Dakisolatie van binnenuit: wat zijn de kosten?

dakisolatie-van-binnen-kosten

Als de bestaande dakbedekking nog intact is, loont het niet om deze alleen voor dakisolatie te verwijderen. In dit geval lijkt het meer de moeite waard om van binnenuit te isoleren. De experts van de cost tracker hebben in ons interview geantwoord welke kosten er te verwachten zijn voor verschillende soorten binnenisolatie en waar de totale kosten van afhangen.

Vraag: Hoe duur wordt het als u uw dak van binnenuit wilt isoleren?

Kostentracker expert: de kosten zijn natuurlijk altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden en van welke isolatiemethode je kiest.

De volgende zijn in principe beschikbaar:

  • Isolatie tussen de spanten (eventueel met verdubbeling van de spanten)
  • Isolatie tussen de spanten met extra isolatie onder de spanten
  • Blow-in isolatie

Isolatie tussen de spanten

dakisolatie-van-binnen-kosten
Vaak wordt de isolatie tussen de spanten toegepast.

Bij tussen-spantisolatie worden in de dakruimte tussen de afzonderlijke spanten zogenaamde klemvilten aangebracht. Dit is een heel gemakkelijke klus, maar het moet nog steeds heel precies worden uitgevoerd om later gevaarlijke koudebruggen te vermijden. Als deze werken door een specialist worden uitgevoerd, moet u rekening houden met kosten tussen ongeveer 30 EUR per m² en 100 EUR per m², afhankelijk van de exacte situatie ter plaatse.

De maximale warmteoverdrachtswaarden die de EnEV vereist, worden echter zeer strikt vastgesteld, waardoor isolatie tussen de spanten alleen vaak niet meer wettelijk voldoende isolatie oplevert.

In dit geval zijn er twee mogelijkheden: het verdubbelen van de spanten of het plaatsen van extra isolatie onder de spanten.

Het verdubbelen van de spanten is meestal financieel de moeite waard, aangezien slechts ongeveer 8 EUR per strekkende meter tot 12 EUR per strekkende meter spantlengte vereist is. Hierdoor is de isolatiedikte zo groot dat voldoende thermische isolatie gegarandeerd is. De bekleding wordt vervolgens op dezelfde manier aan de binnenkant bevestigd als bij normale tussenliggersisolatie.

Indien nodig kunt u de verdubbeling van de spanten ook zelf doen, wat niet moeilijk is, en zo de totale kosten aanzienlijk verlagen.

Isolatie tussen spanten met extra isolatie onder de spanten

Een andere mogelijkheid om de effectiviteit van de tussen-spantisolatie te vergroten, is het toevoegen van onder-spantisolatie.

In dit geval wordt gekozen voor panelen als bekleding die al een gelamineerde isolatie hebben. De bijkomende kosten bedragen dan ongeveer 10 EUR per m² tot 30 EUR per m², afhankelijk van de gebruikte plaatdikte.

Dit is vaak duurder dan het verdubbelen van de spanten.

Blow-in isolatie

dakisolatie-van-binnen-kosten
Geblazen isolatie is ook een erg populaire methode.

Inblaasisolatie vindt plaats nadat de bekleding is aangebracht. Als de bekleding eenmaal op zijn plaats zit, worden kleine gaatjes geboord en wordt de ruimte achter de bekleding volledig gevuld met fijnkorrelig isolatiemateriaal.

De kosten hiervoor liggen doorgaans tussen de 15 EUR per m² en 25 EUR per m² U kunt de bekleding ook zelf plaatsen als u dit doet volgens de instructies van het gespecialiseerde bedrijf. Het proces is ook erg snel en vuilvrij, in dat geval kun je direct beginnen met het bouwen van het interieur.

Interne isolatie binnenshuis

dakisolatie-van-binnen-kosten
U kunt het meeste besparen door het werk zelf te doen.

Wilt u zelf van binnenuit isoleren en bekleden, dan kunt u het beste klemvilt gebruiken. In de meeste gevallen liggen de materiaalkosten voor zelf uitgevoerde isolatie tussen de 20 euro per m² en 30 euro per m² , afhankelijk van de isolatiedikte. Als u de spanten zelf moet verdubbelen, is het slechts iets duurder.

Alleen een specialist kan echter uitrekenen welke isolatiedikte in individuele gevallen nodig is om aan de EnEV-eisen te voldoen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen zelf een dakisolatie doen en het benodigde materiaal inkopen. De daksparafstand op ons dak is voldoende groot, zodat we onszelf een verdubbeling van de spanten of extra isolatie onder de spanten kunnen besparen. In totaal moeten we 145 m² isoleren.

Postprijs
Isolatiemateriaal (hoogwaardige klemvilten)1.812 EUR
Dampscherm315 EUR
Bevestigingsmaterialen75 EUR
Bekledingsmateriaal (gipsplaat, voegvuller, schroeven - zonder gips)1.596 EUR
totale prijsEUR 3.798
Totale kosten van isolatie- en bekledingsmateriaal per m²EUR 26,19 per m²

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op bepaalde isolatiematerialen in elk afzonderlijk vereiste dikte. De kosten voor het gebruik van andere materialen kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van dakisolatie uitgevoerd van binnenuit?

dakisolatie-van-binnen-kosten
De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van de gebruikte methode.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • de keuze van de respectieve isolatiemethode
  • de vereiste isolatiedikte
  • de grootte van het te isoleren gebied
  • de prijsberekening van het gespecialiseerde bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert
  • de hoeveelheid persoonlijk werk dat wordt gedaan bij het installeren van de isolatie