Condenserende verwarming: welke kosten moet u berekenen?

condenserende verwarmingskosten

Verwarmingstechnologieën hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, zijn energie-efficiënter geworden en hebben een lager verbruik. Met name condenserende verwarmingssystemen voldoen aan de huidige stand van de techniek. In ons interview bespreken we met de cost tracker expert welke kosten er berekend moeten worden voor zo'n modern verwarmingssysteem en of de meerkosten ook echt de moeite waard zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten van condenserende verwarming?

Kostentracker expert: De kosten zijn uiteraard altijd afhankelijk van de prestatie van de verwarming, het type verwarming en het ontwerp van de verwarming.

Condensatietechnologie wordt tegenwoordig gebruikt in olieverwarmingssystemen, gasverwarmingssystemen en sommige biomassa-verwarmingssystemen (pelletverwarming).

Olie verwarming

condenserende verwarmingskosten
Alleen de ketel kan oplopen tot 5000 EUR.

Met olieverwarming zou u over het algemeen ongeveer 3.500 EUR tot 5.000 EUR moeten verwachten voor de ketel, plus installatiekosten, die in de meeste gevallen tussen 2.000 EUR en 3.000 EUR liggen. Als er extra apparatuur nodig of vervangen is (bijvoorbeeld een nieuwe olietank of een nieuwe warmwatertank), kunnen de kosten nog verder oplopen.

De belangrijkste kostenfactor is echter de noodzakelijke installatie van de condensatietechniek (benutting van de afvalwarmte) en de aanpassing van de bestaande schoorsteen. Dit kost meestal ongeveer € 1.500 tot € 2.500.

Het kostenverschil met de klassieke stookolieketel is in de meeste gevallen circa € 1.000 tot € 1.500 meerkosten voor de ketel zelf en de kosten voor het installeren van de condensatietechniek.

Condenserende verwarming op gas

Zelfs bij gascondensatieverwarming liggen de meerkosten in vergelijking met klassieke gasverwarming zonder condensatietechniek in een vergelijkbaar bereik.

De kosten voor de verwarming zelf liggen gewoonlijk tussen de 3.000 EUR en 6.000 EUR met typische verwarmingsvermogens voor eengezinswoningen. Ook hier kostten de installatie van de condensatietechniek en de noodzakelijke renovatie van de schoorsteen zo'n 1.500 tot 2.500 euro.

Biomassa verwarming

condenserende verwarmingskosten
Pelletverwarmingssystemen kunnen ook worden uitgerust met een brander.

Pelletverwarmingssystemen kunnen ook worden uitgerust met condensatietechniek. De kosten van de ketel zelf verschillen niet veel van modellen die niet bedoeld zijn voor gebruik met condensatietechnologie.

De meerkosten liggen ruwweg in de orde van de kosten voor de installatie van de condensatietechniek en de noodzakelijke aanpassing van de schoorsteen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In ons goed geïsoleerde huis van 140 m² laten we een nieuwe condensatieketel op olie installeren. We kunnen de warmwatertank en de olietank van het oude verwarmingssysteem blijven gebruiken.

Postprijs
Condenserende stookolie4.200 EUR
Totale installatiekosten2.150 EUR
Installatiekosten condensatietechniek1.900 EUR
Totale kosten ermee8.250 EUR
Promotie: Boilerruilbonusminder dan 500 euro
zelfs mee te nemen7.750 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek verwarmingsmodel en de lokale omstandigheden in een specifiek huis. De kosten voor het installeren van een condensatieketel op olie of andere condensatieketels kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van condenserende verwarming?

condenserende verwarmingskosten
De kosten van condenserende verwarming worden grotendeels bepaald door de grootte.

Kostentracker-expert: hier moet rekening mee worden gehouden:

  • Om welk type verwarming het gaat (condenserende verwarming op olie, condenserende verwarming op gas, pelletverwarming met condenserende verwarming)
  • de dimensionering van het verwarmingssysteem (vermogen in kW)
  • het ontwerp en de soort verwarming
  • de installatiekosten (afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse)
  • Extra benodigde apparatuur (bijv. Olieketel, opslagtank voor pellets, opslagtank voor warm water, enz.)
  • de kosten voor het installeren van de condensatietechnologie

Vraag: Is het financieel de moeite waard om een ​​condensatieketel te installeren?

Kostentracker-expert: hierbij moet u rekening houden met twee aspecten: een technisch en een politiek.

Technisch gezien is het plaatsen van een condensatieketel vandaag zeker de moeite waard. De efficiëntie van het systeem wordt verhoogd met maximaal 20% tot 30%, wat ook het verbruik van verwarmingsmedium in dezelfde mate vermindert. Qua stookkosten zijn deze kachels zo'n 20% tot 30% goedkoper dan modellen zonder condensatietechniek.

condenserende verwarmingskosten
De installatie van nieuwe olieverwarmingssystemen wordt vanaf 2025 verboden.

Het andere aspect betreft de kosten van het verwarmingsmedium voor olie- en gasverwarming. Volgens de momenteel aangenomen wetten moet de installatie van nieuwe verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen vanaf 2025 worden verboden. Dit wordt door velen als ontoereikend beschouwd en er zouden hier mogelijk strengere verboden kunnen zijn.

Een gerichte CO2-heffing zou de kosten van olie en gas in de nabije toekomst ook erg duur kunnen maken, waardoor verwarming aanzienlijk duurder en beduidend inferieur zou zijn aan andere vormen van verwarming, ondanks alle efficiëntievoordelen.

Met biomassaverwarming krijgt u in ruil daarvoor niet alleen hogere subsidies, maar ook een verwarmingsmediumprijs die al jaren stabiel is zonder schommelingen, waarvan experts denken dat deze in de toekomst niet veel zal veranderen. Pelletverwarmingssystemen zijn al goedkoper in gebruik dan verwarmingssystemen op fossiele brandstof - ook dat kan een belangrijk argument zijn als het gaat om verwarmingssystemen.