Dakramen achteraf inbouwen - met deze kosten moet u rekening houden

dakraam-installatiekosten

Wil je meer licht in verbouwde zolderruimtes, dan kun je dakramen plaatsen. In de praktijk worden de kosten en inspanningen van dakramen echter vaak onderschat. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit welke kosten je in de praktijk moet verwachten voor het achteraf plaatsen van lichtstraten.

Vraag: Waar moet u op letten bij het installeren van dakramen?

Kostentracker-expert: zelfs van tevoren zijn er een paar overwegingen die moeten worden gemaakt als het gaat om dakramen.

Bedenk eerst hoeveel vensters u werkelijk nodig heeft. Als je de bebouwde ruimte onder het dak daadwerkelijk als woonruimte wilt gebruiken, voorzien de bouwvoorschriften van veel landen in bepaalde minimale lichtgebieden. Hier geldt in veel gevallen de 8% -regel, die stelt dat de som van de raamoppervlakken minimaal 8% van het kameroppervlak moet zijn. Dit geldt echter niet voor alle deelstaten - de specificaties zijn hier verschillend.

Het achteraf aanbrengen van een groter aantal dakramen kan ook een "niet geringe structurele wijziging" aan het gebouw zijn en daarom op sommige plaatsen goedkeuring vereisen. Ook hier moet aandacht aan worden besteed.

Als het gaat om het plannen van de grootte van het dakvenster, is het het beste om de raambreedte altijd onder de dakspantbreedte te houden - dit maakt de installatie van ramen veel eenvoudiger. In de meeste huizen zijn de spantenbreedtes tussen de 75 cm en 85 cm. Controleer dit in uw specifieke geval echter altijd nog een keer voordat u het juiste dakraam gaat kiezen.

Daarnaast dient de geschiktheid van het dak voor het geselecteerde dakraam en of er voldoende dakhelling is gecontroleerd te worden. De U-waarden van de dakramen moeten worden gekozen in overeenstemming met het totale thermische isolatieconcept (de laagst mogelijke waarden zijn niet altijd automatisch economisch en verstandig).

Onderschat ook niet de kosten van het installeren van dakramen. U kunt in de regel de laagste kosten verwachten als u de ramen tegelijk met een dakvernieuwing of dakisolatie laat plaatsen.

Vraag: Wat kost het achteraf plaatsen van een dakraam?

dakraam-installatiekosten

De prijzen voor het achteraf plaatsen van een dakraam lopen sterk uiteen

Kostentracker-expert: het is onmogelijk in algemene termen te zeggen. Zowel de kosten van het dakraam als de lokale omstandigheden op het dak spelen een belangrijke rol in de kosten. In beide gevallen zijn enorme prijsverschillen mogelijk.

In principe kunt u ervan uitgaan dat er onder gunstige voorwaarden installatiekosten tussen 300 EUR en 600 EUR ontstaan. Bij meer gecompliceerde omstandigheden kunt u ook geconfronteerd worden met kosten meer dan 1.000 EUR.

Als u dakramen over de spantbreedte wilt plaatsen, lopen de kosten meestal enorm op. In dergelijke gevallen kunt u bijna altijd installatiekosten van meer dan 2.000 EUR verwachten, aangezien hier complex extra werk vereist is.

Naast al deze kosten zijn er natuurlijk de kosten voor het dakraam en het gootframe.

Dakkapellen met geïntegreerde ramen zitten overigens in een heel andere prijsklasse. Hierbij moet u rekening houden met minstens 7.000 EUR per dakkapel zelfs met goedkope afgewerkte modellen.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen drie dakramen in een dak bouwen. Dit zijn eenvoudige uitzetbare tuimelramen met bovenbediening. De afmetingen van de ramen zijn 78 cm x 118 cm.
Ons dak is een pannendak.

