Contactlenzen: kosten van verschillende soorten lenzen

contactlens kosten

Contactlenzen hebben veel voordelen ten opzichte van een bril en beloven, naast een verbeterde esthetiek, een hoog comfortniveau. De kleine lenzen die in het oog worden gedragen om een ​​slecht gezichtsvermogen te corrigeren, zijn echter niet goedkoop. In een interview met de kostencheck-experts maken we duidelijk welke varianten er zijn, welke voor- en nadelen ze hebben en wat de individuele lenstypes kosten.

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van contactlenzen?

Kostentracker: de maandelijkse uitgaven die u moet betalen, zijn onder andere afhankelijk van het materiaal en het merk. Lenzen van bekende fabrikanten zijn bijna altijd duurder dan naamloze producten, maar scoren vaak met hoogwaardige materialen. Als u droge ogen of een gecompliceerde ametropie heeft, moet u ook rekening houden met hogere kosten. Last but not least hebben de duur en frequentie van het dragen een effect op de prijs.

Wat kosten harde contactlenzen?

Kostentracker: harde contactlenzen zijn op het eerste gezicht duurder dan zachte. De relatief grote aanpassingsinspanning is hiervoor verantwoordelijk. Omdat harde klevende schalen echter een heel jaar meegaan, wordt de prijs relatief in de tijd.

OmschrijvingKosten vannaar
harde contactlenzen80 EUR350 EUR
AanpassingInclusief service200 EUR

Wat kosten zachte contactlenzen?

contactlens kosten


Zachte contactlenzen zijn meestal iets goedkoper dan harde.

Kostentracker: Weiche Kontaktlinsen lassen sich in alle Richtungen verformen und sehen aus wie eine elastische Schale aus Gel. Dadurch passen sie sich dem Auge sehr gut an und die Eingewöhnungszeit ist deutlich kürzer als bei harten Linsen.

Deze zelfklevende omhulsels moeten regelmatig worden vervangen. De gebruikelijke intervallen zijn twee of vier weken.

In onderstaande tabel hebben we de prijzen voor de verschillende uitvoeringen duidelijk op een rijtje gezet:

Kunstprijs14 dagen lenzen3 tot 4,50 EUR / stuk
Maandlens3 tot 8 EUR per stuk
torische uitvoering7 tot 9 EUR per stuk
multifocaal ontwerp10 tot 13 EUR

Houd er rekening mee dat de bovenstaande waarde alleen als richtlijn moet worden gezien. Elke opticien rekent een beetje anders uit, dus er kunnen prijsverschillen zijn, zelfs met hetzelfde merk lenzen.

Wat kosten daglenzen?

Kostentracker: deze zachte lenzen worden maar één dag gedragen en daarna weggegooid. Zo bent u verzekerd van de hoogste hygiëne en heeft u geen omkijken naar onderhoud. Hierdoor zijn deze plakschelpen bijzonder geschikt voor mensen die slechts af en toe lenzen willen dragen, bijvoorbeeld tijdens het sporten of uitgaan.

Welke kosten u kunt verwachten, hangt af van het gebruikte merk en de verpakkingsgrootte:

Aantal lenzen per verpakkingPrijs vanaf
10 stuksEUR 12,50
30 stuks15 EUR
90 stuks35 EUR
180 stuks80 EUR

Houd er rekening mee dat merklenzen van hoge kwaliteit aanzienlijk duurder kunnen zijn. Het wordt echter niet aanbevolen om per postorder contactlenzen van welk merk dan ook te kopen. De gezondheid van uw ogen en het heldere zicht dat alleen wordt gegarandeerd door goed passende lenzen, moeten voorop staan.

Hoe hoog zijn de lopende kosten van verzorgingsproducten?

contactlens kosten


De kosten voor de verzorgingsproducten zijn doorgaans erg laag.

