Checklist voor woningbouwkosten

checklist woningbouwkosten

Een huis bouwen is een groot project. De kosten zijn dan ook verwarrend. In heel wat gevallen worden belangrijke kostenposten simpelweg over het hoofd gezien en zelfs niet meegenomen in de planning - dit betekent uiteindelijk dat de geplande financiering niet lukt en het financieringsbedrag onvoldoende is. U kunt dit risico minimaliseren door gebruik te maken van de duidelijke checklist woningbouwkosten van de cost tracker experts.

Vraag: Op welke kosten moet u letten?

Kostentracker expert: afhankelijk van het type bouwproject kan dit in individuele gevallen natuurlijk altijd net iets anders zijn: niet alle kostenposten komen in alle gevallen voor. In de volgende checklist hebben we de basiskostenposten bij het bouwen van een huis echter op een rijtje gezet. U kunt niets missen.

checklist woningbouwkosten
De kosten voor het bouwen van een huis bestaan ​​uit verschillende items.

Basiskostengebieden zijn:

 • alle eigendomsgerelateerde kosten
 • de bouwkosten en de daarbij behorende bijkomende kosten
 • de kosten voor het ontwerp van de woning en de omgeving na oplevering

Vastgoedgerelateerde kosten

Uiteraard spelen hier vooral de kosten voor de aankoop van de woning een rol. Woningen kunnen - afhankelijk van de locatie - erg duur zijn in Duitsland, dus het is moeilijk om voor deze kosten een vast tarief te geven. Je moet zeker rekenen op ongeveer 120 EUR per m², kleinere percelen zijn vaak tot twee keer zo duur. Op gewilde locaties van hoge kwaliteit kunnen de grondprijzen in veel gevallen oplopen tot tot 600 EUR per m² of 700 EUR per m².

Daarnaast moet u bij het kopen van de woning de bijkomende kosten berekenen. Ze bestaan ​​uit:

 • Overdrachtsbelasting en makelaarskosten
 • Registratierechten in het kadaster
 • Enquêtekosten ook
 • de kosten van het bodemonderzoek
 • de ontwikkelingskosten

De onroerende voorheffing is afhankelijk van de federale staat waarin de bouwplaats is gelegen. De kosten variëren tussen 3,5% van de koopsom en 6,5% van de koopsom. De bemiddelingskosten voor de koper kunnen - ook afhankelijk van de federale staat - tussen 3,57% van de koopsom en 7,14% van de koopsom bedragen, de verschuldigde BTW is reeds inbegrepen. Alleen al deze kosten kunnen tot 15% van de aankoopprijs bedragen.

In de praktijk bedragen de notariskosten en registratierechten meestal 1% tot 2% van de aankoopprijs. Afhankelijk van de inspanning van de inzending en bijzondere omstandigheden kunnen de kosten altijd licht variëren. U kunt hier op dit punt meer informatie over vinden.

checklist woningbouwkosten
Er kunnen ook landmeetkundige kosten van toepassing zijn.

De resulterende landmeetkundige kosten kunnen ook verschillen, afhankelijk van de omstandigheden op het onroerend goed en afhankelijk van de federale staat. De landmeetkundige kosten worden over het algemeen al opgeteld bij de bouwkosten - hierover meer in de volgende sectie. Indien nodig kunt u tussen de € 2.000 en € 3.000 verwachten. U kunt hier hier meer over lezen.

Om ervoor te zorgen dat er geen problemen (en later onaangename verrassingen) zijn met het draagvermogen van de bouwplaats en dat er geen gevaarlijke vervuilde locaties zijn, heeft u een bodemonderzoek nodig. De kosten hiervoor liggen meestal tussen de € 500 en € 600 voor eenvoudige standaardrapportages, maar kunnen bij een navenant gedetailleerde beoordeling ook beduidend hoger uitvallen (raadzaam).

De ontwikkelingskosten kunnen van geval tot geval sterk verschillen. Hoewel er vaak helemaal geen kosten zijn bij volledig ontwikkelde panden, kosten in andere gevallen tussen 2 EUR per m² tot 10 EUR per m², in bijzonder moeilijke individuele gevallen zelfs tot 50 EUR per m² vastgoed. U dient dit vooraf zorgvuldig te controleren, zodat u dienovereenkomstig kunt plannen. U kunt op dit punt meer informatie vinden over ontwikkelingskosten.

