Koperspiraal - welke kosten mag men verwachten?

koperen spiraal kosten

Hormonale anticonceptiemethoden zoals de pil zijn niet voor iedereen weggelegd - en ook niet iedereen kan ze verdragen. Het koperspiraaltje kan een goed, hormoonvrij alternatief zijn voor veel vrouwen die toch effectieve anticonceptie willen. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten gemaakt kunnen worden voor de koperspiraal.

Vraag: Wat is de koperspiraal en hoe (goed) werkt deze?

Kostentracker-expert: het spiraaltje, ook medisch bekend als het spiraaltje (IUD), is eigenlijk al een bekend anticonceptiemiddel. De medische term is afgeleid van het woord "intra-uterien", wat "zitten in de baarmoeder" betekent - en dit is precies waar het spiraaltje wordt gebruikt door de gynaecoloog.

De vorm en grootte van spiraaltjes zijn variabel, een bijzondere vorm is de zogenaamde koperen ketting, die direct in de baarmoederwand is verankerd en alleen bestaat uit koperen schakels die op een chirurgische draad worden getrokken. Het is flexibeler dan andere spiraaltjes en is daarom vaak gemakkelijker te gebruiken en comfortabeler om te dragen, zelfs in moeilijke gevallen.

koperen spiraal kosten

Het koperspiraaltje is een alternatief voor hormonale anticonceptie

Er zijn verschillende spiraaltjes met verschillende metaallegeringen. Bij het koperspiraaltje is het het kopergehalte dat een grote bijdrage levert aan de anticonceptie-werking. Koperionen, die constant uit de spiraal vrijkomen, verkorten de levensduur van het sperma en remmen hun mobiliteit. Daarnaast worden zilver en goud vaak gebruikt om de levensduur van het spiraaltje te verlengen en ontstekingen te voorkomen.

De koperionen in de spiraal hopen zich ook op in het slijm in de baarmoederhals en in de baarmoederafscheiding, en ook in de eileiders. Het effect van de koperionen op deze afscheidingen zorgt ervoor dat zelfs een eitje dat nog bevrucht is, zichzelf niet kan implanteren. Deze bescherming is er direct nadat de gynaecoloog het spiraaltje heeft ingebracht.

Aan de onderkant van elk spiraaltje bevinden zich verwijderbare hechtingen die kunnen worden gebruikt om de spoel te verwijderen. Normaal gesproken kan een spiraaltje ongeveer drie tot vijf jaar in de baarmoeder blijven, maar het moet uiterlijk na 10 jaar worden verwijderd, zelfs in probleemloze gevallen.

Het spiraaltje is niet geïndiceerd voor alle kwaadaardige ziekten in de buik, voor vrouwen met een hoger risico op bloedingen, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap die al is geleden. Als er een neiging is tot ernstige buikontsteking en een hoog risico op infectie voor seksueel overdraagbare aandoeningen, moet het spiraaltje liever niet worden gebruikt. Een speciale contra-indicatie voor het gebruik van het koperspiraaltje zijn koperstapelingsziekten of allergieën voor andere delen van het spiraaltje.

Binnen maximaal 5 dagen na een eventuele bevruchting kan het spiraaltje ook als "noodremedie" worden gebruikt om "preventie achteraf" uit te voeren.

De veiligheid van het koperspiraaltje is altijd gebaseerd op het niveau van het kopergehalte - de Pearl-index (anticonceptie-veiligheid) ligt dienovereenkomstig tussen 0,9 en 3 voor spiraaltjes of tussen 0,4 en 1 voor koperkettingen, de Pearl-index ligt tussen 0, 1 en 0,5 (ter vergelijking: condooms: 2 - 12, pil 0,1 - 0,9). De Pearl Index laat zien hoeveel vrouwen van de 100 vrouwen, statistisch geëxtrapoleerd, zwanger zullen worden als ze het anticonceptiemiddel een jaar gebruiken.

De kosten van een koperen spiraal brengen dus ook een overeenkomstig beveiligingsniveau met zich mee, vooral bij de koperen ketting.

