Conservatorium: deze kosten en prijzen moet u berekenen

serre-kosten-en-prijzen
Een warme wintertuin kan ook in de winter worden gebruikt

Een wintertuin vergroot de leefruimte van het huis en kan een zeer aangename plek zijn om te verblijven - 's avonds met gasten of' s ochtends voor het ontbijt. De prijzen voor wintertuinen kunnen echter enorm variëren: de kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat voor type wintertuin je kunt verwachten.

Vraag: Niet alle wintertuinen zijn hetzelfde, toch?

Kostentracker-expert: nee, zeker niet. Tussen een koude wintertuin als aangebouwde wintertuin en een volledig geïntegreerde wintertuinaanbouw zitten werelden - ook qua prijs.

Conservatoria zijn grofweg in te delen in bepaalde categorieën. Eerst daarna

 • Warme wintertuin en
 • Koude wintertuin

Een warme wintertuin wordt verwarmd (in het stookseizoen minimaal 12 ° C kamertemperatuur). De voorschriften van de EnEV gelden ook voor hem als onderdeel van het gebouw. De aanleg van een dergelijke wintertuin brengt veelal hoge kosten met zich mee, een verwarmingsinstallatie is noodzakelijk en er moet ook voldoende aandacht worden besteed aan de isolatie.

Een koude wintertuin daarentegen is meestal niet problematisch - je kunt hem maar in maximaal 3 seizoenen gebruiken, de koelere herfst- en lentedagen zijn meestal al geannuleerd. Maar het kan natuurlijk met aanzienlijk minder moeite en kosten worden gebouwd. Deze wintertuinen zijn zelfs ideaal voor het overwinteren van bepaalde planten (zoals olijfbomen of citrusbomen).

Een andere classificatie kan worden gemaakt op basis van de apparatuur. Verwarmde wintertuinen kunnen eenvoudig worden uitgerust met gewone vloeren en radiatoren. De luxere versies hebben dan automatische verwarmings- en ventilatieregelingen, automatisch schakelende zonwering en mogelijk zelfs verwarmingselementen geïntegreerd in het glas. Natuurlijk heeft deze "hogere klasse" van wintertuinen zijn prijs.

Vraag: Hoeveel kosten wintertuinen in de afzonderlijke klassen?

Kostentracker-expert: dit is in het algemeen altijd moeilijk te zeggen omdat het van verschillende factoren afhangt.

serre-kosten-en-prijzen

Koude wintertuinen zijn er voor weinig geld

In het geval van eenvoudige scheve wintertuinen, die alleen zijn ontworpen als koude wintertuinen, beginnen de prijzen voor redelijk solide constructies bij ongeveer 100 EUR per m² - 150 EUR per m² als je ze als bouwpakket koopt en monteer ze zelf. In de regel zult u echter ongeveer 500 EUR per m² - 600 EUR per m² moeten uitgeven, zelfs voor een onverwarmde wintertuin met een goed ontwerp, mits deze van goede kwaliteit is gebouwd.

In het geval van verwarmde wintertuinen kan men over het algemeen dezelfde prijzen aannemen als voor woonoppervlakte - vanaf ongeveer 1.300 EUR per m². Hoe luxer het ontwerp, hoe hoger de prijs dan stijgt. Tot 2.500 EUR per m² is hier heel goed mogelijk - dus serres zijn vaak zelfs duurder in termen van oppervlakte dan dezelfde oppervlakte in de gemiddelde eengezinswoning.

Vaak komen echter de kosten voor speciale apparatuur zoals controlesystemen, zonweringoplossingen, ventilatiesystemen en andere aanvullende apparatuur bij.

Vraag: Dus een wintertuin kan erg duur worden. Van welke factoren is de prijs van een wintertuin in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: een groot aantal factoren speelt een rol - de belangrijkste zijn:

 • het type constructie van de wintertuin
 • de gebruikte materialen
 • de aanleg van de wintertuin
 • het type fundering
 • de kwaliteit van de beglazing
 • het type verwarming en ventilatie
 • het ontwerp van de vloer in de wintertuin
 • de kosten van schaduwoplossingen
 • de kosten voor eventuele bedieningselementen die in de wintertuin zijn geïnstalleerd
 • de kosten van meer beveiliging tegen inbraak

Dit alles speelt een rol in de prijs van de wintertuin, dus wintertuinen kunnen erg duur zijn.

