Goot: welke kosten zijn te verwachten?

dakgoot kosten

Of het nu gaat om dakbedekking of dakrenovatie: de kosten voor het plaatsen of vernieuwen van de dakafvoer worden vaak over het hoofd gezien. Dit is een uitermate belangrijk onderdeel op het dak: Schade aan de regengoot of onjuiste installatie kan enorme schade aan het hele gebouw veroorzaken. Bijna niemand weet welke kosten er te verwachten zijn voor een goot en het aanbrengen van de dakafvoer. Daarom hebben we de experts op het gebied van kostentracking precies dat in ons interview gevraagd.

Vraag: Wat zijn de kosten van een dakgoot?

Kostentracker-expert: allereerst hangt dat volledig af van het gebruikte materiaal. Goten kunnen zijn gemaakt van kunststof, zink of andere hoogwaardige materialen zoals koper.

dakgoot kosten

De goedkoopste zijn goten van kunststof.

Kunststof goten zijn absoluut de goedkoopste optie. U moet rekening houden met kosten tussen de 4 EUR en 6 EUR per lopende meter. Met prijzen van 8 EUR tot 10 EUR per lopende meter is zink bijna twee keer zo duur. Voor koper fluctueert de prijs sterk, afhankelijk van de huidige marktprijzen voor koper, maar je kunt bijna altijd uitgaan van 20 EUR tot 30 EUR per meter.

Vereiste bevestigingen en connectoren

Dat was natuurlijk niet alles wat je nodig hebt qua materiaal: de afzonderlijke delen van de goot moeten met elkaar worden verbonden en ook worden bevestigd. Bij dakgootbeugels zijn er nauwelijks verschillen in kosten tussen zink en koper - in beide gevallen moet u rekening houden met tussen de € 1 en € 3 per stuk. Koper is hier natuurlijk veel duurder - je moet zeker beginnen bij ongeveer 12 EUR tot 15 EUR.

In het geval van de benodigde klemmen is zink uitzonderlijk goedkoper dan plastic: terwijl een klem voor zinken dakgoten meestal maar tussen de € 1 en € 2 kost, is dat bij plastic tussen de € 4 en EUR 6 strong> berekenen. Koper is natuurlijk weer beduidend duurder met 5 à 8 EUR.

dakgoot kosten

Er zijn ook kosten voor hoekelementen.

Bij de hoekelementen zijn er ook overeenkomstige prijsverschillen afhankelijk van het materiaal, bij zink kunt u de connectoren voor de goot bewaren in tegenstelling tot alle andere materialen, aangezien de afzonderlijke gootdelen aan elkaar worden gesoldeerd met zinken goten.

De niet onbelangrijke kosten voor de regenpijpen moeten dan in rekening worden gebracht: terwijl plastic ongeveer 3 à 5 EUR per meter kost, kost zink al 10 à 12 EUR sterk> Bereken per meter - voor koper afhankelijk van de marktprijs tussen 20 EUR en 30 EUR per meter.

Materiaalkosten - overzicht

Omdat dit allemaal een beetje verwarrend is, worden alle materiaalkosten hier kort samengevat:

materiaalPrijs kunststofPrijs zinkPrijs van koper
Gootongeveer 4 EUR tot 6 EUR per lopende meterongeveer 8 EUR tot 10 EUR per lopende meterongeveer EUR 20 tot EUR 30 per lopende meter
Gootbeugelongeveer 1 tot 2 euro per stukongeveer 4 tot 6 euro per stukongeveer EUR 5 tot EUR 8 per stuk
Ringongeveer 4 tot 6 euro per stukongeveer € 1 tot € 2 per stukongeveer EUR 5 tot EUR 8 per stuk
Hoekelementenongeveer 9 EUR tot 16 EUR per stukongeveer 18 EUR tot 20 EUR per stukongeveer EUR 20 tot EUR 25 per stuk
Regenpijpenongeveer 3 EUR tot 5 EUR per lopende meterongeveer 10 EUR tot 12 EUR per lopende meterongeveer EUR 20 tot EUR 30 per lopende meter
dakgoot kosten

Zinken dakgoten zijn duurder, maar gaan ook langer mee.

Op het eerste gezicht lijken zinken dakgoten beduidend duurder dan de kunststof uitvoeringen - in dit geval moet je echter ook rekening houden met de afwijkende levensduur: terwijl kunststof dakgoten meestal maar 5 jaar meegaan en niet gerepareerd kunnen worden, dakgoot gaat 30 tot 40 jaar mee - en kan indien nodig worden gerepareerd (gesoldeerd). De kosten-batenberekening is duidelijk in het voordeel van de zinken goot, ook al is die in eerste instantie wat duurder.

Voor de plaatsing van de goot door een specialist moet u doorgaans ongeveer 10 EUR per strekkende meter rekenen. Eventuele noodzakelijke aanpassingen van het dakrandgebied en voor steigers (indien deze nog niet is voorzien van steigers) moeten worden toegevoegd.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We laten een nieuwe zinken goot installeren op ons ouderlijk huis. De benodigde gootlengte is 20 m, plus 2 hoeken. Voor andere werkzaamheden op het dak is er al een steiger.

Postprijs
Materiaalkosten goot310 EUR
Afvoerbuizen 2 x 8 m190 EUR
Montagekosten350 EUR
Totale kosten ermee850 EUR

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op het werk van een specifiek gespecialiseerd bedrijf aan een specifiek huis. De kosten voor een goot kunnen in andere gevallen natuurlijk aanzienlijk verschillen, zeker als er gebruik wordt gemaakt van kunststof goten.

Vraag: Wat bepaalt de prijs van een dakgoot?

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • het gebruikte materiaal
  • de benodigde kanaallengte
  • de benodigde lengte van de regenpijpen
  • het aantal benodigde hoekelementen en gootafvoeren
  • de kosten voor eventueel noodzakelijke aanpassingen in het dakrandgebied
  • de kosten voor eventueel benodigde steigers (rolsteigers circa € 200, complete gevelsteiger tot € 1.000)

Idealiter worden goten natuurlijk direct volledig vernieuwd bij ander dakwerk. Dit scheelt uiteindelijk veel geld en verkleint de kans op schade aan het gebouw door vocht later.