Dakgootreiniging: welke kosten kunt u verwachten

Schoonmaakkosten dakgoot

Een goot hoeft in de eerste plaats niet te worden beschadigd om ernstige vochtschade aan het gebouw te veroorzaken: het is voldoende als de goot of een van de afvoeren ervan verstopt is. Hier moet iets aan worden gedaan - minstens één keer per jaar. In ons interview vroegen we de cost tracker wat het kost om dit werk door een professional te laten doen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor professionele gootreiniging?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de lengte van de betreffende goot - en of er andere problemen zijn die moeten worden opgelost tijdens het schoonmaken (wat vaak het geval is).

Voor de reiniging zelf, die meestal met grote stofzuigers wordt uitgevoerd, zijn in de meeste gevallen kosten van ongeveer € 2,50 tot € 5 per lopende meter kanaal te verwachten.


De kosten van een bladbeschermer zijn meestal niet hoog.

In individuele gevallen kan het echter ook nodig zijn om bestaande gootkasten te reinigen of bladzeven te laten plaatsen. Hiervoor worden meestal extra kosten in rekening gebracht. De kosten voor bladbeschermers zijn over het algemeen niet erg hoog - ze bedragen ongeveer 1 à 2 euro per lopende meter. De montagekosten voor de schermen, die meestal nodig zijn, zijn meestal niet veel hoger (ongeveer 2 à 3 euro per strekkende meter). Speciale bladzeven kosten ook ongeveer 2 à 3 euro per geïnstalleerde zeef.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben een gespecialiseerd bedrijf in totaal 20 m goot grondig reinigen en 3 bladzeven plaatsen.

Postprijs
Reiniging van de dakgoot62,50 EUR
Bladzeven (materiaalkosten)7,50 EUR
Monteren van de schermen21 EUR
Routebeschrijving (vast tarief)32 EUR
Totale kosten ermee133 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het uitvoeren van een kanaalreiniging zonder speciale diensten en de kosten voor het plaatsen van meerdere bladzeven door een bepaald gespecialiseerd bedrijf. De kosten voor het reinigen van dakgoten kunnen in andere gevallen ook variëren.

Vraag: Waar zijn de kosten van een dakgootreiniging van af?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de lengte van de goot
  • Indien nodig extra reiniging (bijv. Bestaande kanaalboxen)
  • Indien nodig plaatsing van zeven en beschermroosters
  • de prijsstelling van de aanbieder

In de regel draagt ​​de verhuurder de schoonmaakkosten.

Voor verhuurders zijn de kosten van de gootreiniging altijd in verhouding tot de huurders als dit duidelijk in de huurovereenkomst is afgesproken. Volgens rechterlijke uitspraken is het simpelweg opnemen van de kosten onder “overige exploitatiekosten” niet toegestaan ​​- in de huurovereenkomst moet duidelijk worden omschreven welke kosten de huurder moet dragen. Als de dakgootreiniging niet expliciet wordt vermeld, mag deze niet worden ingeschakeld.

Vraag: Kun je jezelf deze kosten niet besparen door zelf schoon te maken?

Kostentracker-expert: dit is zeker mogelijk in een bungalow waar de goten relatief laag zijn en u er gemakkelijk bij kunt. De inspanning die het kost om een ​​goot met de hand “leeg te maken”, mag niet worden onderschat.

Wie er vooraf al aan heeft gedacht om bladbeschermingsroosters te plaatsen, heeft meestal slechts kleine problemen om op hoger gelegen plekken dakgoten snel en eenvoudig schoon te maken, het vuil hoeft alleen maar van het rooster te worden geveegd.

Anders kunnen er op grotere hoogten snel problemen ontstaan ​​om echt bij de goot te komen en een veilige stand te hebben. De kosten om speciaal voor dit doel een steiger te huren (vanaf ca. 120 EUR per dag) zijn in de meeste gevallen niet de moeite waard - de dienstverlener is hier vaak aanzienlijk goedkoper.

Zelf iets proberen loont in veel gevallen niet echt, los van het feit dat je voor jezelf vaak een aanzienlijk veiligheidsrisico loopt. In de meeste gevallen is het het echt niet waard.

Bent u echter slim genoeg om bij de eerste professionele reiniging bladbeschermingsroosters te plaatsen, dan kunt u zich daarna wellicht besparen door een professional en later de benodigde reinigingswerkzaamheden snel en eenvoudig vanaf de vloer met een toiletborstel uitvoeren op een telescopisch handvat. Dan heeft de inzet van de professional twee keer zijn vruchten afgeworpen.