Twee kostenvoorbeelden om dit duidelijk te maken:

We willen een eenvoudige koude wintertuin bouwen op een eengezinswoning aan de zuidkant, waar het terras zich bevindt, d.w.z. praktisch alleen het bestaande terrasoppervlak glazuren. Vanwege het bestaande terrasgedeelte is er al een fundering. De wintertuin wordt als bouwpakket gekocht en zelf in elkaar gezet.

Kostenpuntprijs
Bijkomende kosten (goedkeuring, formaliteiten)580 EUR
Complete set kost 300 cm x 430 cm x 285 cm, aluminium, dakbedekking van acrylglas, 3 deuren3.900 EUR
Kleine onderdelen voor montage enz.500 EUR
Bezorgkosten (in dit geval)0 EUR
totale prijs4.980 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeldprijs voor een dergelijke constructie op een terrasfundering. Conservatoriumkits van hetzelfde formaat kunnen ook 5.000 EUR of 6.000 EUR kosten, afhankelijk van de fabrikant. Dan is de totaalprijs natuurlijk navenant hoger.

Prijsvoorbeeld 2:

Om prijzen te kunnen vergelijken hebben we aan een andere kant van het huis een woonkamer met serre gebouwd. De apparatuur wordt op gemiddeld niveau gekozen:

 • Thermische isolerende beglazing en bedekking met geschikte multi-huidplaten
 • de constructie is gemaakt van hout, dat aan de buitenkant is bekleed met kunststof
 • er worden goedkope funderingen gebouwd
 • de wintertuin is aangesloten op de bestaande vloerverwarming van de woning, deze is eenvoudig uit te breiden
 • Als vloerbedekking is gekozen voor een onderhoudsvriendelijke tegelbekleding

Onze wintertuin moet ongeveer 20 m² groot zijn.

Kostenpuntprijs
Bijkomende kosten (planning, montagewerkzaamheden)4.790 EUR
Houten structuur, kunststof bekleding12.500 euro
Toeslag voor thermische isolatie dakbekleding3.660 EUR
Toeslag voor hefschuifdeur3.840 EUR
Toeslag voor isolatieglas van hogere kwaliteit voor ramen / deuren3.600 EUR
Vloerverwarming en aansluiting op het bestaande verwarmingssysteem1.760 EUR
Vloeren betegelen en leggen2.200 EUR
totale prijs32.350

Vraag: Wat zijn de algemene kosten voor de vergunning?

Kostentracker-expert: Wat we in onze kostenvoorbeelden noemden, zijn de kosten voor het plannen en goedkeuren van de wintertuin - niet voor niets, want deze kosten kunnen van geval tot geval sterk verschillen.

serre-kosten-en-prijzen

Bij de goedkeuring moet ook rekening worden gehouden met de kosten

Een vergunning is niet altijd in alle gevallen vereist, en wanneer je de wintertuin kant-en-klaar of als bouwpakket koopt, zijn de nodige plannen en de nodige statische berekeningen meestal al beschikbaar zonder extra kosten. Laat je het bouwen door een gespecialiseerd bedrijf, dan is dat meestal het geval.

Maar dat hoeft niet per se het geval te zijn - bij een goedkope wintertuin uit bijvoorbeeld Polen kan het gebeuren dat je in individuele gevallen veel later moet indienen.

In de regel moet u voor goedkeuring tussen € 400 en € 600 rekenen.

Vraag: In hoeverre spelen type constructie, bouwwijze en materialen een rol bij de prijs van de wintertuin? Zijn er ook materiële verschillen?

Kostentracker-expert: uit bovenstaande voorbeelden hebben we al gezien hoe verschillend de kosten voor een koude wintertuin en een verwarmde wintertuin zijn.

De materialen voor de frameconstructie spelen natuurlijk ook een rol in de prijs. Of de frameconstructie nu van kunststof, hout, aluminium of RVS is, heeft een grote invloed op de kosten. Hout-aluminium combinaties zijn vaak best praktisch, maar vaak duurder dan alle andere varianten.

Een korte vergelijking met richtprijzen voor de verschillende materialen

materiaalkosten
Kunststof (meestal alleen geschikt voor onverwarmde varianten)€ 5.000 - € 10.000
aluminium10.000 - 25.000 EUR
Hout10.000 - 15.000 EUR
Hout-aluminium15.000 - 35.000 EUR

Deze richtprijzen zijn slechts bedoeld om te illustreren dat het constructiemateriaal een significante invloed heeft op de totale kosten. Als je kozijnconstructies vergelijkt, zie je aan de prijsklasse dat met name hout-aluminium constructies beduidend duurder zijn dan alle andere mogelijke materialen - maar ze bieden natuurlijk ook de meeste voordelen.