Bouwgerelateerde kosten

Naast de pure bouwkosten worden voor elke constructie zogenaamde nevenbouwkosten gemaakt. Afhankelijk van het type bouwplaats kunnen deze kosten variëren - in de praktijk moet je echter in ieder geval ongeveer 15% tot 20% van de pure bouwkosten verwachten.

checklist woningbouwkosten
Er moet ook rekening worden gehouden met bouwmanagementkosten.

Naast de grondgerelateerde kosten die al genoemd zijn, omvatten de bijkomende bouwkosten:

 • de kosten van elektriciteit en water op de site
 • de kosten voor het opzetten van de bouwplaats
 • de kosten en provisies voor hypotheekverstrekking
 • de te betalen rente tijdens de bouwfase
 • de kosten voor de bouwaanvraag en de bouwvergunning
 • de kosten van eventueel extern bouwtoezicht of bouwmanagement

Als de constructie door een architect is gepland op basis van individuele wensen, moet u ook het architectenhonorarium opnemen. Afhankelijk van de omvang van de diensten die u de architect gebruikt, moet u mogelijk rekening houden met nog eens 15% tot 20% van de zuivere bouwkosten voor het honorarium van de architect. U kunt op dit punt in detail lezen hoe het is samengesteld.

Ontwerpkosten na de constructiefase

checklist woningbouwkosten
Onder de kosten vallen ook de kosten voor het exterieurontwerp.

Als de constructie klaar is, zijn de kosten nog lang niet voorbij: het pand heeft een hekwerk nodig, de oprit moet worden bestraat en de tuin moet worden ontworpen. Eventueel kan eventueel ook een garage of carport nodig zijn, of moet er een zwembad of een zwemvijver in de tuin worden aangelegd.

Voor zeer eenvoudige ontwerpen wordt ongeveer 5% van de pure bouwkosten berekend voor het ontwerp van de buitenruimte, maar in individuele gevallen en met speciale ontwerpvereisten kunnen deze kosten ook aanzienlijk hoger zijn.

De tweede grote kostenpost is het interieurontwerp van het huis. De kosten zijn uiteraard altijd gebaseerd op de individuele inrichtingswensen en persoonlijke luxe wensen. In de meeste gevallen moet u echter minstens 30.000 EUR rekenen voor een degelijke inrichting van een gemiddelde eengezinswoning, die in individuele gevallen veel hoger kan zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We kopen een perceel grond in Hessen met een oppervlakte van 1.200 m² en willen er volgens onze eigen wensen een eengezinswoning van 180.000 EUR (netto bouwkosten) op laten bouwen. De koopsom van het volledig bebouwde pand bedraagt ​​230 euro per m².

Postprijs
Vastgoedkosten276.000 euro
Overdrachtsbelasting16.560 EUR
Courtage16.422 EUR
Registratiekosten (notaris en kadaster)4.416 EUR
Landmeetkundige kosten (volledig)2.160 EUR
bouwkosten180.000 EUR
BTW op bouwkosten34.200 EUR
Bouwkosten30.600 euro
Architectenhonorarium inclusief kosten voor planning en goedkeuring (bouwvergunning)35.750 euro
Ontwerp van de buitenruimte (oprit, hek, woningontwerp)EUR 24.500
Totale kosten van aanleg en grond:620.608 EUR
waarvan bijkomende kosten buiten de bouwkosten en vastgoedprijs:130.408 EUR

Het huidige kostenvoorbeeld toont alleen de kosten voor een individueel voorbeeldproject. De bouwkosten en bijkomende kosten in andere gevallen kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de totale bouwkosten?

checklist woningbouwkosten
Er zijn veel categorieën kosten verbonden aan het bouwen van een huis.

Kostentracker-expert: er zijn tal van dingen die u moet overwegen:

 • de grondkosten
 • de plaats waar de bouw zal plaatsvinden (staat, geldende voorschriften, tarieven)
 • de grootte van het huis, de bouwwijze en het ontwerp (bijv. het uitrustingsniveau in de binneninrichting
 • of een geprefabriceerde woning of een solide woning naar eigen inzicht wordt gebouwd
 • de pure bouwkosten
 • Of er gebruik wordt gemaakt van een extern bouwmanagement of bouwbegeleiding (dit kan de architect ook)
 • welke ontwerpmaatregelen in de buitenruimte dienen plaats te vinden
 • welk type faciliteit wordt gekozen in welke prijsklasse