Contactdozen leggen: wat zijn de kosten?

sockets-legkosten

In onze huishoudens worden steeds meer elektrisch bediende apparaten gebruikt - maar stopcontacten zitten niet altijd op de juiste plek waar je een nieuw apparaat wilt installeren. Vooral oudere elektrische installaties kunnen de huidige sterk toegenomen vraag naar stopcontacten niet meer bijhouden. Wij wilden van de cost tracker experts weten welke kosten er te verwachten zijn als u bestaande stopcontacten naar een andere locatie wilt verhuizen of extra stopcontacten wilt laten plaatsen.

Vraag: Wat kost het om een ​​stopcontact te leggen?

Kostentracker expert: De kosten voor het verplaatsen van een stopcontact zijn uiteraard altijd gebaseerd op de individuele omstandigheden ter plaatse en de inspanning en kabellengte bij het verhuizen.

sockets-legkosten


Een stopcontact kost 150 EUR.

In einfachen Fällen muss mit Kosten von ongeveer 80 euro tot 150 euro für das Anbringen oder Neueinbauen einer Steckdose gerechnet werden. Diese Kosten lassen sich oft noch etwas drücken, wenn man bereits selbst die erforderlichen Schlitze stemmt und auch die Kabel verlegt und eventuell sogar entsprechende Unterputzdosen setzt. Das Anschließen bleibt allerdings immer dem Elektriker vorbehalten.

Onder complexere omstandigheden kunnen de kosten ook aanzienlijk hoger zijn. Het uurtarief van de elektricien kan variëren tussen ongeveer 50 EUR en 100 EUR per uur , afhankelijk van het bedrijf. De materiaalkosten voor kabels liggen meestal tussen de € 0,50 en € 1,00 per lusmeter, lege leidingen kosten ongeveer hetzelfde.

De materiaalkosten voor inbouwdozen liggen ook ruim onder de 1 euro per stuk, voor de contactdoos zelf kan, afhankelijk van het ontwerp, ongeveer 2,50 EUR tot 10 EUR worden verwacht.

Naast de materiaal- en arbeidskosten zijn er ook reiskosten, die meestal in de range van ongeveer 30 tot 50 euro liggen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een extra stopcontact nodig in onze keuken bij onze hoge kast om onze oven te kunnen aansluiten. We hebben de kachelaansluiting zelf kunnen maken met een reeds beschikbare geschikte stekker. We bellen de elektricien die een bestaand stopcontact ergens anders moet plaatsen.

Postprijs
Routebeschrijving40 EUR
Materiaalkosten (stopcontact, kabel, inbouwdoos)6,80 EUR
werkuren108 EUR
Totale kosten ermee154,80 EUR

Ook onder andere omstandigheden kunnen de kosten voor het verplaatsen van een verkooppunt aanzienlijk variëren, zeker als er grote aanpassingen nodig zijn. Omgekeerd kunt u de kosten vaak aanzienlijk verlagen door uw eigen werk te doen (stopcontacten plaatsen, sleuven beitelen, kabels leggen).

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor het verplaatsen van stopcontacten?

Kostentracker expert: de doorslaggevende factor is altijd de hoeveelheid werk die de elektricien in elk individueel geval heeft.

De materiaalkosten zijn doorgaans laag, aangezien alleen een inbouwdoos, de contactdoos zelf en een overeenkomstige hoeveelheid kabel en lege leiding nodig zijn. Zelfs bij langere kabellengtes blijven de kosten meestal laag.

Als al het werk volledig door een elektricien wordt gedaan, moet u in de meeste gevallen tussen ongeveer 80 EUR en 150 EUR rekenen voor het verplaatsen van een stopcontact. In moeilijke gevallen of wanneer complexere extra werkzaamheden nodig zijn, kunnen de kosten hoger zijn.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het verplaatsen van stopcontacten afhankelijk?

sockets-legkosten


Bij het aanleggen van een wandcontactdoos moet u rekening houden met kosten voor zowel het materiaal als de hoeveelheid werk.

Kostentracker expert: Ausschlaggebend sind hier:

  • de werkdruk voor de elektricien (werktijd)
  • het vereiste uurtarief voor de werkzaamheden
  • de materiaalkosten in detail (meestal laag)
  • de benodigde reiskosten
  • Eventueel vooraf uitgevoerde eigen werkzaamheden (minder werkzaamheden voor de elektricien)

Vraag: Waar moet je op letten als je zelf kabels wil leggen om kosten te besparen?

Kostentracker expert: bij het leggen van de kabels is het essentieel om ervoor te zorgen dat ze correct lopen. Hiervoor zijn zogenaamde installatiezones die u dient te volgen.

Bij twijfel dient u de geplande kabeltraject vooraf met de elektricien te bespreken en eventueel vooraf door de elektricien op de muur te laten markeren.

Voor de productie van slots kunnen sleuffreesmachines worden geleend bij bouwmarkten, waarmee de benodigde sleuven zeer snel en eenvoudig kunnen worden gemaakt. Voor het plaatsen van een doos is een ronde muuruitsparing nodig, die u eenvoudig zelf kunt maken met een geschikt boorhulpstuk.

Welke kabels gebruikt moeten worden, dient ook vooraf met de elektricien te worden besproken.