Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/container-haus-kosten) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Alternatief voor wonen: kosten containerhuis

container huis kosten

Tegenwoordig is wonen niet meer alleen in bakstenen huizen, er is een hele reeks alternatieven. Een daarvan is het containerhuis. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat dit kan kosten.

Vraag: Hoe kun je in een container leven?

Kostentracker-expert: de term "containerhuis" staat symbolisch voor een hele groep huizen, waarvan sommige heel verschillend zijn, waarvan alleen de vorm en constructie min of meer hetzelfde zijn. In sommige gevallen gaat het ook om woningmodules die al geprefabriceerd zijn en voorzien zijn van verschillende faciliteiten. Afhankelijk van uw wensen kunnen ze worden samengevoegd tot huizen van verschillende groottes - u blijft altijd flexibel als het gaat om het vergroten of verkleinen van de totale oppervlakte.

Het “klassieke” containerhuis is echter eigenlijk een vrachtcontainer die standaard op schepen wordt gebruikt. De "technische" basis hierbij zijn 20-voets zeecontainers met standaardafmetingen van 6.055 mm x 2.435 mm x 2.591 mm (lengte x breedte x hoogte). Dit resulteert in een vloeroppervlak van 13,87 m² - het klassieke containerhuis is een soort wonen vergelijkbaar met dat van de tiny houses.

Wonen in zo'n beperkte ruimte is alleen mogelijk met een flinke dosis minimalisme - slimme inrichtingsoplossingen compenseren vaak het gebrek aan beschikbare ruimte en zorgen voor iets meer ruimte. Maar u leeft er goedkoop voor terug - de zeer kleine oppervlakte leidt natuurlijk ook tot minimale exploitatiekosten.

container huis kosten

Voor een containerwoning heeft u ook een bouwvergunning nodig

De installatie is niet geheel probleemloos: de thermische uitrusting van de container moet zowel voldoen aan de EnEV als aan de EEWärmeG, hiervoor is enige isolatie nodig. Uiteraard heb je, net als bij alle andere woongebouwen, een bouwvergunning nodig om het op te zetten, en het bestemmingsplan moet dit type gebouw ook toestaan, wat lang niet overal het geval is.

De originele container-look is vaak erg omslachtig - zodra er bekleding in het spel komt waardoor de container meer op een geprefabriceerde woning lijkt, is de kans meestal groter.

Containerwoningen zijn prima geschikt als vakantie- of studentenhuisvesting, ze kunnen meestal op zeer korte termijn (meestal binnen een maand) worden neergezet en hiervoor moet een geschikte fundering worden gelegd. Ook dan zijn de totale kosten nog zeer beheersbaar.

Vraag: Wat kost een containerhuis?

Kostentracker-expert: dat verschilt natuurlijk heel erg van persoon tot persoon.

De goedkoopste optie is om het zelf te bouwen - voor een zeecontainer (die mogelijk al in gebruik is) moet u tussen de ongeveer 2.000 EUR en 10.000 EUR rekenen, afhankelijk van de economie en de staat van bewaring, plus de kosten voor de nodige isolatie en de renovatie.

Kant-en-klare containerwoningen die reeds volledig uitgerust zijn, zijn beschikbaar vanaf ongeveer 15.000 EUR tot 20.000 EUR afhankelijk van de grootte van de module. De prijzen kunnen ook aanzienlijk hoger zijn afhankelijk van de technische uitrusting - huismodules die onmiddellijk bewoond kunnen worden met alle benodigde apparatuur in een grootte van 20 m² - 30 m² kost meestal ongeveer 30.000 EUR tot 50.000 EUR . Veel van deze huisvarianten zijn op aanvraag ook verkrijgbaar in een zelfvoorzienende versie zodat er geen aansluitingen nodig zijn - in deze gevallen is de prijs meestal nog hoger.

Containerhuizen die alleen gebaseerd zijn op de bouwstijl en die zichzelf definiëren als modulaire huizen, zijn ook duurder. Ze zijn bedoeld om individueel te worden samengesteld uit individuele, vrij te kiezen en positioneerbare modules. De afzonderlijke modules worden dan afzonderlijk aangesloten.

