Dakterras: wat zijn de kosten?

dakterras kosten

Als het perceel niet veel ruimte heeft, is een mogelijke oplossing om het terras op het dak van het huis of op het garagedak te plaatsen. De kostencheck-expert legt in een interview uit welke kosten kunnen ontstaan ​​voor dergelijke dakterrassen en welke kostenfactoren een rol spelen.

Vraag: Waar is een dakterras mogelijk?

Kostencontrole-expert: in principe overal waar voldoende ruimte is - en vooral het draagvermogen is hoog genoeg.

Dit kan op het platte dak van de woning zijn, maar ook op het dak van een betonnen garage of zelfs op het dak van een carport.

In principe kun je natuurlijk ook een zogenaamde "negatieve dakkapel" inbouwen in een bestaand schuin dak, en vervolgens een dakterras creëren op de vlakke ondergrond. Dit is echter veel duurder en om constructieve redenen niet bij elk schuin dak mogelijk.

Vraag: Dat brengt ons bij de cruciale vraag: wat kost een dakterras?

Kostencontrole-expert: dat kun je niet in algemene termen zeggen. Daarvoor spelen te veel factoren een rol, vooral de bouwkundige omstandigheden.

dakterras kosten

Een dakterras kan doorgaans zonder problemen op een plat dak worden geplaatst

Met platte daken met voldoende draagvermogen die technisch helemaal in orde zijn, kan je een dakterras bouwen met 3.000 EUR tot 5.000 EUR.

In het geval van een schuin dak waarin verstevigingen aangebracht moeten worden wegens statische problemen en waarbij de dakopbouw aangepast moet worden, kunnen de kosten ook bijvoorbeeld 30.000 EUR bedragen voor een dakterras van dezelfde grootte.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:
Een dakterras van 15 m² wordt gebouwd op een plat dak van een aangebouwde garage die voldoende sterk is. De uitgang is via een ingebouwd dakluik dat elektrisch te bedienen is en een ladder.

Postprijs
Planning en statische beoordeling evenals bouwvergunning800 EUR
Elektrisch dakluik (materiaal en installatie)4.200 EUR
Vloeren voor het terras1.920 EUR
Pas de dakafvoer aan670 EUR
RVS reling en montage2.100 EUR
totale prijs9.690 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van kosten. Afhankelijk van de feitelijke bouwkundige omstandigheden, de installatielocatie en andere factoren, kan de totaalprijs voor een ander project aanzienlijk verschillen.

Vraag: Welke factoren spelen een rol bij de prijs?

Kostencheck-expert: Allereerst zijn de belangrijkste factoren natuurlijk de structurele voorwaarden:

 • het type dak
 • het draagvermogen van het dak
 • de nodige aanpassingen aan het dak
 • het type toegang tot het terras (openslaande deuren met schuin dak, uitgangsdeuren, dakluiken of externe ladders met platte daken)
 • het type en de lengte van de reling
 • de grootte van het terras en de gebruikte vloeren
 • een mogelijke vergroening van het terras

Dit zijn in ieder geval de belangrijkste factoren die een rol spelen bij het dakterras.

Vraag: In hoeverre speelt het daktype een rol - kan dat worden gekwantificeerd?

Kostencontrole-expert: nr. Zelfs bij het platte dak, waar het dakterras relatief eenvoudig te berekenen is, liggen de prijzen al erg ver uit elkaar.

Bij een dakterras in een schuin dak zijn er nog veel meer factoren waarmee u rekening moet houden:

 • het type installatie (uitgang, dakbalkon, negatieve dakkapel etc.)
 • de inspanning die is gemoeid met het slopen van een deel van het dak
 • de constructiemethode van de dakconstructie en eventueel noodzakelijke reconstructiewerkzaamheden
 • de renovatiewerkzaamheden aan de dakbedekking
 • de nodige renovatiewerkzaamheden aan de dakafvoer
 • de nodige waterdichtheid van het terras en de thermische isolatie
 • de soms zeer hoge planningsinspanning

Zonder een gedetailleerde inspectie ter plaatse en een gedetailleerde planning, maken al deze factoren het nauwelijks mogelijk om een ​​zelfs maar ongeveer realistische kostenraming te geven. Zelfs de ervaren specialist zal zeker enkele uren nodig hebben om zo'n project zelfs maar globaal te plannen en om de inspanning te kunnen inschatten.

