Plaats dakramen: kostenfactoren en prijsvoorbeelden

dakraam-installatiekosten
Hoe duur het is om een ​​dakraam te plaatsen, hangt af van verschillende factoren

Door dakramen te installeren, komt er licht in de dakramen - een voorwaarde om ze later als woonruimte te kunnen gebruiken. In ons artikel laten we u in detail zien welke kosten u maakt bij het plaatsen van het raam, welke werkstappen kosten veroorzaken en hoe de kosten kunnen worden verlaagd.

Werkstappen voor het plaatsen van dakramen

Om een ​​dakraam achteraf in een reeds geïsoleerd dak aan te brengen, moeten de volgende werkstappen worden uitgevoerd:

 • De dakopening voor het raam maken
 • De spanten verwijderen
 • Verwijderen en doorsnijden van de dakpannen
 • Monteer en verzegel het gootstukframe
 • Venster invoegen
 • Leg de steen er weer in
 • Binnenconstructie: het dakraam verbergen, de isolatie aanpassen (niet van toepassing als deze vóór de dakconstructie wordt geplaatst)

De dakopening voor het raam maken

dakraam-installatiekosten

De statische gegevens moeten vóór installatie worden gecontroleerd

Eerst moet van binnenuit een overeenkomstige opening voor het raam worden gemaakt. Voordat u het dakraam installeert, moet u echter duidelijk zijn of de statica van het dak installatie toelaat en of er aanvullende aanpassingen nodig kunnen zijn.

De deskundige kan dit beoordelen. Een dergelijke beoordeling is voor een vakman meestal kosteloos als de opdracht vervolgens wordt uitgevoerd.

De spanten verwijderen

De spanten moeten worden verwijderd. Dit kan in sommige gevallen statische problemen veroorzaken. Dakramen dienen daarom altijd door een vakman te worden geïnstalleerd.

Verwijderen en doorsnijden van de dakpannen

Na het uitsnijden moeten de rijen tegels rond de raamopening worden verwijderd. De dakpannen moeten individueel worden aangepast voor de montage en afdichting van het montageframe.

Monteer en verzegel het gootstukframe

De gootframes worden eerst onderaan gemonteerd en daarna verzegeld. Dan is het de beurt aan de flitspalen aan de zijkant. Het bovenste gootstukframe wordt meestal pas aan het einde geplaatst en vastgemaakt.

Venster invoegen

dakraam-installatiekosten

De installatie van het raam is meestal probleemloos

Het raam kan nu worden geïnstalleerd. Het werk hiervoor is echter meestal niet erg ingewikkeld; systeemvensters met de gebruikelijke accessoires zijn meestal erg eenvoudig en snel te installeren.

Het kost meer moeite om de bestaande isolatie aan de binnenkant aan te passen.

Leg de steen er weer in

De op maat gezaagde dakpannen worden nu weer gebruikt. De buitenkant van het dak is nu klaar.

Binnenconstructie: wegwerken van het dakraam,

Als er dakramen zijn aangebracht in daken die al geïsoleerd zijn, moeten deze aan de binnenkant worden weggewerkt met een overeenkomstige binnenconstructie. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Indien daarentegen de installatie plaatsvindt tijdens de dakverlenging of bij het isoleren van een dak, vallen deze kosten weg. Het raam wordt dan automatisch bekleed tijdens de binnenwerkzaamheden.

Voor interieurwerkzaamheden moet u in de regel rond de € 200, - rekenen.

Deze factoren bepalen de prijs

De prijzen voor het plaatsen van een dakraam kunnen aanzienlijk variëren. De belangrijkste zaken zijn:

 • Type dakbedekking
 • Installatie in een reeds geïsoleerd of niet-geïsoleerd dak
 • Speciale installatievereisten
 • Aantal dakramen

Type dakbedekking

dakraam-installatiekosten

De installatiekosten zijn ook afhankelijk van het type dakbedekking

Bij gewone pannendaken is het plaatsen van een dakraam het goedkoopst. Hier kunt u ongeveer 450 EUR verwachten als er geen speciale vereisten zijn voor de installatie en er geen speciale werkzaamheden hoeven te worden uitgevoerd. De prijs kan natuurlijk een beetje variëren van bedrijf tot bedrijf en van regio tot regio.

Voor leien daken is de prijs echter aanzienlijk hoger - hier moet u in de meeste gevallen uitgaan van ongeveer 650 EUR.

Installatie in een reeds geïsoleerd of niet-geïsoleerd dak

Als het dak in een reeds geïsoleerd dak wordt geïnstalleerd, liggen de kosten in het bovenstaande bereik. Bij plaatsing op daken die nog niet geïsoleerd zijn (bijv. Bij plaatsing tijdens isolatie), worden de kosten aanzienlijk verminderd. In dit geval hoeft u slechts ongeveer 150 EUR aan te nemen als er geen speciale installatievereisten zijn.

Speciale installatievereisten

Over het algemeen is de prijs voor de installatie altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden en kan deze enigszins fluctueren. Individuele dakraamtypes vereisen ook meer installatie-inspanningen, wat op zijn beurt de prijs kan verhogen.

Af en toe worden er ook speciale eisen gesteld aan de isolatie, waardoor het aanpassen van de isolatie meer moeite kost.

Aantal dakramen

Als er meerdere dakramen tegelijk worden geplaatst, kunnen de kosten per raam enigszins worden verlaagd. In dit geval worden vaak arrangementen gemaakt voor de installatie van meerdere vensters.

Voorbeeldproject

In ons voorbeeldproject willen we een standaard dakraam plaatsen in een reeds geïsoleerd pannendak. Typische prijzen voor dakramen zijn te vinden in dit bericht

Kostenverdelingprijs
Dakraam, tuimelvenster bovenaan, 94 x 118 cm564 EUR
bijeenkomst411 EUR
Binnenwerk232 EUR

Kansen besparen

De eenvoudigste manier om te besparen is natuurlijk door de dakramen te laten inbouwen wanneer u de isolatie installeert. Hiermee kunt u circa tweederde van de installatiekosten besparen.

Het is echter zelden aan te raden om gebruik te maken van niet-gecertificeerde gespecialiseerde bedrijven of goedkope providers. Fouten kunnen u vervolgens duur komen te staan ​​of in ieder geval veel moeite en moeite veroorzaken.

Staatsfinanciering

De kosten van hokconversies komen in principe in aanmerking voor financiering via KfW-financieringsprogramma's. U kunt hier meer over lezen in ons algemene financieringsoverzicht.

Tips en trucs

Wij raden ten zeerste af om zelf dakramen te plaatsen, zeker niet bij daken die al geïsoleerd zijn. Zelfs kleine onvolkomenheden bij het aanpassen van de isolatie of bij het bevestigen van de dampremmende folie aan het raam kunnen later leiden tot enorme vochtschade, die u vervolgens zelf moet betalen om te repareren.