Prijzen dakramen: dit is hoeveel u mag verwachten van nieuwe dakramen

dakraam prijzen

Als je je zolder ombouwt tot woonruimte of als je gewoon meer licht op zolder wilt, ontkom je niet aan het plaatsen van dakramen. In een interview legt de kostentracker-expert gedetailleerd uit welke prijzen je ongeveer moet berekenen voor dakramen van verschillende afmetingen en welke prijsverschillen hier zijn.

Vraag: Niet alle dakramen zijn hetzelfde, toch?

Kostentracker-expert: precies, dat klopt. U moet altijd eerst bepalen over welk type dakraam u het heeft. Dit is ook bepalend voor de prijs.

Over het algemeen kan onderscheid worden gemaakt tussen:

 • Dakramen voor het schuine dak (uitzetramen, taatsramen, uitzetramen, schuiframen)
 • Dakraamcombinaties voor het schuine dak (meerdere kamerhoge ramen naast elkaar)
 • Dakramen met uitgang of dakbalkon voor het schuine dak

Ramen voor platte daken vormen altijd een speciale groep, normale schuine dakramen kunnen hier niet worden geïnstalleerd - platte dakramen zijn ofwel lichtkoepels of platte glazen koepels die, indien de maat geschikt is, ook toegang tot het platte dak mogelijk maken.

Een andere bijzondere groep dakramen zijn de verticaal geplaatste ramen, die in principe vergelijkbaar zijn met gewone ramen of openslaande deuren, maar als dakramen hebben ze vaak hun eigen, vaak hogere prijzen. Ze worden geïnstalleerd door een deel van het schuine dak te verwijderen. Het resulterende gebied tot aan de dakrand kan dan ook als klein dakbalkon worden gebruikt. Vanwege de hoge eisen aan draagvermogen, dakondersteuning en thermische isolatie en afdichting zijn dergelijke constructies echter meestal een zeer dure oplossing.

dakraam prijzen

Dakramen in het schuine dak zijn de norm en de goedkoopste

Een andere zeer kostenintensieve oplossing zijn dakkapellen met ramen. In de meeste gevallen worden hier geprefabriceerde dakkapellen toegepast. Installatie is echter niet mogelijk op alle schuine daken. Net als bij balkons met schuine daken zijn dragende eisen, afdichting en thermische isolatie de kritieke punten die dakkapellen behoorlijk duur kunnen maken.

Om überhaupt een basisprijsklasse voor dakramen te kunnen bepalen, is het daarom noodzakelijk om eerst duidelijk te maken welk type dakraam u wenst.

Vraag: Een algemene vraag: wat kosten dakramen?

Kostentracker-expert: Nou - binnen een bepaalde venstergroep strekken de prijzen zich meestal uit over een zeer groot bereik.

Neem bijvoorbeeld een eenvoudig, niet-geïsoleerd multifunctioneel raam als een niet-geïsoleerd uitzetraam van 45 x 55 cm. Hier mag je rekening mee houden dat de kosten ruim onder de 100 EUR liggen, het passende knipperframe is vaak al bij de prijs inbegrepen.

Voor een dakraam van 55 cm x 98 cm, zelfs zonder naamloze merken, moet u meestal vanaf 200 EUR rekenen. U krijgt nauwelijks een merkvenster van dit formaat als een draaipunt in het midden of een draaipunt bovenaan minder dan 350 EUR, het bijpassende afdekraam kost meestal meer dan 100 EUR.

Afhankelijk van het ontwerp van het raam, kunnen de prijzen in deze maat iets meer dan 500 EUR bedragen. Wil je een bedrukt raam dat twee keer zo hoog is (118 cm in plaats van 55 cm), dan zal de prijs in de meeste gevallen nauwelijks onder de € 750 à € 800 liggen.

dakraam prijzen

Uitzetramen zijn meestal het goedkoopst

De prijzen tussen eenvoudige taatsramen en bovenspil- of schuiframen verschillen iets (schuiframen en boventraapramen zijn iets duurder). Het prijsverschil tussen de verschillende soorten is meestal maar klein.

Dit geldt voor dakramen, de meest voorkomende soorten ramen die worden geïnstalleerd. Raamcombinaties van 2 - 3 aangrenzende, grotere ramen kosten dan meestal van 1.500 EUR tot 2.000 EUR, maar kunnen ook veel duurder zijn.

Platte dakramen hebben verschillende prijzen: zelfs voor vaste beglazing, kleinere elementen moet u meestal 200 tot 300 EUR rekenen, dakramen zijn iets goedkoper. Elektrisch aangedreven varianten zijn hier ook geprijsd op bijna altijd meer dan 700 tot 800 EUR, zelfs voor kleine formaten.

Naast al deze prijzen zijn er installatiekosten, die ook aanzienlijk kunnen zijn.

Voor geprefabriceerde dakkapellen moet u bijna altijd minimaal 5.000 EUR tot 7.000 EUR rekenen, dakbalkonoplossingen met verticaal geplaatste ramen zijn altijd afhankelijk van de installatiekost. In de meeste gevallen zult u voor een dergelijke oplossing echter meer dan 4.000 EUR moeten uitgaan.

