Dakreiniging - deze kosten kunnen van toepassing zijn

dakreiniging prijzen

Als huisdaken na jaren aan het groeien zijn, kun je dat meestal zien door ernaar te kijken. Een professioneel uitgevoerde dakreiniging moet dit verhelpen. In een interview legt de cost tracker expert in detail uit wat het project kan kosten en met welke meerkosten vaak rekening gehouden moet worden.

Vraag: Wanneer wordt dakreiniging uitgevoerd - en heeft het überhaupt zin?

Kostentracker-expert: Door de jaren heen hopen vuil, mos en algen zich op op daken. Dit is een natuurlijk proces bij elk dak, en het gebeurt ook bij alle soorten dakpannen.

Visueel is dit buitengewoon onaantrekkelijk, en daken zien er verwaarloosd en onaantrekkelijk uit.

Bij het schoonmaken van het dak worden de algen, korstmossen en mos van het dak verwijderd en wordt hardnekkig vuil losgemaakt. Na het schoonmaken ziet het dak er bijna hetzelfde uit als in het begin.

dakreiniging prijzen

Dakreiniging is meer een cosmetische maatregel voor het dak

Vanuit technisch oogpunt is dakreiniging echter geen voordeel voor het dak: dakdekkersverenigingen noemen dakreiniging duidelijk "dakcosmetica". De levensduur van de dakpannen kan hierdoor niet verlengd worden, noch zijn ze beter beschermd of beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Dit kan alleen - in zeer beperkte mate - worden bereikt met behulp van een dakcoating.

Onjuiste reinigingswerkzaamheden kunnen echter het tegenovergestelde effect hebben: namelijk schade aan dakpannen. Dit leidt vervolgens tot lekkages op het dak, wat kan resulteren in nog grotere schade.

Dit roept natuurlijk altijd de vraag op voor de huiseigenaar of de vaak aanzienlijke kosten van het schoonmaken van het dak de moeite waard zijn.

Vraag: Wat kost een dakreiniging doorgaans?

Kostentracker-expert: de prijzen die in rekening worden gebracht, zijn hier anders - het hangt altijd af van het bedrijf dat het werk uitvoert en de omvang van het werk.

In de regel moet u rekening houden met kosten in de orde van grootte van 5 EUR per m² tot 15 EUR per m² dakoppervlak.

Met een dak van 180 m² zou dat alleen al voor het schoonmaken van het dak tussen 900 EUR en 2.700 EUR kosten.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We willen ons dak van 140 m² grondig laten reinigen. Alle mosbesmetting moet worden verwijderd. Dan willen we ons dak impregneren zodat vuil niet meer zo snel kan bezinken. Hiervoor schakelen we een kleine ondernemer in. Ons dak is goed beloopbaar, niet te steil, en er is een uitgangsluik op zolder.

Postprijs
Volledig schoonmaken1260 EUR
Impregneren (nano-coating)980 EUR
totale prijs2.240 EUR
dakreiniging prijzen

Professionele dakreiniging kost enkele duizenden euro's

Dit is natuurlijk slechts een kostenvoorbeeld. De kosten kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de aanbieder en de lokale omstandigheden, zelfs bij daken van dezelfde grootte.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al zien dat u ook bij eenvoudig werk rekening moet houden met relatief hoge kosten. Hierbij moet je altijd van tevoren berekenen of het ook daadwerkelijk nog de moeite waard is voor je eigen dak.

Vraag: Waar hangt de prijs voor dakreiniging doorgaans van af?

Kostentracker-expert: Allereerst natuurlijk van het uitvoerende bedrijf. Kleine bedrijven die gespecialiseerd zijn in dakreiniging bieden vaak bijzonder gunstige voorwaarden, terwijl grote bedrijven vaak duurder zijn.

Daarnaast zijn vooral de volgende factoren bepalend voor de prijs:

  • de totale grootte van het dakoppervlak
  • de dakhelling
  • de dakgeometrie (kleine schuine vlakken, dakkapellen, dalen, knikken)
  • Mate van vervuiling van het dak
  • Bestaande lekkages of wateroverlast, kleine beschadigingen aan het dak
  • Bereikbaarheid en beloopbaar op het dak
  • of microbiële verwijdering van mos en korstmos gewenst is

Al deze factoren komen tot uiting in de vierkante meterprijs die door de uitvoerende onderneming wordt berekend - daarom kan het ook onder zeer ongunstige omstandigheden erg duur zijn.

Vraag: Welke invloed heeft de totale grootte van het dakoppervlak op de prijs?

Kostentracker-expert: in de regel daalt de prijs per vierkante meter altijd een beetje bij grotere dakoppervlakken, omdat de inspanning wordt gerelativeerd door het grotere totale oppervlak. Kleine daken kunnen daarentegen aanzienlijk duurder zijn.

Vraag: Welke invloed hebben ongunstige dakgeometrieën op de prijs?

Dat kun je alleen van geval tot geval beoordelen.

