Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/dachfenster-austausch-kosten) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Dakramen vervangen: deze kosten ontstaan

kosten voor vervanging van dakramen
Er zijn veel verschillende kosten verbonden aan het vervangen van een dakraam

Het vervangen van dakramen gebeurt vaak om energetische redenen. Maar al snel rijst de vraag welke kosten te verwachten zijn. We lichten de afzonderlijke kostenposten toe, de benodigde werkzaamheden en de financieringsmogelijkheden voor de modernisering.

Werkstappen

De afzonderlijke kostenposten in het overzicht

Als een gespecialiseerd bedrijf de opdracht krijgt om het dakraam te vervangen, moet u met de volgende afzonderlijke zaken rekening houden:

 • Raam materiaalkosten
 • arbeidskosten
 • Afvoer van puin
 • Materiaalkosten voor isolatie / raamkozijn

Hoe ontstaan ​​de kostenposten?

1. Raam materiaalkosten

De keuze van het raam is een van de belangrijkste punten voor modernisering. Vaak werken de gespecialiseerde bedrijven samen met bepaalde fabrikanten zodat u hierover aanbevelingen krijgt. Het is echter de moeite waard om zelf onderzoek te doen naar de genoemde modellen om er zeker van te zijn dat de producten aan uw eisen voldoen.

2. Arbeidskosten

kosten voor vervanging van dakramen

Een vakman heeft ongeveer vier uur nodig voor de uitwisseling

Gemiddeld heeft een vakman ongeveer vier uur nodig om het dakraam te vervangen tegen een uurloon van 50 euro inclusief btw. Er zijn een of twee werknemers nodig, waarbij een geschoolde arbeider en een stagiair voldoende zijn vanwege de kosten.

3. Afvoer van puin

Het bouwafval kunt u afvoeren door het gespecialiseerde bedrijf of zelf naar de stortplaats brengen. Zorg ervoor dat de verwijderingskosten al inbegrepen zijn of apart in rekening worden gebracht. Vaak worden vaste tarieven vastgesteld.

4. Materiaalkosten voor de isolatie / raamkozijn

Deze maatregelen zijn belangrijk om warmteverlies tegen te gaan en te voorkomen dat vocht binnendringt. Het raam moet voldoende worden geïsoleerd. Tegelijkertijd moeten alle zijden gelijk liggen met het metselwerk.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Een overzicht van de factoren die de prijzen beïnvloeden

 • Merk en model van de raamfabrikant
 • Grootte van het raam
 • Materiaal van het raam
 • regionale prijzen voor de verwijdering van puin
 • Montage conform RAL-keurmerk voor optimale isolatie
 • Uurloon van het gespecialiseerde bedrijf (eventueel plus reiskosten)
 • structurele kenmerken op de raamnis

De factoren die de kosten beïnvloeden

Materiaalkosten voor het raam

kosten voor vervanging van dakramen

De prijzen voor dakramen zijn onder meer afhankelijk van de isolatie

Er is een breed scala aan prijzen voor dakramen, omdat er verschillende fabrikanten, kwaliteiten en uitrustingen zijn. De Solid Elements Skylight Pro heeft bijvoorbeeld een afmeting van 55 x 98 cm en is verkrijgbaar voor ongeveer 210 euro. Volgens de fabrikant onderhoudsvrij en voorzien van veiligheidsglas. Het hoge tuimelvenster van Roto kost ongeveer 100 euro meer. Omdat het oscillatiepunt zich in het bovenste derde deel bevindt, zwaait het raam ver naar boven.

Kostenfactoren voor het raam:

factorinvloedbetekenis
Grootte van het raamgedeeltelijk sterke toename met toenemende omvangDe kwaliteit van het raam is belangrijk
Thermische isolatiede thermische isolatie verhoogt de aanschafkostenDe kosten worden op de lange termijn beïnvloed door mogelijke energiebesparingen
merkMerkmodellen zijn ongeveer 50 procent duurderhoogwaardige ramen zorgen voor energiebesparing op de lange termijn

Bijzonderheden die kunnen leiden tot een stijging van de kosten

Als de raamnis moeilijk toegankelijk is, kunnen de kosten oplopen. De grootte van het raam is om twee redenen belangrijk. Ten eerste zijn grote ramen over het algemeen duurder dan kleine ramen. Aan de andere kant leiden ongebruikelijke passages tot een stijging van de kosten. Wil je het comfort verhogen, bijvoorbeeld met een bijzonder hoge draaihoogte van dakramen, dan gaan de prijzen ook omhoog. Merk ook op dat bescherming tegen de zon nuttig kan zijn. Voor dakramen worden over het algemeen geen klassieke rolluiken gebruikt, maar wordt een eenvoudig privacyscherm en zonwering aangebracht. Deze kan van binnenuit in het raam worden geïntegreerd en met één hand naar beneden worden getrokken. De kosten voor deze extra bescherming bedragen circa 80 tot 100 euro.

