Dakgootreiniging: u moet deze prijzen berekenen

Gootreiniging prijzen

Problemen met de goot kunnen ernstige gevolgen hebben: een goot die vaak overloopt kan ernstige vochtschade in het metselwerk en zelfs schimmel in het gebouw veroorzaken. Regelmatige reiniging van de goot is noodzakelijk. De cost tracker-expert legt in een interview uit wat een dergelijke schoonmaak kan kosten en welke extra kosten er te verwachten zijn.

Vraag: Wanneer moet een dakgoot überhaupt worden schoongemaakt?

Kostentracker-expert: bladeren, bloemen en andere vreemde voorwerpen verzamelen zich voortdurend in de goot - ze worden vaak gewoon in de goot gewassen met de regen die over de dakbedekking loopt.

Daar verzamelen ze zich dan snel en zorgen voor toenemende vervuiling van de goot en vaak een verstopping van de afvoer. Regenwater kan dan niet meer weglopen, maar loopt over de goot naar buiten en doordrenkt de gevel van het huis.

Dit is met name problematisch in de winter en het voorjaar, wanneer zich zeer snel grote hoeveelheden condens van de daken vormen en moeten worden afgevoerd.

Gootreiniging prijzen

Verstopte dakgoten kunnen verwoestend zijn

Een ander gevaar bij verstopte dakgoten is het gewicht van de bladeren en vreemde voorwerpen erin. Wanneer de goten verstopt zijn, komt er steeds meer van in de goot en kan de massa vuil en vreemde voorwerpen zo zwaar worden dat de goot naar beneden barst.

Het vulpeil van de goot is bijzonder goed waar te nemen bij hevige regen - als er water uit de goot stroomt, is reiniging van de goot dringend noodzakelijk. Anders moet u de dakgoot toch minstens één keer per jaar laten reinigen.

Wel is het aan te raden om bij het reinigen van de goot bladroosters en bladzeven te laten plaatsen - op deze manier kan de goot later heel gemakkelijk worden gereinigd en kunnen er geen verstoppingen meer zijn.

In de meeste gevallen gebeurt het schoonmaken van onderaf - hiervoor worden speciale stofzuigers gebruikt, die aan de bovenkant een camera dragen zodat je ook het vuil in de goten kunt onderzoeken. Bladzeven kunnen ook op deze manier gebruikt worden, maar voor het plaatsen van bladroosters moet je het dak op.

Dit is ook logisch als kleine beschadigingen aan de goot tijdens het schoonmaken worden hersteld - zinken goten kunnen heel goed en gemakkelijk worden gesoldeerd als er een lek is.

In dat geval loonden de relatief lage kosten voor het reinigen van de goot zich meermaals.

Vraag: Wat kost een dakgootreiniging?

Gootreiniging prijzen

Minstens 2,50 € wordt verwacht per strekkende meter

Kostentracker-expert: dit is in het algemeen moeilijk te zeggen, aangezien de kosten altijd afhankelijk zijn van de situatie ter plaatse en vooral van de omvang van de uitgevoerde werkzaamheden.

Als het allemaal om schoonmaken gaat en er zijn geen grote problemen, kunt u doorgaans kosten verwachten tussen de 2,50 EUR en 4 EUR per lopende meter.

Vaak worden echter extra kosten in rekening gebracht voor het schoonmaken van extra bestaande gootkasten en het plaatsen van bladzeven.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Wij hebben onze goot (25 m) gereinigd en 3 bladzeven tegelijk geplaatst.

Postprijs
Plat rijden36 EUR
Reinig 25 m kanaal75 EUR
3 bladzeven9 EUR
Montagekosten voor schermen25 EUR
totale prijs145 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeeldkosten voor een heel specifieke schoonmaakopdracht bij één huis en door één bedrijf. De kosten voor het reinigen van andere dakgoten kunnen ook aanzienlijk variëren.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al zien dat ernstige schade ruim van tevoren tegen zeer lage kosten kan worden voorkomen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het reinigen van goten in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: Allereerst speelt de prijsstelling van de uitvoerende onderneming natuurlijk een belangrijke rol in de gemaakte kosten.

Ook spelen de volgende een rol:

  • de omvang van de uitgevoerde werkzaamheden
  • of er dakgootbakken zijn die schoongemaakt moeten worden
  • of er bladbeschermingsroosters of bladzeven zijn bevestigd

De toegankelijkheid van de goot en vooral de lengte van de goot spelen natuurlijk ook een belangrijke rol in de prijs. Bij langere lengtes kan de prijs per meter vaak wat dalen, omdat dan de inspanning voor de individuele meter voor het bedrijf gerelativeerd wordt.

Vraag: Wat kosten bladbeschermers?

Gootreiniging prijzen

Wie dicht bij de boom woont, moet nadenken over een beschermrooster voor de goot

Kostentracker-expert: u kunt de roosters meestal zelf krijgen voor EUR 1 tot EUR 2 per lopende meter. De meeste bedrijven rekenen ongeveer EUR 2 tot EUR 3 per lopende meter voor installatie.

Als u ook bladzeven over de drains wilt, moet u EUR 2 à 3 EUR per bladzeef rekenen, dus heel weinig extra kosten.

Vraag: Kunt u uw dakgoot niet zelf schoonmaken?

Kostentracker-expert: in theorie is dit natuurlijk mogelijk, maar in de praktijk is het vaak moeilijk.

Het schoonmaken van de goot vanaf een ladder wordt zeker niet aanbevolen - het moet zeker worden vermeden. In de regel werk je het beste vanaf het dak - maar je moet je daar wel (kunnen) beschermen.

Ook “blind” schoonmaken (met telescoopstelen vanaf de vloer) wordt maar zelden aanbevolen. Je zou al moeten zien waar het vuil is dat je wilt verwijderen.

Gootreiniging prijzen

Zelf een dakgoot schoonmaken is niet helemaal veilig

Met de relatief lage kosten die gespecialiseerde bedrijven voor reiniging in rekening brengen, vertegenwoordigen de inspanning en het risico van zelfreiniging dit nauwelijks. Als je bladbeschermingsroosters en bladzeven bij de eerste keer schoonmaken hebt bevestigd, heb je in de toekomst weinig moeite met schoonmaken en kun je het vaak zelf veel gemakkelijker doen als dat nodig is. Hiervoor is meestal een toiletborstel op een telescoopstang voldoende.