Enerzijds zorgen schuine vlakken, dalen en goten ervoor dat de tijd die de werknemer nodig heeft toeneemt - dit verhoogt uiteraard ook de kosten. Bedrijven berekenen hun persoonlijke inspanning intern altijd op basis van het aantal uren dat ze nodig hebben voor de uitvoering.

Aan de andere kant kan de waterafvoer bij gecompliceerde daken ook minder optimaal zijn. Dat betekent ook meer moeite bij het schoonmaken - en dus meestal hogere prijzen per vierkante meter.

Vraag: Hoe werkt het verwijderen van microbieel mos?

dakreiniging prijzen
Het verwijderen van het mos is vaak maar een onderdeel van het reinigingsproces


Kostentracker-expert: Kostentracker-expert: deze service wordt aangeboden door individuele bedrijven. Levende micro-organismen die zich voornamelijk voeden met mos worden op het gereinigde dak gebracht. In de loop van enkele weken tot maanden hebben de micro-organismen het aanwezige mos volledig vernietigd en is het dak weer schoon.

Dit type mosverwijdering is zelfs een relatief goedkope procedure - in de meeste gevallen is ongeveer € 5 per m² tot € 10 per m² dakoppervlak vereist.

Vraag: Welke extra kosten moet u verwachten?

Kostentracker-expert: providers berekenen hier anders. De meeste aanbieders rekenen reis- en vertrekkosten, evenals de noodzakelijke creatie van een mogelijkheid tot toegang tot het dak, als die er niet is, meestal ook.

Afhankelijk van de aanbieder kunnen er ook toeslagen gelden voor speciaal werk - bijvoorbeeld voor het apart verwijderen van mos bij bijzonder zwaar mos. Aan het noodzakelijke gebruik van speciale apparatuur zijn vaak toeslagen verbonden.

Maar u moet dit na een inspectie in elk individueel geval met de aanbieder verduidelijken.

Vraag: U zei eerder dat u van tevoren moet berekenen of schoonmaken de moeite waard is. Hoe was dat bedoeld?

Kostentracker-expert: als er duizenden euro's worden uitgegeven aan het schoonmaken en verwijderen van het mos van alleen het dak, is het de moeite waard om na te denken over wat het zou kosten om dakpannen te vervangen.

In dit geval zou het dak niet alleen worden vernieuwd, maar ook daadwerkelijk nieuw. Daarnaast moet sowieso elke 30 - 40 jaar een dakbedekking worden vervangen.

De pure materiaalprijs voor eenvoudige betonnen dakpannen kan vaak maar 5 EUR per m² tot 6 EUR per m² zijn, het vervangen van de dakbedekking kost vaak 25 EUR per m² tot 30 EUR per m² sterk> mogelijk.

Dit zijn de kosten die ook gemaakt worden voor het reinigen en coaten van oude dakpannen. Als je het vervangt, heb je eigenlijk een compleet nieuw dak - en niet alleen gecoate oude pannen.

De kosten en baten van dakreiniging en dakcoating moeten beslist zorgvuldig worden afgewogen, zeker als de dakbedekking ouder is.

Wie bekwaam genoeg is en een beetje ervaring heeft, kan zijn dakpannen ook zelf vervangen. In dit geval zijn de kosten voor betonnen dakpannen nauwelijks hoger dan de kosten voor een (zeer eenvoudige) schoonmaak.

Vraag: Is het mogelijk om uw dak zelf te reinigen?

dakreiniging prijzen
De doe-het-zelver kan gemakkelijk het dak vegen

Kostentracker-expert: Theoretisch is dit natuurlijk haalbaar - echter is een geschikte hogedrukreiniger vereist en bestaat altijd het risico dat de dakbedekking wordt beschadigd.

Impregneer- en verzegelingsmiddelen kunnen meestal ook zelf worden aangebracht, veel middelen zijn ook geschikt voor verwerking met een roller.

De kosten voor een dakreiniging zijn dan natuurlijk veel lager - ook bij afdichting (dit is nodig omdat na een uitgebreide reiniging de nieuwe vervuiling twee tot drie keer zo snel verloopt als bij een ongereinigd dak).

Zelfs als je een geschikte hogedrukreiniger huurt, lopen de kosten nauwelijks op tot meer dan € 10 à € 15, - per dag.

In principe kan dit als je een goed hoogtevrees hebt en uiteraard voldoet aan de geldende richtlijnen voor zelfbescherming op het dak. Dit vereist ook een beetje ervaring.

Vraag: Hoe worden platte daken eigenlijk schoongemaakt?

Kostentracker-expert: alle schoonmaakmethoden die tot nu toe zijn genoemd, zijn alleen van toepassing op schuine daken.

Bij een plat dak hangt het ervan af of het dak sterk genoeg is om op te lopen. Bij platte daken loont het meestal de moeite om grof vuil met een bezem te verwijderen en anders op zeer sterk vervuilde plaatsen met de borstel na te werken. Hogedrukreinigers zijn hier nogal misplaatst.