Centrale verwarming op gas: Welke kosten moet u berekenen voor aanschaf en exploitatie?

gas centrale verwarming kosten

Gasverwarmingssystemen zijn erg populair in Duitsland omdat ze zeer betrouwbaar werken met lage verwarmingskosten en de gasvoorzieningssituatie in Duitsland uitstekend is. Gasleidingen lopen in bijna elke straat. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracering welke kosten er te verwachten zijn bij de aanschaf van centrale verwarming op gas en later tijdens de exploitatie.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten voor centrale verwarming op gas?

Cost tracker expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de grootte van het gebouw en het benodigde verwarmingsvermogen.

In principe moet u de volgende kostenposten berekenen:

 • de kosten van een gasaansluiting
 • de kosten van de verwarming zelf
 • de installatiekosten voor de gasverwarming
 • de kosten voor het installeren van de condensatietechnologie
 • de onderhoudskosten tijdens bedrijf
 • de werkelijke stookkosten (gasverbruik)

Gasaansluitingskosten

Als het betreffende gebouw nog geen gasaansluiting heeft, moet deze eerst worden gerealiseerd. De kosten hiervoor zijn grotendeels gebaseerd op de tarieven die de lokale gasleverancier in rekening brengt en hoever het gebouw van het aansluitpunt verwijderd is.

Doorgaans liggen de kosten voor het opzetten van het verbindingsbereik tussen ongeveer 1.500 EUR en 2.500 EUR , maar als het huis verder weg is en de aanvoerlijn niet direct in de straat loopt, kan dit oplopen tot 5.000 EUR . Indien er al een gasaansluiting aanwezig is, worden deze kosten uiteraard volledig geëlimineerd.

Aanschafkosten voor de verwarming zelf

Bij aanschaf heb je in principe de keuze tussen een (iets goedkopere) constante temperatuur ketel en een moderne condensatieketel. De meerkosten voor de condensatieketel verdienen zich doorgaans zeer snel terug door een besparing op het gasverbruik (circa 15% tot 20%).

Afhankelijk van het vermogen van de ketel liggen de aanschafkosten tussen ongeveer 3.000 en 6.000 EUR voor een typische eengezinswoning (15 kW tot 20 kW vermogen), uiteraard navenant meer voor grotere gebouwen met hogere verwarmingsvereisten. Voor een cv-ketel die een twee-onder-een-kapwoning kan leveren, moet je ongeveer 20% hogere kosten rekenen dan voor een eengezinswoning. In het geval van een appartementengebouw kunnen de kosten natuurlijk aanzienlijk hoger zijn afhankelijk van de grootte van de woning.

Installatiekosten

gas centrale verwarming kosten
De installatie van centrale verwarming op gas kan tot 3500 EUR kosten.

De hoogte van de gemaakte kosten voor de installatie van de centrale verwarming op gas is afhankelijk van de individuele installatie-inspanning in het individuele geval. Als het alleen een kwestie is van het vervangen van een oude gasketel door een nieuwe, zullen de kosten uiteraard beduidend lager zijn dan bij een geheel nieuwe installatie.

Over het algemeen liggen de kosten voor het installeren van centrale verwarming op gas tussen ongeveer 2.500 euro en 3.500 euro. Indien nodig moet u ook de kosten voor een wateropslagtank bijtellen (afhankelijk van de grootte tussen ongeveer 800 EUR en 1600 EUR voor een eengezinswoning). Eenvoudig vervangingswerk kan ook goedkoper zijn.

Naast de installatie moet er ook rekening worden gehouden met de kosten voor het uitvoeren van een hydraulische balans, die nu verplicht is voor elk nieuw verwarmingssysteem. In het geval van een eengezinswoning liggen deze kosten doorgaans tussen de 400 EUR en 600 EUR, tenzij ook onderdelen van het systeem worden vervangen.

Installatiekosten voor condensatietechniek

Indien een condensatieketel op gas wordt gebruikt, moeten ook de kosten voor het installeren van de condensatietechniek worden berekend. Deze kosten worden gemaakt naast het plaatsen van de verwarming.