Kostentracker: Die Kontaktlinsenflüssigkeit muss auf den gewählten Linsentyp abgestimmt sein. Welches Mittel sich eignet, weiß der Optiker. Een fles combinatieoplossing met een contactlenshouder bekommen Sie bereits vanaf 5 EUR. Verzorgingsproducten en eiwitverwijderaars für harte Kontaktlinsen erhalten Sie ebenfalls vanaf 5 EUR.

Draagt ​​de zorgverzekering bij in de kosten?

Kostentracker: u krijgt alleen in uitzonderlijke gevallen subsidie ​​van de zorgverzekeraar. Dit is het geval als u onder een van de volgende valt:

  • Verziendheid vanaf + 6 dioptrieën,
  • Bijziendheid van - 8 dioptrieën

Lijden. De hoogte van de kostenaanname is gebaseerd op de vaste bedragen die de zorgverzekeraar voor een bril zou moeten vergoeden. Dit bedrag ligt momenteel tussen de 10 en 112 euro per oog. De verzorgingsproducten moeten in ieder geval uit eigen zak worden betaald.

Kan ik de prijs van de contactlenzen claimen voor belastingdoeleinden?

Kostentracker: Ook als u geen subsidie ​​heeft ontvangen van de zorgverzekering, kunt u plakbakjes als een buitengewone last vermelden in uw belastingaangifte. De enige vereiste is een bewijs van medische noodzaak. Bewaar daarom alle rekeningen van de opticien op een veilige plaats.

Welke ametropie kan worden gecorrigeerd met contactlenzen?

Kostentracker: alle typen contactlenzen zijn verkrijgbaar in een bolvormig ontwerp, dat kan worden gebruikt om bijziendheid of verziendheid te compenseren. Ze zijn ook verkrijgbaar als torische zelfklevende omhulsels voor mensen met astigmatisme en multifocaal voor presbyopie.

De volgende parameters zijn belangrijk voor de afstelling:

  • Cilinder (CYL) en as (AX)
  • Lensdiameter (DIA)
  • Basiscurve en straal (BC).

Het is belangrijk dat u alleen lenzen draagt ​​met de voorgeschreven basiscurve. Als dit niet klopt, kunnen de plakschelpen eruit vallen of te strak aan het oog blijven plakken. U riskeert blijvende schade.

De contactlenzen van verschillende fabrikanten hebben soms verschillende eigenschappen. Welke variant geschikt is, hangt af van de volgende punten:

  • Hoe je ogen en de traanfilm zijn.
  • Wat voor werk doe je.
  • Voor welke vrijetijdsactiviteiten de lenzen moeten worden gebruikt.

Wat zijn de risico's van de visuele hulpmiddelen?

contactlens kosten


Het is belangrijk dat u uw lenzen en accessoires altijd goed schoonmaakt.

Kostentracker: Viele Komplikationen, die beim Tragen von Kontaktlinsen auftreten, sind mangelnder Hygiene geschuldet. Reinigen Sie die Haftschalen nicht gründlich genug, drohen Infektionen durch Bakterien und Pilze. Diese können Horn- und Bindehaut befallen und unbehandelt zu bleibenden Schädigungen des Auges führen.

Als de lenzen niet meer op voldoende traanvocht drijven, kan mechanische irritatie optreden, zelfs bij zachte kleefstofomhulsels. Als preventieve maatregel kunt u speciale kleefbakjes voor droge ogen gebruiken, bijvoorbeeld gemaakt van siliconenhydrogel.

Hoe lang kunnen de lenzen in het oog blijven?

Kostentracker: de verschillende soorten lenzen verschillen niet alleen in het gebruikte materiaal, maar ook in de duur dat ze worden gedragen. Opticiens of oogartsen zullen u hierover adviseren.

Tijdens de aanpassingsperiode is het raadzaam om de contactlenzen in eerste instantie slechts enkele uren in het oog te laten en de draagtijd geleidelijk te verlengen. Hierdoor kunnen uw ogen langzaam aan het vreemde lichaam wennen en wordt irritatie voorkomen. Als u pijn, wazig zien of rood worden ervaart, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw oogzorgspecialist en de oorzaak ophelderen.