Concreet: welke kosten moet u berekenen?

concrete kosten

Beton is een universeel bouwmateriaal dat op veel gebieden in verschillende uitvoeringen wordt gebruikt. In een interview met de kostentracker-expert kunt u achterhalen welke kosten doorgaans te verwachten zijn voor beton.

Vraag: Wat kost beton?

Kostentracker-expert: daar is natuurlijk geen algemeen antwoord op. Betonprijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type beton dat het is en waar het vandaan komt.

Allereerst moet onderscheid worden gemaakt tussen:

 • Beton voor zelfmenging (zogenaamde zakgoederen, ook "stortklaar beton")
 • Kant en klaar gemixt beton
 • Vers beton

Prefab beton

De meeste doe-het-zelvers zijn waarschijnlijk het meest bekend met prefabbeton. Dit zijn de bekende tassen uit de bouwmarkt.

Ook hier zijn er verschillende soorten beton - van tuinbouwbeton tot dekvloerbeton en snelhardend beton, dat bijzonder snel uithardt. De sterke punten verschillen ook. Voor de meeste betonsoorten liggen de gemiddelde kosten tussen de EUR 0,20 per kg en EUR 0,30 per kg.

concrete kosten

De kiloprijzen voor stortklaar beton schommelen tussen de 20 en 30 cent

Het omrekenen van de prijzen naar m³-prijzen is wat ingewikkelder, aangezien afhankelijk van de betonsoort een andere hoeveelheid water ('aanmaakwater') moet worden toegevoegd. In de regel mag je er echter vanuit gaan dat een zak van 40 kg beton zo'n 17,5 tot 21 liter vers beton oplevert.

In de praktijk heeft u meestal tussen de 48 en 56 zakken van elk 40 kg stortklaar beton nodig om 1 m³ beton te krijgen. Omgerekend zou dit theoretisch resulteren in kosten van 384 EUR tot 672 EUR voor 1 m³ beton als u het beton zelf mengt uit losse zakken van de ijzerhandel. Dit is meestal alleen de moeite waard bij kleine hoeveelheden.

Kant en klaar gemixt beton

Voor stortklaar beton, dat kant-en-klaar wordt aangeleverd vanuit de betoncentrale in de menger, zijn de kosten beduidend lager.

Afhankelijk van de betonklasse moet de basisprijs tussen de 70 EUR per m³ en 100 EUR per m³ liggen. De kosten kunnen uiteindelijk wat duurder uitvallen door de kosten voor bepaalde toeslagen (bv. Hardingsversneller, antivries enz.) En bijkomende kosten voor aanleveren en lossen (bv. Standkosten).

Speciaal beton, met name betonsoorten die zelden worden gebruikt, kan zelfs nog duurder zijn. Waterdicht beton (waterdicht beton, bijvoorbeeld voor een witte kuip) kost vaak meer dan 150 EUR per m³.

Vers beton

concrete kosten

Mengbeton is vele malen goedkoper dan stortklaar beton

Vers beton betekent vers beton dat direct op de bouwplaats wordt gemengd. Het wordt ter plaatse geproduceerd met een mixer.

De kosten zijn hier afhankelijk van verschillende factoren, niet in de laatste plaats de hoeveelheid beton die nodig is.

Vers beton, d.w.z. zelf het beton mengen, is aanzienlijk goedkoper in gebruik dan stortklaar beton (zakgoed). In het algemeen kunt u hier rekenen met kosten tussen 70 EUR per m³ en 140 EUR per m³, in individuele gevallen kunnen de kosten ook iets hoger of lager zijn. De kosten voor de benodigde machines moeten bij het zelf mengen opgeteld worden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben 5 m³ beton nodig in onze tuin, die we bovendien hebben voorzien van een hardingsversneller. C25 / 30 is voor ons voldoende als betonkwaliteit.

Het lossen wordt een paar minuten vertraagd omdat we wat langer nodig hebben.

Postprijs
Betonopbrengst 5 m³, C25 / 30410 EUR
Meerprijs: instelversneller150 EUR
minimum hoeveelheid toeslag20 EUR
Ontlaadtijd -15 minuten10 EUR
totale prijs590 EUR
Totale kosten per m³ ermee118 EUR per m³

Dit kostenvoorbeeld heeft alleen betrekking op een specifieke levering in individuele gevallen. De kosten voor andere betonleveringen kunnen variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten afhankelijk?

Kostentracker-expert: bij het overwegen van de kosten van beton, moet met het volgende rekening worden gehouden:

 • of stortklaar beton, stortklaar beton of vers beton wordt gebruikt
 • welk type beton is vereist
 • welke betonklasse (sterkteklasse, bijv.C25 / 30) vereist is
 • hoeveel beton is er nodig
 • voor stortklaar beton: welke toevoegingen moeten worden toegevoegd
 • voor stortklaar beton: welke bijkomende toeslagen (bv. staalvezels voor staalvezelbeton) nodig zijn
 • voor stortklaar beton: hoe lang de lostijd duurt
 • voor betonnen zakken en vers beton: mogelijke bezorgkosten
 • voor stortklaar beton: leveringstoeslagen
 • voor stortklaar beton: bijzondere toeslagen van de aanbieder

Vraag: Wat zijn de kosten van hulpstoffen in stortklaar beton?

concrete kosten

De kosten van stortklaar beton zijn afhankelijk van veel factoren

Kostentracker-expert: dat hangt af van het type add-on. Gewoonlijk zijn toegevoegde hardingsversnellers het duurst - ze kunnen extra kosten veroorzaken van tot 30 EUR per m³.

Omgekeerd, als het beton langzamer moet uitharden en er een vertrager wordt toegevoegd, zijn de kosten aanzienlijk lager. Antivriesmiddelen en superplasticizers zijn ook vrij goedkope additieven. In de meeste gevallen bedragen de kosten ongeveer € 5 per m³ tot € 15 per m³.

Vraag: Met welke bijzondere toeslagen moet u rekening houden?

Kostentracker-expert: degenen die hun beton in het weekend (dat is vaak vrijdagmiddag) bestelt, moeten een overeenkomstige toeslag verwachten.

Er kan ook een wintertoeslag aan de prijs worden toegevoegd, evenals toeslagen voor overuren.

Als de ontlaadtijd langer duurt dan berekend, moet u rekening houden met ongeveer 1 EUR per minuut of zelfs meer toeslag vanwege de langere ontlaadtijd.