Mijn kind heeft bijles nodig - wat kost het?

bijleskosten

Voorbij zijn de dagen dat alleen slecht presterende studenten naar bijscholen kwamen of specifiek werden ondersteund door een bijlesdocent aan huis. Als je de huidige statistieken gelooft, krijgt meer dan twaalf procent van de Duitse studenten momenteel bijles, en de trend stijgt. Zelfs bijlessen voor basisschoolkinderen is geen taboe meer. Maar wat kost deze extra cursus, welke mogelijkheden zijn er en hoe weet je of het kind in goede handen is?

Wat kost collegegeld?

Kostentracker: afhankelijk van welke variant van huiswerkhulp u kiest, zijn er verschillende kosten:

providersprijsbijzonderheden
Instituut voor commerciële bijles90 - 150 EURMaandelijks vast tarief met een minimale contractduur en opzegtermijn. Individuele ondersteuning is afhankelijk van de grootte van de groep.
Privélessen door middelbare scholieren of studenten10-20 EURIndividuele ondersteuning door een persoon die nog dicht bij het schoolleven staat.
Professionele docenten20-30 EURZeer gekwalificeerde bijles.
Online bijlesinstituut1 leseenheid vanaf 15 EUR, maandpakket vanaf 99 EUR, pakket van 6 maanden vanaf 40 EUR per maand.Virtuele maar individuele ondersteuning. Uw kind moet plezier beleven aan het werken met de pc.

In het algemeen kan gezegd worden dat je tussen de 10 en 30 EUR per les moet rekenen. Onder andere het vereiste niveau van begeleiding, de lengte van het lesgedeelte en de leslocatie hebben allemaal invloed op de prijs. Als de jongeren alleen huiswerkbegeleiding nodig hebben, is dit meestal iets goedkoper dan intensieve individuele begeleiding.

Wat bedoel je met bijles?

bijleskosten

Studiebegeleiding is buitenschoolse instructie

Kostentracker: tot een paar jaar geleden betekende bijles alleen buitenschoolse individuele lessen met als doel slechte cijfers voor een bepaald vak te verbeteren. Tegenwoordig is het aanbod diverser, verwijst het niet langer noodzakelijkerwijs naar een schoolvak en moet het eerder worden opgevat als meerlagige leerondersteuning.

Bijles vindt altijd buiten school plaats, wordt door de ouders privé georganiseerd en ook betaald. Het biedt een verdieping van het materiaal, waardoor de prestatie kan worden verbeterd en op een blijvend goed niveau kan worden gehouden. Bovendien verhoogt het de motivatie om te leren door leertechnieken aan te leren die echt leuk zijn. In plaats van ervaringen te ontmoedigen, treedt succes op, wat ertoe bijdraagt ​​dat uw kind weer plezier vindt in leren en op school.

Wat zijn de voor- en nadelen van bijles aan het instituut?

Kostentracker: Vooral wanneer kennisachterstanden in een vak verder achterblijven, bijvoorbeeld woordenschat en grammatica van het afgelopen schooljaar, zijn professionele bijlesinstituten de betere keuze. Deze variant is ook geschikt als uw kind leerstof moet verdiepen of zich specifiek moet voorbereiden op een einddiploma.

voordelennadeel
Leren in een groep is voor kinderen leuker dan alleen proppen.De groep mag niet groter zijn dan zes studenten.
Uw kind komt studenten tegen met dezelfde problemen.Uw kind mag zich in het bijzijn van anderen niet schamen vanwege schoolproblemen en kennislacunes.
In de groep kunnen verschillende leermethoden worden geïmplementeerd. Zo kunnen de studenten de stof aan elkaar uitleggen om hun kennis te consolideren.Om succes te boeken, moet de groep ongeveer hetzelfde kennisniveau hebben.
Uw kind leert ook door vragen en problemen van anderen.De lessen dienen plaats te vinden in geschikte ruimtes die een prettige leersfeer uitstralen.
Groepslessen zijn meestal de goedkoopste optie. 

Wanneer is individuele bijles beter?

Kostentracker: Vaak nemen leerlingen van een hogere klas of studenten de individuele studiebegeleiding over en verdienen op deze manier een paar euro. Het voordeel van dit soort bijles: de docenten zelf zitten nog dicht bij wat er op school gebeurt. U weet wat er wordt onderwezen in het vak waarin uw kind hulp nodig heeft en misschien zelfs wie er lesgeeft en wie lesgeeft. Hierdoor kunnen ze individueel leerproblemen aanpakken. Docenten in opleiding zijn ook een uitstekende keuze, omdat ze de modernste leermethoden toepassen die ze tijdens hun studie hebben geleerd.

voordelennadeel
Door de 1: 1 supervisie situatie kan de tutor heel individueel reageren op je kind en de stof waaraan gewerkt moet worden.Als de chemie tussen uw kind en de leraar niet klopt, zal er geen succes zijn.
Verlegen kinderen die niet graag voor de klas praten, hebben nauwelijks remmingen.U of uw kind moet de tutor zelf informeren over de actuele lesinhoud.
Het leertempo wordt uitsluitend bepaald door uw kind.Je moet zelf een rustige, motiverende ruimte bieden voor de bijles.
Privéleraren komen meestal bij u thuis. 

