Centrale stofzuiger: welke kosten moet u berekenen?

centrale stofzuiger kosten

Robotstofzuigers zijn niet voor iedereen. Bovendien zouden in een eengezinswoning met meerdere verdiepingen meestal meerdere robots tegelijkertijd moeten worden gebruikt - en die interfereren dan vaak. Iedereen die kan wennen aan het stofzuigen, is vaak goed bediend met een centraal stofzuigersysteem, vooral in een gezinswoning. We wilden van de experts op het gebied van kostentracker weten welke kosten er te verwachten zijn voor de centrale stofzuiger.

Vraag: Wat kost een centraal stofzuigsysteem?

Kostentracker-expert: de verscheidenheid aan fabrikanten en verschillende modellen op deze markt is erg groot - de prijsverschillen zijn navenant groot.

Zeer eenvoudige alles-in-één systemen inclusief de benodigde leidingen, slangen en afzuigaansluitingen en de centrale stofzuiger. De kosten beginnen bij ongeveer 800 EUR tot 1.000 EUR, de installatie kan relatief eenvoudig zelf worden gedaan. Bent u al van plan om een ​​nieuw gebouw te plaatsen of in de loop van een grote renovatie, dan kunt u de afzuigmoffen en leidingen meestal direct en met weinig extra inspanning laten leggen.

centrale stofzuiger kosten

Meestal zijn de complete systemen niet voldoende voor een eengezinswoning.

In veel gevallen zijn dergelijke kleinere complete systemen echter niet voldoende - er zijn meer zuigmoffen nodig, een grotere lengte van de leidingen of langere slangen dan er in het systeem beschikbaar zijn. In de meeste gemiddelde eengezinswoningen liggen de kosten dus meer tussen ongeveer 1.500 EUR en 2.000 EUR Systemen met een intrekslang veroorzaken vaak tot wel 50% hogere kosten.

Als u ook veel extra's en speciale apparatuur bestelt, kunt u de prijs gemakkelijk opdrijven tot meer dan 3.000 EUR, vooral van de merkfabrikanten in dit gebied.

Een nauwkeurige planning op basis van de individuele lokale omstandigheden is doorslaggevend voor een gedegen kostenraming - u moet vooraf zo precies mogelijk weten welke systeemservices u wilt en welke niet. Dit is de enige manier om prijsaanbiedingen te krijgen die daadwerkelijk kunnen worden vergeleken.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We schaffen een centraal stofzuigsysteem aan voor ons huis, dat we momenteel volledig renoveren. De grootte van de woonoppervlakte is 140 m², onze woonkamers zijn verdeeld over twee verdiepingen. Als opstelplaats voor de stofbak kiezen we de aangebouwde garage.

We kozen voor een systeem met inlaatslangen en een output van 600 Airwatt. In de keuken installeren we ook een sproeikop. Wij leggen zelf de benodigde leidingen aan.

Postprijs
2 stofblikken met intrekslang950 EUR
Inlaatmondstuk extra50 EUR
Apparaat en leidingen evenals installatiemateriaal850 EUR
Totale kosten van centraal stofzuigsysteem1.850 EUR

Afhankelijk van het gekozen systeem, het aantal afzuigaansluitingen en de lengte van de installatie kunnen de kosten voor andere woningen ook sterk variëren.

Vraag: Wat zijn de kosten van een centraal stofzuigersysteem?

Kostentracker-expert: in het geval van een eengezinswoning kan het installeren van een centraal stofzuigersysteem u ongeveer tussen de € 1.000 en € 3.000 kosten . Bij bijzonder grote woningen of lastige inbouwsituaties en systemen met veel extra's kan dit zelfs nog duurder zijn.

centrale stofzuiger kosten

Complete systemen zijn beschikbaar vanaf 800 EUR.

Centrale apparaten kosten vanaf ongeveer 500 EUR, voor 3 zuigmoffen en 20 m leidingwerk moet u minstens 250 EUR rekenen. De benodigde accessoires kosten dan nog ongeveer 150 EUR extra. De goedkoopste complete systemen (AIO, All-in-One) worden aangeboden voor ongeveer 800 euro. Daarnaast zijn er de montagekosten afhankelijk van de inspanning, tenzij de installatie volledig door uzelf of in de nieuwbouw door de betreffende vakman wordt uitgevoerd.

Systemen met inlaatslangen zijn meestal duurder (kostenverschil tot 1.000 EUR), voor extra geïnstalleerde inlaatslangen moet minimaal 50 EUR tot 100 EUR worden berekend.

Bij de kosten van het leidingsysteem moet onderscheid worden gemaakt tussen gewone HT-leidingen en speciale leidingen van de fabrikant. De materiaalprijzen voor HT-buizen zijn relatief laag (meestal rond de € 1 tot € 1,30 per lopende meter), terwijl speciale buizen van de betreffende fabrikant tot aanzienlijk hogere kosten kunnen leiden.

Vraag: Waar zijn de kosten van een centraal stofzuigsysteem van afhankelijk?

centrale stofzuiger kosten

De kosten van een centrale stofzuiger zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

 • het gebruikte systeem
 • de zuigkracht van het systeem (uitgedrukt in Airwatt)
 • het type motor dat in het betreffende systeem wordt gebruikt (doorstroom- of tangentiële bypass-motoren)
 • het filtersysteem dat voor het betreffende model wordt gebruikt (patroonfiltersysteem, stofzakfiltersysteem, enz.)
 • van welke fabrikant het systeem is verkregen (in sommige gevallen aanzienlijke prijsverschillen)
 • het aantal benodigde aanzuigopeningen
 • het aantal benodigde afzuigslangen en hun lengte
 • de vereiste inbouwlengte
 • het aantal plafondopeningen dat nodig is voor installatie
 • de installatiekosten (afhankelijk van de individuele montage-inspanning, eventueel ook zelf mogelijk)
 • de aanvullende vereiste uitrustingskenmerken en geselecteerde speciale uitrusting voor het systeem