Een voorbeeld van de kosten voor het vervangen van het dakraam

Hierna volgt een voorbeeld van een kostprijs die betrekking heeft op een dakraam van 80 x 120 centimeter. De installatielocatie is gemakkelijk toegankelijk en er zijn geen structurele kenmerken.

Raam materiaalkosten

kosten voor vervanging van dakramen

PVC-ramen zijn goedkoper dan houten ramen

Kunststof ramen zijn gemiddeld duurder dan houten ramen, maar hebben voordelen op het gebied van isolatie en levensduur. De prijs wordt beïnvloed door het merk, model en maat.

Arbeidskosten

Het vervangen van een raam kan door één persoon worden uitgevoerd, vaak is er een stagiair aanwezig om te assisteren. Het uurloon van de specialist is vastgesteld op een percentage van 100 procent, bij de stagiair wordt doorgaans 50 procent van het reguliere uurloon in rekening gebracht.

Afvoer van puin

In het gekozen voorbeeld wordt 30 euro gesteld voor het afvoeren van het puin (gemeente Hessen, eigen oplevering). De exacte kosten variëren van regio tot regio en zijn afhankelijk van de prijzen van de afvalverwerkingsbedrijven. Vaak geldt er een minimumprijs als je zelf bezorgt. In het ideale geval kunnen normale huishoudelijke hoeveelheden (levering in de kofferbak van een auto) gratis worden afgegeven bij de gemeente.

Materiaalkosten voor isolatie / raamkozijn

Veel gespecialiseerde bedrijven rekenen een hogere prijs als de montage wordt uitgevoerd volgens het RAL-keurmerk. De lopende meter van de gewrichten is bepalend. Hoogwaardige isolatie verlaagt de energiekosten op lange termijn.

Rekenvoorbeeld voor de kostenberekening:

 • Ramen materiaalkosten: 200 tot 400 euro
 • Arbeidskosten: 200 euro
 • Afvoer bouwpuin: 30 euro
 • Materiaalkosten voor isolatie / raamkozijn: 250 euro

________________________________________________________
Totale kosten: 680 euro tot 880 euro

Kansen besparen

kosten voor vervanging van dakramen

De arbeidskosten variëren nauwelijks, de materiaalkosten wel

Er is een bijzonder breed scala aan prijzen in relatie tot de materiaalkosten voor het raam. Merkvensters zijn over het algemeen duurder dan modellen van onbekende fabrikanten. Houd er echter rekening mee dat ramen om energieredenen zorgvuldig moeten worden geselecteerd. Meerdere beglazingen, thermische isolatie en nog veel meer dragen bij aan aanzienlijke besparingen. Het is daarom de moeite waard om bij de keuze van ramen op de kwaliteit en het keurmerk te letten. Aangezien de loonkosten gemiddeld 25 tot 30 procent van het totaal uitmaken, loont een prijsvergelijking tussen de gespecialiseerde bedrijven. Het kan voordelig zijn om het merk van het oude raam voor het nieuwe raam te gebruiken, omdat er mogelijk minder werk is om het te vervangen, wat verdere besparingen oplevert. Met betrekking tot het storten van bouwpuin is het mogelijk om door zelflevering te besparen, aangezien in sommige gemeenten particulieren gratis hoeveelheden van maximaal één kofferbakvolume kunnen leveren.

Financieringsmogelijkheden

Moderniseringen die leiden tot een verlaging van de energiekosten kunnen onder bepaalde voorwaarden worden gefinancierd. KfW kent overeenkomstige subsidies toe, die normaal gesproken vóór aanvang van de werkzaamheden moeten worden aangevraagd. Zowel schenkingen als leningen tegen een lage rente zijn mogelijk. Als het dakraam wordt vervangen als onderdeel van een uitgebreide renovatie van het dak, is de kans zeer groot dat de financiering wordt goedgekeurd. Aangenomen wordt dat ongeveer 30 procent van de verwarmingsenergie ongebruikt kan ontsnappen via een niet-geïsoleerd dak. Een thermisch geïsoleerd, modern dakraam maakt deel uit van dit probleem en wordt daarom ook gepromoot.