Om de zaken duidelijker te maken, enkele prijsvoorbeelden uit de praktijk:

Venstertype, grootte, ontwerpprijs
Draaipuntvenster VELUX, dubbele beglazing standaard 55 cm x 98 cm402 EUR
Houten dakraam tuimelraam Wellker, 54 x 78, dubbele beglazing standaard, 54 cm x 78 cm91 EUR
Dakraam met uitgang (scharnierend raam bovenaan, uitklapbare uitgang onderaan) VELUX cabriolet, driedubbele beglazing, 94 cm x 252 cm2.340 EUR, bijpassende afdekramen vanaf 149 EUR
Platdakraam basiselement + vlakglasraam heldere ruit 60 cm x 60 cm514 EUR
Platdakraam basiselement elektrisch + vlakglas raam helder glas 60 cm x 60 cmEUR 1.020, -
Dakkapelachtige dakraamoplossing Panorama van VELUX, 4 x 78 cm x 118 cm inclusief gootlijst3.961 EUR
Sleepdakkapel, 1,5 mx 1,25 m, inclusief transport en montage8.500 EUR

De hier genoemde prijzen zijn uiteraard slechts prijsvoorbeelden die alleen van toepassing zijn op een zeer specifiek raamontwerp. De prijzen, zelfs voor vergelijkbare ramen, kunnen aanzienlijk verschillen van de gegeven prijsvoorbeelden.

Uit onze voorbeeldprijzen blijkt echter duidelijk dat u voor dakramen met totaal andere prijzen moet rekenen dan voor de gebruikelijke wandramen. Zelfs kleine ramen kunnen in sommige gevallen extreem duur zijn.

Vraag: Van welke factoren is de prijs van dakramen in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: naast de raamcategorie moet er bij de prijs rekening gehouden worden met de volgende zaken:

 • van welke fabrikant het raam is
 • welke werkingsmodus het raam heeft (vouw-, draai- of schuiffunctie of elektrische variant)
 • hoe groot het raam is
 • van welk materiaal het raamkozijn is gemaakt
 • de kwaliteit van de beglazing van het dakraam (U-waarden, hagelbescherming, etc.)
 • welke leveringsomvang wordt aangeboden (bijvoorbeeld compleet met knipperraam, compleet met zonwering, etc.)

Naast de betreffende raamcategorie (dakraam, platdakraam, uitstapdakraam, etc.) zijn er nog vele andere factoren.

Vraag: In hoeverre speelt de fabrikant van het raam een ​​rol in de prijs?

Kostentracker-expert: er zijn drie 'grote' merkfabrikanten die de markt grotendeels bepalen:

 • VELUX
 • Roto en
 • Braas (de dakspecialist van wie ook veel dakpannen komen)
dakraam prijzen

Dichtheid is essentieel voor dakramen

Naast deze drie fabrikanten die de markt bepalen, zijn er ook kleine naamloze merken en goedkopere fabrikanten. De prijzen kunnen aanzienlijk verschillen tussen merkramen en naamloze ramen, zelfs als het raamontwerp erg op elkaar lijkt.

Eén gedachte moet echter altijd gelden voor betrouwbaarheid en degelijkheid: bij merkfabrikanten weet u altijd zeker dat het raam geen "zwakke punten" heeft en dat alle accessoires perfect passen.

Vooral bij dakramen speelt dichtheid ook een zeer belangrijke rol: een lichtkoepel die zelfs maar minimaal lekt, kan door de vochtschade die het veroorzaakt voor enorme problemen en enorme kosten zorgen.

Het gaat natuurlijk ook om de duurzaamheid van het raam. Ramen die na enkele jaren vervangen moeten worden door defecten zorgen voor onnodig hoge kosten. Met merkramen zit u in de meeste gevallen aan de veilige kant.

Vraag: Wat zijn de prijsverschillen tussen de verschillende raamtypes qua bediening?

Kostentracker-expert: met de handmatige bedieningsmodi zijn de prijsverschillen niet zo groot - met een venster in een klein formaat heb je alleen verschillen in het bereik van 100 EUR tot 200 EUR in de meeste gevallen strong> berekenen tussen de verschillende venstertypes. Bij ramen in grotere formaten kan het prijsverschil dan ook iets groter zijn.

Wel is er een duidelijk verschil met elektrisch bedienbare ramen. Deze typen zijn doorgaans aanzienlijk duurder dan de handbediende varianten. Zelfs een ombouwset voor elektrische bediening kost bij de meeste merkfabrikanten 600 EUR en meer - elektrisch uitgeruste varianten van de ramen zijn dienovereenkomstig duurder.

Vraag: Welke invloed heeft de kwaliteit van de beglazing op de prijs?

Kostentracker-expert: er is hier een groot aantal mogelijke opties, vooral met merkvensters. Zoals bij alle andere ramen speelt thermische isolatie natuurlijk een grote rol - ramen met bijzonder lage U-waarden en driedubbele beglazing zijn uiteraard duurder.