In de praktijk liggen deze kosten meestal tussen € 1.500 en € 2.500. De condensatietechniek wordt geïnstalleerd in het gebied van de schoorsteen; indien nodig wordt de schoorsteen ook gerenoveerd en worden de afmetingen aangepast tijdens de installatie (verwarmingssystemen op lage temperatuur vereisen kleinere schoorsteendiameters).

Onderhoudskosten tijdens gebruik

Over het algemeen moet u ongeveer 70 EUR tot 100 EUR rekenen voor het jaarlijkse onderhoud van een gaskachel. Het afsluiten van een onderhoudscontract kan in veel gevallen nuttig zijn, aangezien er geen onderhoud wordt gemist (dit zou de fabrieksgarantie ongeldig maken) en tegelijkertijd wordt vaak prioriteitsopsporing aangeboden.

Naast de onderhoudskosten moet er ook rekening worden gehouden met de kosten voor de schoorsteenveger - deze liggen meestal tussen de 50 EUR en 100 EUR per jaar, afhankelijk van het ontwerp van het verwarmingssysteem.

Stookkosten

gas centrale verwarming kosten
De verwarmingskosten van centrale verwarming op gas zijn altijd afhankelijk van het individuele verbruik.

Natuurlijk zijn de stookkosten van groot belang. Ze zijn gebaseerd op de individueel gegeven verwarmingsbehoefte van het gebouw.

Om de resulterende verwarmingskosten in te schatten, kunt u het opgegeven kWh-getal vermenigvuldigen met 6 cent / kWh als u de energiebehoefte kent (weergegeven op het energiecertificaat) en zo een globale leidraad krijgen voor de gemaakte verwarmingskosten.

Bij goed geïsoleerde gebouwen (EnEV-specificatie) kan een ruwe schatting gemaakt worden van een verwarmingsbehoefte van circa 50 kWh / m² tot 75 kWh / m² op jaarbasis. In niet-geïsoleerde en oudere gebouwen kan de energiebehoefte voor verwarming ruim boven de 200 kWh / m² op jaarbasis komen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Onze oude olieverwarming heeft het einde van zijn levensduur bereikt en we nemen hem af. Om dit te doen, kopen we een nieuwe condenserende centrale verwarming op gas voor ons huis van 150 m².

Postprijs
Gasaansluiting1.900 EUR
Condensatieketel4.200 EUR
Heet water tank1.100 EUR
Installatiekosten inclusief installatiemateriaal2.700 EUR
Installatie van condensatietechniek2.100 EUR
Totale kosten ermee12.000 euro
Promotie (inruilbonus boiler)minder dan 500 euro
dus zelfdragende kostenEUR 11.500

De hier vermelde kosten hebben betrekking op een specifiek ketelmodel en installatie in een specifieke gezinswoning met specifieke lokale omstandigheden. Afhankelijk van de grootte van de woning, het benodigde verwarmingsvermogen en de individuele lokale omstandigheden kunnen de kosten ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor centrale verwarming op gas afhankelijk?

gas centrale verwarming kosten
De kosten voor centrale verwarming op gas zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Cost Tracker-expert: hier zijn een aantal dingen die u moet overwegen:

 • of er al een gasaansluiting bestaat of eerst moet worden aangelegd
 • welk vermogen (in kW) nodig is voor verwarming
 • welk gebied moet worden verwarmd
 • de individuele installatie-inspanning (eventueel ook verwijdering / afvoer van de oude verwarming)
 • of er ook een warmwatertank moet worden geïnstalleerd
 • of er ook condensatietechniek moet worden geïnstalleerd
 • wat kost de hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem na installatie
 • welke subsidies eventueel gebruikt kunnen worden

Voor de kosten tijdens bedrijf moet met het volgende rekening worden gehouden:

 • de gegeven verwarmingsvraag van het gebouw (isolatienorm)
 • de jaarlijkse onderhoudskosten en de kosten van schoorsteenveger