Vraag: Kan het draagvermogen van het dak ook worden vergroot?

dakterras kosten

Het dak moet voldoende draagvermogen hebben

Kostencontrole-expert: dit is heel vaak mogelijk met platte daken, ja. Bij een schuin dak is voldoende wapening vaak niet mogelijk, zelfs bij hoge constructieve belasting, afhankelijk van de bouwwijze van de woning en het dak.

De kosten voor een dergelijke verhoging van het draagvermogen hoeven echter niet als een forfaitair bedrag voor platte daken te worden opgegeven. Dit hangt in wezen af ​​van de bestaande bouwconstructie en het draagvermogen, evenals het draagvermogen dat uiteindelijk moet worden bereikt.

Ook de bouwplaats speelt een belangrijke rol: een plat dak in het Beierse Woud moet alleen al vanwege de sneeuwbelasting 200 kg / m² kunnen weerstaan. Massieve betonnen plafonds (tot 400 kg / m² eigen gewicht) zijn hier gemakkelijk tegen bestand - en zelfs meer.

In veel laaglandgebieden is de grenswaarde van de DIN echter beduidend lager, namelijk 75 kg / m². Bovendien maken hoge dakbelastingen, zoals veroorzaakt door een dakterras, vaak overeenkomstige verstevigingen nodig.

Dit is een belangrijke reden voor forse prijsstijgingen van het dakterras op het platte dak.

Vraag: Wat zijn de algemene toegangsmogelijkheden tot het terras - en wat zijn de kosten?

Kostencheck-expert: met platte daken heeft u al verschillende opties:

 • een klassiek dakluik
 • een buitentrap
 • een toegang vanuit het huis (bijv. op een garagedak)
dakterras kosten

Toegangsopties zijn niet altijd zo eenvoudig als hier

In ons voorbeeld zou in plaats van het dakluik ook een externe wenteltrap een optie zijn. Tegelijkertijd kan, aangezien het een aangebouwde garage is, ook toegang vanuit het huis worden gecreëerd via een klassieke patiodeur.

De kosten voor dakluiken kunnen behoorlijk verschillen. Eenvoudige toegangen die handmatig worden bediend, kosten vanaf ongeveer 1.500 EUR zonder trappen. Dan zijn er de kosten voor plaatsing door de specialist en de benodigde afdichting.

Een goed geïsoleerd, elektrisch bediend dakluik met geïntegreerde trapoplossing is nauwelijks beschikbaar voor minder dan 3.000 EUR. Ook hier moeten de installatiekosten bijkomend worden berekend.

Voor een ruimtebesparende, massieve buitentrap, moet u meestal vanaf ongeveer 1.000 EUR kosten. In ons voorbeeldgeval zou dat waarschijnlijk de meest kosteneffectieve oplossing zijn.

Er gaat een brede prijsklasse open voor openslaande deuren: een eenvoudige patiodeur met een of twee vleugels kost meestal tussen de 300 EUR en 600 EUR . Voor een hoogwaardige hef-schuifdeur moet u echter doorgaans € 1.000 tot € 2.000 kosten.

De kosten voor de plaatsing zijn dan gebaseerd op de lokale omstandigheden. Als er eerst een opening moet worden gemaakt, kunnen de installatiekosten oplopen tot 1.000 EUR of meer.

Vraag: Hoe ziet het eruit op een schuin dakterras?

Kostencheck expert: in de meeste gevallen wordt een deel van het dak verwijderd en een negatieve dakkapel gebouwd.

In dit geval is de toegang via gewone balkondeuren - als draaideur of als hef-schuifdeur. De prijzen zijn dan net zo hoog als voor gewone openslaande deuren met inbouw.