Daarnaast is er ook veel speciale apparatuur voor beglazing:

 • Hagelbescherming (ESG-glas of VSG-glas)
 • Veiligheidsbeglazing (ESG-glas / VSG-glas buiten of binnen)
 • Anti-regen geluid glas
 • Glazen met een bijzonder lage g-waarde (voorkomen dat de kamer in de zomer opwarmt door de warmte-energie van de zon te reflecteren)
 • zelfreinigende beglazing (vuil kan niet hechten, maar wordt gewoon weggespoeld door de regen)

Als er een hoog niveau van thermische isolatie in het glasgebied is, wordt het kozijn meestal dienovereenkomstig geïsoleerd - beide samen betekenen dat een raam in een klein formaat (55 cm x 98 cm) gemakkelijk 800 euro kost in plaats van 400 EUR kan.

Het type beglazing en vooral de prestatie van het glas heeft een zeer grote invloed op de prijs van het raam.

Vraag: Welke invloed heeft het kozijnmateriaal op de prijs van het raam?

dakraam prijzen

Veel dakramen bevatten zowel plastic als houten elementen

Kostentracker-expert: in tegenstelling tot muurramen is het prijsverschil voor individuele kozijnmaterialen voor dakramen niet zo duidelijk te zien.

In de regel zijn de houtvarianten hier echter vaak goedkoper, kunststof ramen kunnen vaak de duurdere variant voor dakramen zijn. Maar er zijn veel mengvormen (bijv.plastic met een houten kern of iets dergelijks). In de meeste gevallen liggen beide varianten echter qua prijs nog relatief dicht bij elkaar.

Op de lange termijn wordt dit vaak weer in perspectief geplaatst: houten kozijnen hebben ook een zeer lange levensduur, maar moeten in de regel bijna altijd iets eerder vervangen worden dan kunststof kozijnen. Daarom loont de iets hogere prijs van plastic op de lange termijn bijna altijd.

Vraag: Welke aanvullende uitrusting is mogelijk voor dakramen - en hoeveel kost een rolluik of hor?

Kostentracker-expert: op het gebied van aanvullende apparatuur wordt een zeer breed scala aan accessoires aangeboden. Dit varieert van klassieke rolluiken tot weersafhankelijke elektrische besturingen of zonnepanelen die het raam elektrisch openen en sluiten zonder dat er een stroomaansluiting nodig is.

Het is altijd logisch om aan zonwering te denken - dit kan ook een eenvoudig plissé of een jaloezie zijn. De merkfabrikanten bieden de juiste accessoires voor het raam - maar je moet diep in je zak graven. Zelfs een eenvoudig rolgordijn kost minstens 100 EUR extra.

In de meeste gevallen zal u ongeveer 300 EUR meer moeten rekenen voor een rolluik, en vanaf ongeveer 500 EUR extra voor een elektrisch rolluik. Varianten op zonne-energie (waarvoor geen stroomaansluiting nodig is) en speciale besturingen of afstandsbedieningen zorgen voor nog hogere meerkosten.

Vraag: Hoeveel dakramen van welke maat heb je eigenlijk nodig? Is hier een regeling voor?

dakraam prijzen

Hoeveel dakramen een dak kan hebben, is wettelijk bepaald

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van hoe de dakruimte wordt gebruikt. In het geval van een verbouwde zolder die als woonruimte wordt gebruikt, zijn altijd de respectieve bouwvoorschriften van de staat van toepassing: deze bepalen hoe groot de lichtvlakken in kamers moeten zijn in verhouding tot het vloeroppervlak van de kamer.

In veel gevallen is hier de 8% -regel van toepassing, dat wil zeggen dat de som van de raamoppervlakken ten minste 8% van het vloeroppervlak van de kamer moet vertegenwoordigen. Dit verschilt echter van staat tot staat - in sommige deelstaten wordt alleen verwezen naar de vensterbreedte, maar niet naar het venstergebied.

In ieder geval moet u van tevoren de toepasselijke waarden weten en dienovereenkomstig plannen. Iedereen die later extra vensters moet installeren, heeft meestal aanzienlijk hogere kosten dan wanneer ze alle vensters tegelijk hadden geïnstalleerd. Veel werk moet dan twee keer gedaan worden.

Vraag: Wat kost het om ramen in een dak te plaatsen?

Kostentracker-expert: hier zijn de kosten erg variabel, afhankelijk van het type dak en of er ramen zijn geïnstalleerd over de breedte van de spant of daarboven.

In het beste geval zijn de installatiekosten ongeveer 250 tot 350 EUR, maar de kosten kunnen ook zijn voor platte daken, leien daken of extra brede ramen (breder dan de gebruikelijke spantafstand van ongeveer 75 cm tot 85 cm) tot 1.000 EUR per raam. De installatie van elektrisch bediende dakramen is natuurlijk duurder dan handmatige ramen, omdat de inspanning hoger is.