Condensatieketel op gas: wat zijn de kosten?

gas condensatieketel kosten

Gasverwarming wordt nog steeds als goedkoop en relatief milieuvriendelijk beschouwd. Vooral moderne condensatieketels blinken uit door een zeer hoog rendement en daardoor zeer lage stookkosten. In ons interview bespreken we met de kostentracker welke kosten er te verwachten zijn voor een gascondensatieketel en met welke andere kosten rekening gehouden moet worden.

Vraag: Wat kost een condensatieketel op gas?

Kostentracker expert: dat hangt natuurlijk af van het individueel benodigde vermogen van de ketel (vermogen in kW) en van de respectievelijke versie. Over het algemeen geldt dat hoe meer vermogen er nodig is, hoe duurder het wordt.

Moderne condensatieketels voor een eengezinswoning kosten meestal tussen ongeveer 3.000 EUR en 6.000 EUR, het vermogen ligt vaak tussen 15 kW en 20 kW. Als de cv-ketel een twee-onder-een-kapwoning moet verwarmen, hoef je doorgaans maar zo'n 20% hogere kosten te verwachten.

Dit zijn echter alleen de pure aanschafkosten voor de ketel. Er zijn extra kosten voor de installatie van het gasverwarmingssysteem, de warmwateropslagtank en vooral voor de installatie van de condensatietechniek (deze wordt in de schoorsteen geïnstalleerd).

Extra kosten

gas condensatieketel kosten
Ook de installatiekosten mogen niet worden vergeten.

De kosten voor de installatie zijn afhankelijk van de individuele situatie. Het vervangen van een oude ketel door een nieuwe is aanzienlijk goedkoper dan het helemaal opnieuw installeren. De installatiekosten liggen doorgaans tussen de € 500 en € 2.500 .

Voor een warmwatertank moet je doorgaans rekenen tussen ongeveer 800 EUR en 1600 EUR als het een eengezinswoning is. Opslagtanks van grotere afmetingen zijn dan navenant duurder.

Voor de installatie van de condensatietechniek moet u extra kosten berekenen - meestal ligt het bereik tussen ongeveer 1.500 EUR en 2.500 EUR. Het kan nodig zijn om tijdens de installatie de schoorsteen te renoveren, maar dit verhoogt in de meeste gevallen niet significant de kosten.

Een hydraulische balancering is nu verplicht bij het installeren van elke nieuwe kachel. De kosten voor deze verwarmingsaanpassing zijn afhankelijk van de grootte van het huis en het ontwerp van het verwarmingssysteem; voor een eengezinswoning liggen de kosten doorgaans tussen 400 en 600 EUR. Als onderdelen vernieuwd moeten worden, kunnen de kosten iets hoger zijn. De optimalisatie van de verwarming, die kan worden bereikt door hydraulische inregeling, verdient zich binnen enkele jaren terug.

Bedrijfskostenvoordeel dankzij de condensatieketel op gas

In vergelijking met klassieke verwarming met constante temperatuur bieden condensatieketels een duidelijk kostenvoordeel. De verwarmingskosten kunnen worden verlaagd met ongeveer 15% tot 20% dankzij de hogere efficiëntie van het systeem, de besparingen zijn nog groter als de effecten van hydraulische balancering (extra ongeveer 1 EUR per m² tot EUR 2 per m² woonruimte besparing) en de vergelijkende verwarming was al erg oud en inefficiënt.

Thermaalbaden mogelijk voor kleinere gebouwen

gas condensatieketel kosten
Een kleine gasboiler is voldoende voor een eengezinswoning.

Voor eengezinswoningen met een kleine woonoppervlakte en een laag verwarmingsenergieverbruik kan ook een gasboiler met condensatietechniek worden overwogen. Hierdoor worden de aanschaf- en montagekosten weer aanzienlijk verlaagd. U kunt hier op dit punt meer over lezen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We vervangen onze oude gasverwarmingsinstallatie (17 jaar oud) door een moderne gascondensatieketel. We blijven de warmwatertank gebruiken, die we pas een paar jaar geleden hebben vervangen. Ons huis is 140 m² woonoppervlak en ons energieverbruik voor verwarming is 10.500 kWh per jaar.

Postprijs
Condensatieketel op gas (aanschafkosten)4.650 EUR
Installatiekosten1.600 EUR
Condensatietechnologie - installatie en aanpassing van de schoorsteen1.800 EUR
hydraulische balancering460 EUR
totale prijs8.510 EUR
vooruitgangmin 500 euro (bonus inruil boiler)
kosten voor eigen rekening8.010 EUR
Verwachte jaarlijkse besparing (10.500 kWh per jaar verbruik, gasprijs 6,5 cent, extra winst door hydraulische balancering)304 EUR / jaar

De hier getoonde kosten, subsidies en besparingen hebben betrekking op een specifiek individueel geval en een specifieke gasketel.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een condensatieketel op gas?

gas condensatieketel kosten
De kosten van een condensatieketel zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • welk ketelmodel is geselecteerd in welk ontwerp
  • welke prestaties de ketel moet leveren
  • welke installatie- of vervangingskosten worden gemaakt voor de ketel
  • of er ook een warmwatertank nodig is
  • de installatiekosten voor de condensatietechniek
  • welke kosten worden gemaakt voor de voorgeschreven hydraulische balancering
  • welke subsidies kunnen worden verkregen

Als het om de terugverdientijd gaat, moet u altijd voorzichtig zijn. Gasverwarmingssystemen hebben in principe een levensduur van maximaal 25 jaar en moeten dan sowieso vervangen worden. De kosten voor een nieuwe gasverwarmingsinstallatie moeten daarom als eventuele kosten in de afschrijvingstermijn worden beoordeeld. Alleen de meerkosten voor de condensatietechniek en de iets duurdere ketel moeten zichzelf terugbetalen. Deze extra inspanning bedraagt ​​in de meeste gevallen slechts 15% tot 20% van de totale kosten. In ons voorbeeld zouden de meerkosten als gevolg van de besparing op verwarmingskosten zichzelf na ongeveer 5 jaar hebben terugverdiend.