Wat kost het als mijn kind naar een kinderdagverblijf gaat?

crèche kosten

Het kinderdagverblijf is een opvangvoorziening voor kinderen tot drie jaar. Dankzij de kleinere groepen kunnen de leerkrachten de kinderen intensiever opvangen, wat aansluit bij hun behoeften. In een interview met de kostentracker-expert maken we onder meer duidelijk wat het kost om naar een kinderdagverblijf te gaan.

Wat zijn de kosten voor het kinderdagverblijf?

Kostentracker: de tarieven variëren per gemeente, aangezien kinderdagverblijven worden gefinancierd uit openbare of particuliere middelen. Hoeveel u uiteindelijk aan het kinderdagverblijf moet uitgeven, hangt ook af van het aantal uren dat uw kind wordt opgevangen.

Hier zijn een paar voorbeelden van de geschatte kosten die u mag verwachten voor een fulltime baan:

plaatsMaandelijkse lasten
BerlijnVrijstelling van bijdragen voor kinderen van alle leeftijden
München350 - 450 EUR
Frankfurt400 tot 550 EUR
Keulen350 - 450 EUR, vanaf twee jaar zijn de plaatsen bijna altijd gratis
Dortmundtot 500 EUR gratis, afhankelijk van het inkomen

Privévoorzieningen zijn gewoonlijk aanzienlijk duurder en kunnen meer dan EUR 1.000 per maand kosten met 40 uur zorg per week.

crèche kosten

Soms zijn de kosten van kinderopvang gebaseerd op inkomen

In sommige openbare kinderdagverblijven zijn er inkomensafhankelijke staffelbedragen. De hoogte van de leges voor het kinderdagverblijf is afhankelijk van het gezinsinkomen. Sommige gemeenten, zoals Berlijn, hebben de tarieven voor kinderopvang inmiddels afgeschaft. Zelfs de kleintjes worden hier gratis verzorgd.

Bovenstaande waarden kunnen echter slechts als globale richtlijn dienen, aangezien de prijsverschillen zelfs binnen een gemeente enorm kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om vooraf een overzicht te krijgen van de gebruikelijke regionale kinderopvangkosten.

U kunt deze informatie opvragen bij uw stad of gemeente. Wellicht heeft u ook vrienden en kennissen waarvan de kinderen al op een kinderdagverblijf hebben gezeten en die u een instelling kunnen aanbevelen.

Welke extra kosten moet ik betalen?

Kostentracker: naast de maandelijkse kosten voor zorg zijn er kosten voor zorg. Deze zijn afhankelijk van hoe vaak uw kind in het kinderdagverblijf eet en of het bijvoorbeeld nog de luier moet verschonen. Hiervoor moet u tussen de 25 en 100 EUR budgetteren.

In sommige kinderdagverblijven zijn er speciale ondersteuningsaanbiedingen die apart moeten worden betaald. Omdat deze niet verplicht zijn, kunt u zelf beslissen of uw kind mee mag doen.

Heb ik recht op een plaats in een kinderdagverblijf?

crèche kosten

Ouders hebben recht op een kinderdagverblijf

Kostentracker: sinds 1 augustus 2013 hebben ouders wettelijk recht op een plaats in een kinderdagverblijf of, als alternatief, op opvang door een gastouder. Dit recht heeft geen betrekking op werk. Volgens schattingen is er momenteel echter een tekort aan ongeveer 300.000 kinderopvangplaatsen in het hele land.

Daarom moet u zo vroeg mogelijk proberen een plaats te vinden. Experts adviseren een doorlooptijd van minimaal negen maanden. Dit vergroot de kans op een plek in de gewenste voorziening.

Ouders die het ouderschapsverlof moesten verlengen vanwege het gebrek aan kinderopvang, hebben al met succes een rechtszaak aangespannen. Vraag hiervoor eventueel een advocaat.