Postprijs
Kosten per dakraam586 EUR
Pas de installatie inclusief afdekking en isolatie aan389 EUR
Interieurontwerp (gipsplaat)157 EUR
Kosten per raamEUR 1.132
Totale kosten voor 3 ramen3.396 EUR

Houd er rekening mee dat dit kostenvoorbeeld slechts een enkel voorbeeld is voor een specifiek raamontwerp en voor specifieke lokale omstandigheden. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld heeft betrekking op relatief gunstige installatieomstandigheden. De installatie was snel en eenvoudig. Ook de binnenbekleding van de ramen in gipsplaat was eenvoudig te vervaardigen. In andere gevallen kunnen deze kosten ook aanzienlijk hoger zijn.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van het achteraf aanbrengen van een dakraam meestal afhankelijk?

Cost Tracker-expert: er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden:

 • het type en de constructie van het dak
 • de installatie-inspanning voor het dakraam
 • het type en de grootte van het dakvenster
 • het type beglazing van het dakraam
 • de uitrusting van het dakraam
 • eventuele accessoires voor het dakraam (zonwering, etc.)

Zeker wanneer er meerdere dakramen geplaatst moeten worden, is vooraf een algehele planning samen met een specialist zinvol.

Dit zorgt ervoor dat de juiste dakramen in de optimale positie en maat geselecteerd worden. De kosten vloeien dan heel precies voort uit deze planning.

Vraag: In hoeverre spelen het type en de uitrusting van het dak een rol bij de kosten?

dakraam-installatiekosten

Passende isolatie moet worden overwogen

Kostentracker-expert: enerzijds is er een groot verschil tussen platte daken en schuine daken.

Bij een plat dak is de installatie van dakramen fundamenteel ingewikkelder. Door het ontbreken van een dakhelling kan het water slechts zeer langzaam wegstromen - dienovereenkomstig is grote zorg vereist bij het afdichten. Je moet met lasbanen werken, het maken van de aansluitingen van het raam is hier complexer. In de meeste gevallen zijn er kosten tussen de 500 EUR en 700 EUR per raam voor de installatie.

Bovendien zijn niet alle raammodellen goedgekeurd voor montage op platte daken. In sommige gevallen moet u daarom misschien duurdere modellen kiezen.

Hellende daken vergen meestal de minste inspanning om te installeren. Alleen de (inmiddels zeldzame) leien daken zorgen ook voor hogere installatiekosten.

Bij reeds geïsoleerde daken moeten de isolatie en dampscherm dienovereenkomstig worden bewerkt. Dit kan de inspanning iets verhogen, maar heeft meestal niet al te veel effect op de installatiekosten.

Elektrische besturingen en het aanleggen van de nodige aansluitingen verhogen ook de installatie-inspanning en leiden dus ook tot iets hogere installatiekosten.

Vraag: Welke soorten dakramen zijn er überhaupt - en in hoeverre speelt de maat van dakramen een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: er zijn in principe de volgende soorten dakramen:

 • Draaibare ramen (de "klassiekers" voor dakramen)
 • Uitzetbare ramen en uitzetbare taatsramen
 • Schuiframen voor het dak
 • Dakraam met uitgang
 • speciale platte dakramen

Het type raam is - naast de grootte - bij voorbaat het doorslaggevende prijscriterium. In de meeste gevallen worden tegenwoordig taatsvensters of bovenste taatsvensters geïnstalleerd. Qua prijs liggen ze relatief dicht bij elkaar, de iets duurdere variant is het top pivot window.

Dakramen en dakramen met uitgang zijn meestal duurder en ook iets ingewikkelder om te installeren. Ook voor schuiframen moet u hogere kosten verwachten dan voor uitzetbare taatsramen. Bij dezelfde raamafmeting mag je rekenen op een meerprijs van enkele honderden euro's. De installatie van schuiframen kost doorgaans tussen de € 500 en € 1.000 , afhankelijk van de inbouwsituatie.