Aan de andere kant wordt het aanzienlijk duurder als het dakbalkon in het dak wordt ingebouwd en dakramen worden gebruikt voor de uitgang. Deze vensters kosten zelfs de eenvoudigste en smalste versie meer dan 3.000 EUR - met toenemende breedte wordt het hier erg duur. Dergelijke ontwerpen worden daarom in de regel zoveel mogelijk vermeden en in plaats daarvan worden conventionele verticale ramen geïnstalleerd.

Vraag: Hoeveel kost een reling gemiddeld?

dakterras kosten

Er zijn heel verschillende prijzen voor de reling

Kostencontrole expert: de prijzen voor leuningen verschillen ook aanzienlijk, afhankelijk van het ontwerp en de kwaliteit die u wenst. Daarnaast moet met een dergelijke reling aan bepaalde veiligheidseisen worden voldaan.

Over het algemeen kunt u uitgaan van ongeveer 150 EUR per strekkende meter voor zeer eenvoudige leuningen, plus de kosten voor vloermontage en installatie door een specialist.

Hoogwaardige roestvrijstalen leuningen kunnen tussen 250 EUR per strekkende meter en tot 450 EUR per strekkende meter kosten. Ook hier dient rekening gehouden te worden met vloerbevestigingen en montage.

Op het dakterras op het schuine dak heeft u ook de mogelijkheid om bij het nodige metselwerk een borstwering te laten plaatsen. Voor metselwerk moet u 80 - 100 EUR per m² berekenen.

Wel dient u ervoor te zorgen dat uw reling minimaal 1 m hoog en voldoende stabiel en valbestendig moet zijn conform de geldende veiligheidsvoorschriften.

Vraag: Welke prijs moet u berekenen voor de vloerbedekking op het dakterras?

Kostencontrole-expert: dat hangt natuurlijk in wezen af ​​van welke vloer u op uw terras wilt hebben - en welk gewicht is toegestaan.

Een beknopt overzicht van de verschillende mogelijkheden vindt u hier:

VloerenKosten per m²Leggen per m²
WPC terrastegels met kliksysteemvanaf ongeveer 40 euro per m² - 50 euro per m²0 EUR per m² (kan zelf geplaatst worden)
WPC-terrasplanken40 EUR per m² tot 80 EUR per m² afhankelijk van het ontwerpafhankelijk van de onderconstructie
Terrasplaten gemaakt van rubbergranulaatvanaf ongeveer 40 EUR per m²0 EUR per m² (kan zelf geplaatst worden)
Douglas sparren terrasplankenvanaf ongeveer 30 euro per m²afhankelijk van de onderconstructie
Porseleinen steengoed buitentegelsvanaf ongeveer 35 euro per m²40 EUR per m² - 60 EUR per m² afhankelijk van de installatie-inspanning
Gruis of grind in stabilisatiecirca EUR 20, - per m²0 EUR per m² (kan zelf geplaatst worden)

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen op het dakterras?

Kostencheck-expert: dat hangt natuurlijk ook af van de individuele omstandigheden. Het zou bijvoorbeeld logisch zijn:

 • Een goedkope, zelfleggende vloerbedekking kiezen
 • om een ​​eenvoudige reling te kiezen
 • om op een buitentrap te zitten
 • om het dakterras op een zo stabiel mogelijk gebouw te plaatsen (plan bijvoorbeeld vanaf het begin een voldoende stabiele garage inclusief dakterras)

Een andere manier om op lange termijn kosten te besparen kan een groendak zijn, waarin het dakterras is geïntegreerd. In veel gemeenten worden de kosten voor een groendak tot wel 50% gesubsidieerd en wordt continu bespaard op de verlaagde afvalwaterheffing.

Voor een extensief groendak moet je kosten berekenen tussen de € 15, - per m² - € 40, - per m², een intensief groendak kost meestal rond de € 50, - per m². Het dakterras integreren in zo'n intens groene daktuin is meestal niet moeilijk - en u profiteert van de soms hoge subsidies en voortdurende besparingen door de lagere afvalwaterbijdragen.