Heeft bijles via internet zin?

bijleskosten
Online bijles biedt voor- en nadelen

Kostentracker: bijles via online klas en webcam is nog vrij nieuw. Net als bij individueel onderwijs of afstandsonderwijs bespreekt de tutor de zelfstandig voorbereide leertaken op een bepaald tijdstip met de jongeren. Voor kinderen die graag met de computer werken, kan dit de ideale vorm van aanvullende instructie zijn.

voordelennadeel
Flexibiliteit: Uw kind kan werken of communiceren met de leerkracht als dit goed past in de dagelijkse routine.Uw kind moet zich kunnen concentreren en plezier kunnen beleven aan het gebruik van de pc.
Grotere keuze aan vakken, omdat de docenten niet in dezelfde stad hoeven te wonen.De tutor moet online worden geïnformeerd over de huidige status van de lessen.
Dankzij de virtuele 1: 1 begeleiding kan de leerkracht heel individueel reageren op uw kind. 
Specifieke vragen zijn mogelijk tijdens de studiebegeleiding. 

Is een goedkope leer-cd voldoende?

Kostentracker: er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Veel kinderen genieten van zelfstandig, computerondersteund leren op de pc. Het leren van woordenschat en grammatica wordt merkbaar gemakkelijker gemaakt, vooral bij vakken als Engels, Frans of Latijn. Vaak worden zelfs programma's aangeboden die bij het leerboek passen. Met de ondersteuning hiervan kan uw kind op een speelse manier kennis opdoen. Deze variant is echter minder geschikt als bijles, omdat kennishiaten niet specifiek worden gedicht.

Hoe vind ik het juiste type bijles?

Kostentracker: elk kind leert individueel. Een soort bijles dat de beste vriend van de jongeren kan gebruiken, hoeft niet bij je kroost te passen. Daarom, ongeacht of het een bijlesinstituut of een privéleraar is, moet u eerst een of twee (gratis) testlessen regelen.

Kan ik mijn kind de bijles niet zelf geven om kosten te besparen?

bijleskosten

Pogingen van ouders om hun kinderen zelf bijles te geven, mislukken vaak

Kostentracker: veel ouders hebben het gevoel dat ze hun kroost zelf moeten ondersteunen bij hun leerproces en glippen daarom in de rol van tutor. Door de emotionele band is dit project niet altijd succesvol. Het leidt soms eerder tot enorme conflicten die het gezinsleven zwaar kunnen belasten. Daarom raden experts dit project meestal af.

Vertrouw jezelf niet om het nageslacht aan te moedigen met een grote portie geduld; het is beter om een ​​professioneel alternatief te gebruiken. Dit kan veel rust brengen in het dagelijkse gezinsleven.

Uitzonderingen bevestigen de regel ook in dit geval. Als uw kind het leuk vindt om met u te leren en de bijles is heel ontspannen, dan kunt u het nageslacht natuurlijk zelf ondersteunen, vooral omdat dit veel geld kan besparen. Voorwaarde hiervoor is:

 • Dat je de stof begrijpt en beheerst.
 • Ook na een dag hard werken of in het weekend het nodige geduld kunnen opbrengen.
 • Neem hier regelmatig de tijd voor.
 • Om leermethoden waarmee je zelf goede ervaringen hebt opgedaan door te kunnen geven.
 • De emotionele afstand kunnen bewaren en niet ongeduldig worden.

Wanneer is bijles echt nuttig?

Kostentracker: als u merkt dat uw kind kennislacunes heeft op school of niet in staat is de stof zelf te verdiepen, kunt u overwegen bijles te geven.

Tijdelijke remediërende instructie is ideaal als:

 • Er doen zich moeilijkheden voor bij een enkel schoolvak en de prestaties gaan achteruit.
 • Na een lange ziekte of
 • leerinhoud moet worden ingehaald na verhuizing.

Kinderen die:

 • Moeite met concentreren en daardoor leerachterstanden opbouwen.
 • Niet genoeg tijd op school hebben om de stof volledig te internaliseren.
 • Moeilijk om zelfvertrouwen te hebben.
 • Kennis willen opdoen die verder gaat dan het onderwerp.

Studiebegeleiding is geen vervanging van de leertherapeut, die nodig is voor de gerichte ondersteuning van kinderen met ADHD of dyslexie.

Kan ik het collegegeld fiscaal aftrekken?

Kostentracker: meestal is dit niet mogelijk, omdat bijles niet als kinderopvang geldt, maar als een van de kosten van het privéleven. Er zijn echter twee uitzonderingen:

 • Als u om beroepsredenen van woonplaats verandert en dit is in een andere federale staat, zal het nageslacht vaak problemen hebben om aansluiting te vinden bij de school. In dat geval kan het extra collegegeld gerechtvaardigd en afgetrokken worden als inkomensafhankelijke kosten.
 • Sinds 2000 wordt bijles voor kinderen met dyslexie door een arts erkend als een uitzonderlijke belasting.

Kostentracker: zelfs als de kosten voor het herstelcollege hoger zijn dan de redelijke eigen kosten, kunt u deze in gerechtvaardigde uitzonderlijke gevallen op de belasting verhalen. In dat geval is het raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur of het belastingkantoor.

Een tip aan het einde: Niets is zo motiverend voor kinderen als complimenten en positieve feedback, ook al zie je in het begin zelf maar kleine successen. Veel belangrijker dan een direct verbeterd cijfer is de inzet en inzet die uw nakomelingen laten zien. Door de studiebegeleiding zal geleidelijk aanzienlijke vooruitgang worden geboekt en dat moet natuurlijk ook gewaardeerd worden.