er maar twee zeer bekende merken op het gebied van cellenbetonblokken: YTONG en Hebel. Beide merken zijn internationaal bekend en worden goed gewaardeerd.

Qua prijs zijn ze eigenlijk iets duurder dan "no-name brands" op de markt. De strenge kwaliteitstesten en de DIN-normen zorgen er echter altijd voor dat goedkopere producten van een vergelijkbare hoge kwaliteit zijn als de "merkproducten". Hier kunt u in ieder geval wat geld besparen.