Wat kost het om naar de chiropractor te gaan?

chiropractor kosten

Pijn na sportactiviteiten, terugkerende rugklachten of beperkte mobiliteit na operaties: Chiropractie kan bij al deze klachten verlichting bieden. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we onder meer duidelijk wat deze behandeling kost en of de kosten gedekt zijn door de zorgverzekering. Daarnaast vind je in dit artikel veel waardevolle informatie over het onderwerp chiropractie.

Wat is chiropractie?

Kostentracker: De term chiropractie bestaat uit de Griekse woorden Cheiro (hand) en Praxis (actie) en beschrijft dus de gebruikte procedure. In navolging van het basisidee van chiropractie, zijn veel lichamelijke klachten terug te voeren op afwijkingen van het bewegingsapparaat. De methode gaat terug op de Canadees Daniel David Palmer, die een speciale grijptechniek ontwikkelde om verplaatste wervels en gewrichten weer in de juiste positie te brengen.

chiropractor kosten
Met speciale handbewegingen kan de chiropractor blokkades in de gewrichten opheffen.

De chiropractor probeert met speciale handbewegingen gewrichtsblokkades, die vaak optreden in verband met spierpijn, op te heffen. De druk op de zenuwbanen moet worden opgeheven en het zelfherstellende vermogen moet worden geactiveerd. Hiervoor worden de volgende drie methoden gebruikt:

 • Osteopathische techniek: druk op verharde spieren.
 • Mobilisatie: loskomen van verstopte gewrichten.
 • Manipulatie: door kleine, snelle bewegingen wordt een impuls afgegeven aan het gewricht, die de pijn onderbreekt en blokkades opheft.

Na de behandeling voelt u gewoonlijk onmiddellijke verlichting. Het doel van de therapie is om de functionaliteit en de pijnloze interactie van spieren en gewrichten te herstellen. De effectiviteit van chiropractie is echter nog niet wetenschappelijk bewezen en wordt niet erkend in de geneeskunde.

Wat kost chiropractie?

chiropractor kosten
De gemiddelde kosten bedragen circa € 60, - per behandeling.

Kostentracker: vanwege de verschillende vergoedingsschema's volgens welke chiropractors mogen factureren, verschillen de kosten per behandeleenheid enigszins. Als u de kosten zelf moet dragen, moet u rekening houden met de volgende kosten:

Kostenoverzichtprijs
Eerste behandeling80 - 110 EUR
Vervolg afspraak50 - 60 EUR

Gemiddeld heeft u 6 tot 15 behandelingen nodig. De totale kosten voor de chiropractische therapie zijn dan ongeveer 650 EUR. Afhankelijk van de behandelaar en de regio waarin u woont, kan dit echter aanzienlijk naar boven of naar beneden variëren.

Sommige chiropractoren bieden huisbezoeken aan. Deze kosten tussen de 40 en 200 EUR, afhankelijk van welke therapie nodig is. In de meeste gevallen zijn dit inclusief reiskosten.

Draagt ​​de zorgverzekeraar de kosten?

Kostentracker: aangezien de chiropractor tot de professionele groep van alternatieve behandelaars behoort, gaat deze therapie bijna altijd gepaard met kosten die u uit eigen zak moet betalen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten geheel of gedeeltelijk als u kiest voor een contractarts die een aanvullende opleiding tot chiropractor heeft gevolgd. Aan de andere kant, als u naar een alternatieve behandelaar gaat, moet u de kosten meestal zelf betalen.

Particuliere ziektekostenverzekeringen zijn genereuzer en betalen in veel gevallen ook uit als u de therapie laat uitvoeren door een alternatieve geneesheer met aanvullende opleiding. Dit geldt ook voor particuliere aanvullende zorgverzekeringen die wettelijk verzekerden optioneel kunnen afsluiten.

chiropractor kosten
In sommige gevallen betaalt de particuliere ziektekostenverzekering de behandeling.