Vraag: In hoeverre zijn de funderingen ook bepalend voor de prijs?

Kostentracker-expert: Nou - bij het eerste kostenvoorbeeld, de koude wintertuin op het terras, was geen fundering nodig.

serre-kosten-en-prijzen

De kosten van de stichting variëren sterk, afhankelijk van het type stichting

Afhankelijk van de aanleg van de wintertuin kan in andere gevallen een puntfundering, strookfundering of een doorlopende funderingsplaat nodig zijn. De bouwwijze en de grootte van de wintertuin met het resulterende gewicht bepalen ook in wezen welk type fundering nodig is.

Stripfunderingen zijn vaak duurder, maar ook de kosten voor een doorlopende funderingsplaat inclusief het benodigde grondwerk zijn vaak niet laag: hier wordt meer over geschreven.

In veel gevallen moet u voor de stichting 3.000 EUR tot 5.000 EUR berekenen. In sommige gevallen kunt u wellicht rondkomen met lagere kosten.

Vraag: Hoe zit het met de glaskwaliteit?

Kostentracker expert: Met een verwarmde wintertuin voldoe je aan de eisen van de EnEV, omdat de wintertuin is geclassificeerd als woongebied en er aan dezelfde eisen moet worden voldaan als voor elke andere ruimte in de woning gebouw.

Om aan de eisen voor de raamoppervlakken te voldoen, moet het glas bepaalde isolerende eigenschappen hebben. Warmteverliezen door raamoppervlakken zijn al aanzienlijk in huis, in de wintertuin zijn de verliezen natuurlijk beduidend hoger.

Voor een betere thermische isolerende beglazing lopen de kosten echter zeer snel op. Wil je voor de beglazing een U-waarde van 1,1 of 1,0, dan zul je van veel leveranciers vaak forse meerkosten moeten verwachten.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de dakbedekking - of het nu gaat om echt glas of om isolatiepanelen van acrylglas, die ook speciaal ontworpen hittebeschermende varianten hebben.

Vraag: Verwarming en ventilatie, vloeren, besturingsoplossingen en zonwering zijn wat de kosten dan aanzienlijk duurder kan maken, toch?

Kostentracker-expert: ja, precies. Uiteindelijk kunnen deze 'uitrustingsdetails' de prijs aanzienlijk beïnvloeden.

Ventilatie en zonwering kunnen oplopen tot 2.000 EUR maar ook 5.000 EUR, zelfs in kleine wintertuinen. Het uitbreiden van de verwarming naar de wintertuin kan zeer verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van het verwarmingssysteem in het huis.

Vraag: Hoe kunt u geld besparen met een wintertuin?

Kostentracker-expert: er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het belangrijkste hiervan is om van tevoren goed na te denken over welk doel de wintertuin moet dienen.

Een verwarmde wintertuin zorgt voor enorme kostenstijgingen. In sommige gevallen kun je misschien leven met een 'halfwarme' wintertuin, en voor de weinige gelegenheden dat je hem op koudere dagen wilt gebruiken, kun je een terrasverwarmer of infraroodstraler gebruiken.
Wintertuinen bieden nog een ander voordeel optie als kit-systeem. Men moet de moeite die het kost om ze op te zetten niet onderschatten, onderdelen zijn vaak zwaar of vereisen veel vaardigheid om ze correct te monteren. Bovendien kunnen veel kits vaak een groot aantal afzonderlijke onderdelen bevatten. Maar als u zich hierin vertrouwt, kunt u zeker aanzienlijke kosten besparen als u uw eigen wintertuin aanlegt.

Anders is de enige manier om geld te besparen, het uitrusten van de wintertuin. U hoeft niet per se te besparen op thermische isolatie of kwaliteit, want dat zorgt later weer voor hogere kosten. Uitgebreide bedieningselementen, dure zonweringsoplossingen en luxueuze extra functies zijn de beste manier om kosten te besparen - meestal met slechts een klein verlies aan comfort.

Tips en trucs

Bij bouwpakketten is er vaak de mogelijkheid dat u een montageploeg het werk laat doen dat u zelf niet vertrouwt of waarbij u teveel gewicht moet verplaatsen. Meestal is dit een goede oplossing: ook als u het een of het ander door een specialist laat doen, bespaart u in de meeste gevallen aanzienlijke kosten door uw eigen werk te doen ten opzichte van een volledige montage.