Vraag: Wat kost de koperspiraal?

koperen spiraal kosten

De prijzen voor de koperspiraal beginnen bij 20 €

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen, aangezien de kosten (gedeeltelijk) worden gedekt door sommige zorgverzekeraars en niet door andere. Dienovereenkomstig variëren de kosten van vrouw tot vrouw, afhankelijk van de dienstverlening van de individuele ziektekostenverzekeraars.

De kosten voor het spiraaltje zelf zijn in de meeste gevallen tussen 20 EUR en 100 EUR.

Er moet echter ook rekening worden gehouden met de kosten voor het inbrengen. Afhankelijk van de manier waarop de procedure wordt uitgevoerd (lokale anesthesie of kortdurende anesthesie), kunnen verschillende kosten worden gemaakt, en ook het type en de omvang van de vooronderzoeken kunnen verschillen.

Dienovereenkomstig worden de kosten voor het inbrengen gewoonlijk ruw geschat tussen 150 EUR en 300 EUR. De kosten voor het inbrengen van de koperen ketting kunnen echter aanzienlijk hoger zijn. Hier kan tot 350 EUR of 400 EUR worden betaald voor inbrengen.

De noodzakelijke controles na het begin (met een tussenpoos van ongeveer 6 weken) worden echter door de meeste zorgverzekeringen vergoed;

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van de koperen spiraal bepalen?

Kostentracker-expert: hier zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden:

  • het type spiraal
  • of de zorgverzekering de plaatsing overneemt of subsidie ​​geeft
  • hoe het wordt geplaatst
  • welke tentamens nodig zijn
  • hoe de individuele arts tentamens en plaatsing afwikkelt
  • of de zorgverzekeraar de eerste controle overneemt

Vraag: Hoe zijn de kosten vergeleken met andere (hormonale) anticonceptiva?

koperen spiraal kosten

Het koperen spiraaltje is goedkoop in vergelijking met andere voorbehoedsmiddelen

Kostentracker-expert: u moet dat altijd een beetje van geval tot geval beoordelen. Over het algemeen is het koperspiraaltje echter een zeer goedkope vorm van anticonceptie. Als je de totale kosten van gemiddeld ongeveer 300 EUR (spiraal en inbrengen) optelt bij de draagperiode van 3 jaar, resulteert dit in maandelijkse kosten van ongeveer 8 EUR.

Vanwege de hogere kosten van de koperen ketting, moet je ongeveer hetzelfde bedrag rekenen, aangezien de draagtijd bijna altijd langer is (5 jaar).

Omdat niet alle vrouwen in één keer het bedrag van enkele honderden euro's kunnen inzamelen, bieden veel gynaecologen al afbetalingen aan.

De kostenvergelijking met andere anticonceptiemethoden:

AnticonceptiePrijs maandelijks
pilvanaf 4 euro per maand tot 25 euro per maand, afhankelijk van de voorbereiding
Anticonceptiepleister (EVRA)maandelijks ongeveer 25 EUR, drie maanden ongeveer 40 EUR
Anticonceptie ringmaandelijks ongeveer 20 EUR - 25 EUR, 3 maanden ongeveer 50 EUR
Injectie van drie maanden25 EUR - 30 EUR voor 3 maanden, plus tot 15 EUR voor de injectie (dokterskosten)
condoomongeveer 0,20 - 1,50 EUR per stuk, latexvrije condooms ongeveer 1 EUR - 1,50 EUR per stuk
Femidomongeveer 60 EUR per 30 stuks
Cervicale kap of diafragmaongeveer 40 EUR - 70 EUR, extra kosten voor gels en zetpillen

Tot nu toe doen het koperen spiraaltje en ook de koperen ketting met de maandelijkse kosten het redelijk goed - ze behoren tenslotte tot de meer kosteneffectieve anticonceptiemethoden en zijn niettemin relatief veilig en goedkoop in het gebruik.

Gels en zetpillen worden over het algemeen zeer zelden gebruikt en worden niet noodzakelijkerwijs aanbevolen als enige anticonceptiemethode.

Een zeer duurzame anticonceptie kan worden bereikt door sterilisatie - maar dit kan achteraf niet meer worden teruggedraaid. Afhankelijk van de gebruikte methode (tubaligatie of Essure-methode) liggen de kosten meestal tussen de 600 EUR en 1600 EUR .