Aangezien er geen uniforme regeling is voor de kostendekking, dienen zowel wettelijke als particuliere ziektekostenverzekeraars vooraf duidelijk te maken of en in hoeverre de kosten voor de chiropractor worden vergoed. Stel jezelf in handen van de specialist en dien pas daarna de nota in bij de zorgverzekeraar, dan bestaat het risico dat je alle kosten uit eigen zak moet betalen.

Tip: zodat de wettelijke ziektekostenverzekering in ieder geval een deel van de kosten betaalt, dient u bij de nota een attest van de huisarts of specialist die de behandeling aanbeveelt te overleggen.

Wat is het verschil tussen een chiropractor, chiropractor en chiropractor?

Kostencontrole: In Duitsland is de functietitel chiropractor niet beschermd. Er zijn ook drie verschillende namen die meestal als volgt worden gebruikt:

 • Chiropractor: hij heeft ten minste vijf jaar universitaire studies op dit gebied afgerond, evenals een jaar praktijkervaring.
 • Chiropractor: alternatieve arts met de juiste opleiding.
 • Chirotherapeut: arts met geavanceerde opleiding in chiropractie.

Bij welke klachten kan chiropractie helpen?

chiropractor kosten
De chiropractor helpt bij veel aandoeningen in de rug.

Kostentracker: voor pijn

 • de lumbale wervelkolom,
 • een lumbago,
 • Een stijve nek
 • of ongemakkelijke spierspanning, wat leidt tot een langdurige, schadelijke houding,

de chiropractor kan in veel gevallen helpen. Deze vorm van behandeling kan ook verzachtend zijn voor stressgerelateerde ziekten zoals tinnitus.

Moderne chiropractische therapie heeft niets gemeen met het vaak ruwe rechttrekken dat onze grootouders met rugklachten zogenaamd heeft geholpen. Maar ook vandaag de dag gebeurt de behandeling nog uitsluitend met de handen, waarmee de therapeut eerst spierverharding en misstanden detecteert.

Dan begint hij te mobiliseren. Met gerichte druk op de verharde spieren en het strekken langs en over de nerf, gaat het uitlijningsfouten tegen en brengt het bijvoorbeeld vervormde wervels weer in de juiste positie.

Als dit niet genoeg is, zorgt hij er door middel van gecontroleerde, snelle handbewegingen (manipulatie) voor dat de spieren die onder spanning staan ​​reflexief worden losgemaakt. Het succes van deze therapie wordt vaak bewezen door een "scheur". Soms is dit voldoende om een ​​blokkade op te heffen en u pijnvrij te maken. Maar wees voorzichtig: in Duitsland mogen alleen artsen voor chiropractische therapie en alternatieve beoefenaars met aanvullende training deze techniek gebruiken.

Een belangrijk onderdeel van chiropractie is de daaropvolgende fysiotherapie, die dient om het bewegingsapparaat te versterken en te stabiliseren. Daarnaast laat de chiropractor je oefeningen zien die je thuis gemakkelijk zelfstandig kunt uitvoeren.

Zijn er lichamelijke reacties op de behandeling?

Kostentracker: in plaats van verlichting kunt u af en toe last krijgen van lichte spierpijn, stijfheid van de gewrichten of tijdelijke irritatie. Dit is meestal onschadelijk en berust op het feit dat een gewricht dat lange tijd onbeweeglijk is geweest weer kan bewegen of een gespannen spiergroep is losgeraakt. De bijwerkingen verdwijnen meestal snel.

Hoe snel is een behandeling succesvol?

Kostentracker: dit verschilt sterk van persoon tot persoon en hangt onder andere af van hoe lang uw klachten aanhouden. Vaak merk je al na de eerste afspraak een verbetering. Echter, zes tot twaalf behandelingen zijn bijna altijd nodig om blijvende pijnverlichting te bieden.

Is chiropractie voor iedereen of zijn er risico's?