Enkele kostenvoorbeelden uit de praktijk

Grootte van het containerhuisInrichtingkosten
Wooncontainer 20,40 m²Zonder verwarming, loodgieterswerk, elektrisch, met afgewerkte binnenwanden en vloerbedekking, royale kamerhoge ramen38.000 EUR inclusief levering en installatie
Containerhuis als prefab woning 56 m², terras 32 m²turnkey uitgerust150.000 EUR
Modulaire woning als prefab woning 45 m²2 kamers met badkamer, volledig uitgerust97.000 EUR
Woon- en kantoorcontainer 12 m²Basisuitrusting, inclusief levering4.700 EUR inclusief levering
Containerhuis met terras van 50,60 m²Buitengevel thermo grenen, houten constructie, WPC vlonder, zonder verwarming, sanitair, elektrisch67.000 EUR inclusief levering en installatie

Dit zijn natuurlijk alleen individuele kostenvoorbeelden van verschillende geselecteerde aanbieders. In andere gevallen kunnen de prijzen ook aanzienlijk verschillen.

Onze prijsvoorbeelden laten al zien dat je per containerhuis heel verschillende dingen kunt begrijpen - en dat er heel andere prijzen te verwachten zijn.

Vraag: Waar hangt de prijs van een containerhuis in de praktijk van af?

container huis kosten

Verschillende factoren bepalen de totaalprijs van de containerwoning

Kostentracker-expert: er zijn veel dingen die u moet overwegen:

  • de constructie (werkelijke container of gewoon een vergelijkbare vorm)
  • de grootte
  • de individuele uitrusting
  • de kosten van levering en installatie
  • of het nu een complete (kleine) woning is of slechts een enkele module

Al deze factoren bepalen duidelijk de prijs. Je moet dus altijd zien wat je precies voor je hebt.

Voor kleine woningen van minder dan 50 m² zijn de kosten vaak bijna hetzelfde als voor een grotere woning - de verhouding tussen grootte en prijs is daarom tegenwoordig vaak verre van juist, zeker voor kleine woningen.

Hetzelfde effect kan ook worden waargenomen bij tiny houses: een huis van 20 m² kost vaak 40.000 EUR - 50.000 EUR, wat overeenkomt met kosten per vierkante meter van 2.000 EUR per m² tot 2.500 EUR per m². Voor houten huizen van de gebruikelijke grootte en van een soortgelijk ontwerp zijn de kosten vaak slechts 1.000 EUR per m², vaak zelfs aanzienlijk lager. Een tuinhuisje van vergelijkbare grootte kost minder dan een kwart.

Vraag: Wat kost het om zelf een zeecontainer om te bouwen?

Kostentracker-expert: dit roept natuurlijk de vraag op hoeveel persoonlijke bijdrage u kunt inbrengen - en welke apparatuur u kiest.

Met 2.000 EUR - 3.000 EUR zijn de basiskosten voor de renovatie zeker niet moeilijk te dekken.

In detail zou men rekening moeten houden met:

BouwmateriaalKosten ongeveer
3 ramen, terrasdeur thermisch isolerend€ 1.000 - € 1.500
Isolatiemateriaal 60 m²400 EUR - 600 EUR
Binnenwandbekleding600 EUR - 800 EUR
Droge dekvloerpanelen500 EUR
totale prijs€ 2.500 - € 3.500
container huis kosten

De kosten van de binneninrichting zijn erg laag vanwege de kleine afmetingen van het containerhuis

Er is hier nog geen rekening gehouden met sanitair en elektrische installaties, noch zijn er vloerbedekkingen of wandontwerpen.

U kunt de rekening echter ook andersom opruimen: een klassiek interieurontwerp voor een huis - inclusief sanitair en elektrische apparatuur - kost meestal tussen de 400 EUR per m² en 700 EUR per m², afhankelijk van de apparatuurvereisten.

Indien dit wordt toegepast op de woonoppervlakte van 13,78 m², ontstaan ​​er kosten van ongeveer 5.500 EUR tot 9.600 EUR voor het volledige interieur.

De kosten zullen echter in een heel ander bereik liggen, afhankelijk van de gewenste uitrusting - altijd afhankelijk van hoe je de woonruimte precies wilt gebruiken en verdelen.

Bovendien moet u dan de aanschafkosten voor de container betalen ( ongeveer 2.000 EUR - 10.000 EUR), de kosten voor oplevering, de fundering ( vanaf ongeveer 60 EUR per m² - 70 EUR per m²) en de gebruikelijke aansluitings- en goedkeuringskosten.

Alles inbegrepen, zelfs met het mini-huis zal het pas zo goedkoop zijn als je erin kunt wonen. Ook het zoeken naar een toegestane opstellingslocatie zal waarschijnlijk niet eenvoudig zijn.