De invloed van de maat op de prijs van het dakraam is te zien in onderstaande tabel. We hebben de prijzen van tuimelvensters van verschillende afmetingen vergeleken met dezelfde uitrusting:

Venstergrootteprijs
85 cm x 145 cmEUR 550 tot EUR 700
86 cm x 80 cm€ 350 tot € 450
114 cm x 200 cm800 EUR tot 950 EUR

Hieruit blijkt dat de maat een grote invloed heeft op de prijs van het raam.

Het volgende is een prijsvergelijking van dakramen van verschillende typen:

BouwPrijs voor een raam van 70 cm x 140 cm
Pivotraam kunststofongeveer 900 EUR
Pivotraam houtongeveer 1.200 EUR
Tuimelvenster bovenaan, kunststofongeveer 1.100 EUR
Uitzetbaar houten taatsvensterongeveer 1.500 EUR

Hier zie je ook duidelijke prijsverschillen tussen de verschillende types en frametypes. Nog aanzienlijk duurder - maar ook zeer zelden gebruikt - zijn dakramen van aluminium.

Vraag: Welke invloed heeft de beglazing op de prijs van het dakraam?

Kostentracker-expert: dakramen hebben meestal iets hogere U-waarden dan de gebruikelijke ramen voor kamers. U-waarden tot 0,6 zijn nu ook mogelijk voor dakramen.

Extra glaskwaliteiten worden meestal ook in de beglazing geïntegreerd:

 • Zonwering (reflecteert de warmte van de zonnestralen en voorkomt dat de kamers opwarmen)
 • Hagel bescherming
 • verschillende U-waarden
 • Indien nodig glazen met een extra verlaagde g-waarde (nog grotere reflectie bij stralingswarmte)

Qua prijs vallen alle beglazingsvarianten in een relatief smal bereik, zoals blijkt uit onze vergelijking van verschillende raammodellen:

Beglazing / uitrustingVenster prijs
U-waarde 1.1vanaf 460 EUR
U-waarde 0,9 met geïntegreerde zon- en hagelbeschermingvanaf 520 EUR
U-waarde 0,9 zonder zon- en hagelbeschermingvanaf 470 EUR
U-waarde 0,8vanaf 540 EUR
U-waarde 0,6vanaf 580 EUR

Voor een hoogwaardiger beglazing - indien aangeboden voor het betreffende raammodel - hoeft u nauwelijks een bijzonder hoge meerprijs te verwachten.

Vraag: Welke andere aanvullende uitrusting is mogelijk voor dakramen?

dakraam-installatiekosten

Dakramen die automatisch openen en sluiten zijn erg praktisch, maar ook aanzienlijk duurder

Kostentracker-expert: waarschijnlijk de meest gevraagde aanvullende uitrusting is de elektrische bediening van het dakraam.

In de meeste gevallen moet u rekening houden met toeslagen van ongeveer 400 EUR voor het handmatig bediende dakraam voor elektrische bediening. Complexe automatische controles kunnen de prijs dan nog duurder maken. Daarnaast heeft u in veel gevallen ook een stroomaansluiting nodig in de buurt van het dakraam. Ook hiervoor zult u dan ook extra kosten moeten berekenen.

Als alternatief zijn er ook uitvoeringen op zonne-energie die geen aansluiting op het elektriciteitsnet nodig hebben. Maar dan moet je wel een paar honderd euro meerprijs rekenen voor de elektrisch bediende variant.

Rolluiken worden ook heel vaak gekozen voor het dakraam - als zonwering en voor volledige verduistering 's nachts. Zelfs bij kleine afmetingen moet u voor een dakraamrolluik meestal minstens 250 EUR tot 400 EUR rekenen.

Varianten van elektrische rolluiken of rolluiken op zonne-energie zijn dan nog duurder.

De installatie van accessoires zoals rolluiken verhoogt de installatiekosten voor het dakraam in de meeste gevallen slechts onbeduidend, tenzij er verbindingen zijn die moeilijk te realiseren zijn.