Kostentracker: als het bewegingsapparaat verder gezond is en wordt toegepast door een getrainde beoefenaar, brengt chiropractie nauwelijks risico's met zich mee. In de meeste gevallen is de therapie pijnloos.

chiropractor kosten
De behandeling is eigenlijk voor iedereen geschikt.

Organische veranderingen zoals artrose, inflammatoire gewrichtsaandoeningen of een niet eerder gediagnosticeerde hernia kunnen echter zelfs worden verergerd door de chiropractische behandeling. Het is daarom belangrijk om dergelijke reeds bestaande aandoeningen uit te sluiten voordat de therapie wordt gestart.

Een andere contra-indicatie is een ongebruikelijke afwijking van de norm van de wervellichamen en bestaande of onvoldoende genezen botbreuken. Andere methoden van pijnbestrijding zijn geschikter voor tumoren, acute infecties en hernia.

Af en toe zijn er complicaties zoals sensorische stoornissen of tijdelijke symptomen van verlamming. Schade aan de cervicale wervelkolom is zeer zeldzaam. Deze kunnen echter ernstig zijn en leiden tot de vorming van bloedstolsels en daaropvolgende beroertes.

Waar moet ik op letten bij het bezoeken van een chiropractor?

Kostentracker: eerst moet u vragen welke aanvullende training de beoefenaar heeft gevolgd. Omschrijf uw ziekte nauwkeurig in een uitgebreid voorgesprek en laat eerdere ziektes niet onvermeld. Op deze manier kunnen negatieve langetermijneffecten grotendeels worden uitgesloten. Als u röntgenfoto's, computertomografie-opnamen, opnamen met magnetische resonantiebeeldvorming of medische rapporten heeft, moet u deze overleggen. Als er nog steeds geen diagnose is via een beeldvormende procedure, wordt dit vooraf aanbevolen.

Als u duizeligheid, pijn of zenuwfalen ervaart na een chiropractische behandeling, moet u uw chiropractor onmiddellijk informeren.

Hoe vind ik een goede chiropractor?

Kostentracker: uw huisarts of orthopedisch chirurg heeft mogelijk een dergelijke aanvullende opleiding gevolgd. Als alternatief kunt u het internet of de gele pagina's raadplegen. Misschien heeft iemand uit uw vrienden- of kennissenkring al goede ervaringen met een behandelaar en kan hij u een specialist aanbevelen.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie, osteopathie en chiropractie?

Kostentracker: Wat de behandelingsvormen gemeen hebben, is dat ze allemaal meetellen voor manuele therapie.

chiropractor kosten
Fysiotherapie is ook een vorm van manuele therapie.

Fysiotherapie is gewijd aan de volgende drie punten:

 • rehabilitatie
 • Preventie
 • Verhoging van lichamelijk welzijn.

Als het geen preventieve maatregel is, is een medische verklaring een voorwaarde voor de afspraak met de fysiotherapeut.

De osteopaat ziet de mens als geheel. Bij de behandeling zijn niet alleen het skelet en de spieren betrokken, maar ook de inwendige organen, weefsels en fasciae.

De chiropractor daarentegen ziet pijn in de rug en nek als trigger voor fysiek lijden elders. Specialisten en huisartsen mogen na een succesvolle training de toevoeging “Manuele Geneeskunde - Chiropractie” gebruiken, omdat chiropractie in dit geval tot de conventionele geneeskunde wordt gerekend.

Conclusie: als u lijdt aan musculoskeletale problemen of spanning, kan chiropractie permanente pijnverlichting bieden. De wettelijke ziektekostenverzekeraars vergoeden echter slechts gedeeltelijk de behandelingskosten die tussen 60 en 110 EUR per sessie liggen, of helemaal niet. Bent u daarentegen particulier verzekerd of komt u in aanmerking voor subsidie, dan kunt u doorgaans verwachten dat uw kosten worden vergoed. Om niet voor nare verrassingen te komen, moet u de kostendekking laten bevestigen voordat u met de behandeling begint.