Dakbeglazing: wat zijn de kosten?

kosten dakbeglazing

Wie voor terrassen of wintertuinen dakbeglazing (zogenaamde "bovenbeglazing") nodig heeft, moet veiligheidsglas gebruiken. Daarnaast zijn er nog andere specificaties met betrekking tot de glasdikte, die moeten worden aangepast aan de plaatselijke sneeuwbelasting en de gebruikte ruitbreedte. Dit alles betekent aanzienlijke kosten. In ons interview is aan de cost tracker experts gevraagd welke kosten te verwachten zijn bij dakbeglazing.

Vraag: Wat kost dakbeglazing?

Kostentracker-expert: dat hangt niet in de laatste plaats af van het gebied waarin het wordt gebruikt en hoe breed de ruiten moeten zijn.

Er moet een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen thermisch geïsoleerd glas (bijvoorbeeld voor de wintertuin) en niet-thermisch geïsoleerd glas (bijvoorbeeld voor het terras).

kosten dakbeglazing

Glasdaken die niet thermisch geïsoleerd zijn, zijn aanzienlijk goedkoper.

De makkelijkste manier om aan de wettelijke eisen te voldoen is gelaagd veiligheidsglas van floatglas. De prijzen zijn gebaseerd op de glasdikte, voor gelaagd veiligheidsglas kunt u in medium, meestal vereiste diktes (8 mm of 10 mm) van ongeveer 60 EUR per m² tot 70 EUR per m². Bij hogere glasdiktes liggen de prijzen doorgaans meer in de richting van 100 EUR per m².

ESG-glas is van een hogere kwaliteit. De prijzen hiervoor zijn meestal beduidend hoger, voor de 8 mm en 10 mm dikke varianten moet je in dit geval ongeveer 90 EUR per m² tot 140 EUR per m² rekenen.

Beide soorten glas worden alleen gebruikt voor doeleinden die geen thermische isolatie vereist zijn. In het wintertuindak daarentegen moeten isolatieglas worden gebruikt, die dan aanzienlijk duurder zijn.

Ze bestaan ​​altijd uit twee lagen met daartussen een luchtspleet. De buitenste (weerzijde) ruit is vaak gemaakt van ESG, de binnenruit meestal van VSG of TVG. Een bijzondere thermische isolatie-werking wordt bereikt door een gasvulling in de ruimte tussen de ruiten (edelgassen zoals argon of krypton), die tevens een goede bescherming biedt tegen opwarming door zonnestraling.

kosten dakbeglazing

Dit is thermisch geïsoleerd glas voor de wintertuin.

De prijzen van dergelijke isolerende beglazingen, die meestal een Ug-waarde hebben van ongeveer 1,0 tot 1,1, zijn in de meeste gevallen ongeveer 120 EUR per m² tot 180 EUR per m², maar ze zijn altijd afhankelijk van de individuele glassamenstelling en de vereiste dikte van de binnen- en buitenruit. In individuele gevallen kan dit twee tot drie keer zo duur zijn, afhankelijk van hoe het glas is geconfigureerd.

De constructieve eisen (oa sneeuwbelasting, windbelasting etc.) bepalen welke glazen en glasdiktes gebruikt moeten worden. Dit bepaalt uiteindelijk ook de prijs.

Men mag niet vergeten dat de gegeven ondersteuningsconstructie ook moet worden aangepast aan het zware gewicht van de glazen. Het plannen van de wintertuindak of de glazen terrasoverkapping moet daarom altijd aan een specialist worden overgelaten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor onze wintertuindakbedekking met driedubbel isolatieglas bestellen we 3 glazen in de maat 1.500 mm x 500 mm met gelaagd veiligheidsglas van gehard veiligheidsglas buiten 10 mm en een warme rand, en gelaagd veiligheidsglas binnen 8 mm. De middelste ruit is gemaakt van floatglas. Hiervoor bestellen we een argonvulling in de glasruimtes en een speciale vuilafstotende en zelfreinigende coating aan de buitenzijde.

Onze bestelde glazen worden verzonden door een expediteur.

Postprijs
3 glazen, individueel geconfigureerd, 1.500 mm x 500 mm996,90 EUR
Verzenden0,00 EUR (gratis vanwege de waarde van de goederen)
Totale kosten ermee996,90 EUR
Omgerekende kosten per m²442,66 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op speciaal geconfigureerde ruiten van één aanbieder. Afhankelijk van de glasdikte en het glasontwerp kunnen de kosten voor andere thermisch geïsoleerde dakbeglazingen natuurlijk ook sterk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van dakbeglazing?

kosten dakbeglazing

Doorslaggevend is welke soort en dikte glas wordt gebruikt.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • of het glas is geïsoleerd of niet
  • welk type glas er wordt gebruikt, het kan ook voor binnen- en buitenglas anders zijn
  • welke glasdikte wordt gebruikt
  • of het nu dubbel of driedubbel isolatieglas is
  • of er een inert gasvulling in de luchtspleet moet plaatsvinden
  • of de bril speciaal gecoat moet worden (reflecterende zonwering, zelfreinigende coating, etc.)
  • of speciale geluidsabsorberende glazen nodig zijn
  • hoe groot de bril moet zijn
  • of er een zogenaamde "warme rand" in de glasplaten moet worden ingebouwd (meestal alleen lage meerkosten)

Uiteindelijk bepalen de specificaties in de relevante normen echter altijd welk type glas minimaal voor een bepaald doel moet worden gebruikt. Dit bepaalt uiteindelijk de prijs, los van de prijsverschillen tussen individuele aanbieders. Prijsvergelijkingen zijn hier natuurlijk de moeite waard.