Dakverlenging - met deze kosten moet u rekening houden

kosten voor dakuitbreiding

Tot dusverre bieden ongebruikte zolderruimtes een goede mogelijkheid om extra woonruimte te verwerven. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten je hiervoor moet inschatten en wanneer het duurder kan worden.

Vraag: Wanneer is een zolderuitbreiding eigenlijk de moeite waard - en waar moet je op letten?

Kostentracker-expert: in principe is het altijd een goede manier om de ruimte onder het dakoppervlak met een schuin dak nog bruikbaar te maken. In de meeste gevallen zou een uitbreiding van dezelfde grootte zelfs nog duurder zijn en zijn kelderuitbreidingen vaak problematisch.

Het beste is natuurlijk om de zolder al in de nieuwbouw uit te breiden - daar zijn de kosten relatief het laagst. Als u de bovenste verdieping plant en inricht als woonruimte, zijn de kosten voor de vierkante meter woonoppervlak ook goedkoper - in totaal met ongeveer 15% tot 20%.

Mocht u later willen uitbreiden, dan dient u eerst ter plaatse de situatie nader te bekijken. Dakhellingen van meer dan 35 ° zijn ideaal voor een uitbreiding, er gaat maar weinig ruimte verloren, zeker met het zadeldak en het scheve schilddak. Zuivere schilddaken daarentegen kosten vaak ruimte vanwege de schuine gevelwanden en zorgen vaak voor aanzienlijk hogere uitbreidingskosten.

Zeer platte daken met een lage kniestok zijn altijd een probleem - in dit geval kun je je knie omhoog laten komen, maar dan moet je meestal met enorme kosten rekening houden. Anders blijft er op de zolder vaak maar weinig ruimte over die later gebruikt kan worden.

kosten voor dakuitbreiding

De kosten van dakisolatie zijn aanzienlijk

Een groot deel van de kosten van het achteraf aanbrengen wordt vaak verslonden door de noodzakelijke dakisolatie als deze nog niet beschikbaar is. Een voldoende geïsoleerd dak is echter een voorwaarde om de zolderruimte als woonruimte te gebruiken - daar kun je niet omheen. Vaak is het aan te raden om het dak volledig te laten voorzien van opdakisolatie en tegelijkertijd een dakrenovatie uit te voeren - op deze manier hoeft u zich in ieder geval de komende 30- 40 jaar. Zeker bij oudere daken loont het vaak de moeite om in één keer isolatie en nieuwe dakbedekking te laten doen. De kosten zijn dan natuurlijk iets hoger - je moet meer geld uitgeven, maar bespaar jezelf veel later.

Vraag: Wat kan zo'n complete dakverlenging kosten?

Kostentracker-expert: Het is natuurlijk moeilijk in algemene termen te zeggen, veel hangt af van de situatie ter plaatse en van de kwaliteit van de apparatuur die je wilt.

Als je een voorheen onverwarmde berging onder het dak volledig wilt transformeren tot bewoonbare oppervlakte, kan je grofweg vasthouden aan de kosten voor een complete binnenwerkzaamheden (want dat is het eigenlijk), die doorgaans minimaal 400 EUR is per m² tot € 500, - per m² is vastgesteld.

In tegenstelling tot klassieke interieurbouw zijn er ook de kosten van isolatie voor de hele kamer en de kosten van de dekvloer en de kosten voor dakramen, zodat uiteindelijk meer dan 800 EUR per m² tot 1.000 EUR per m² sterk > is realistischer zal zijn.

Deze kosten dalen echter als onderdelen van de benodigde apparatuur al beschikbaar zijn. Maar ze kunnen weer aanzienlijk stijgen als bijvoorbeeld de knie moet worden opgetild. Je moet hier altijd naar het individuele geval kijken, wat in het algemeen niet erg zinvol is.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

kosten voor dakuitbreiding

Als er extra schade hersteld moet worden, stijgen de kosten aanzienlijk

In een oud gebouw met een zadeldak (dakhelling 45 °) en een ongeïsoleerd, 25 jaar oud dak, dient de zolder volledig te worden uitgebreid en bruikbaar gemaakt als woonruimte. De dakconstructie heeft al wat kleine beschadigingen, maar is niet ernstig. Tijdens de uitbreiding dient niet alleen het oudere dak te worden geïsoleerd (opdakisolatie), maar moet ook de bekleding worden vernieuwd en moet de beschadiging van de dakconstructie worden hersteld.

Postprijs
Dakisolatie, vernieuwing van de bekleding met betonnen dakpannen, herstel van gebreken in de dakconstructie26.000 euro
5 dakramen inclusief installatie3.250 EUR
compleet interieurwerk (deels in eigen huis)22.500 euro
totale prijsEUR 51.750

Dit is natuurlijk slechts een enkel kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een heel specifiek geval en specifieke lokale omstandigheden. Afhankelijk van de situatie ter plaatse en de gewenste uitrustingsnorm kunnen de kosten voor de dakverlenging ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Ons voorbeeld laat echter al heel mooi zien hoe hoog de kosten van dakisolatie en dakrenovatie zijn. Ook als een latere uitbreiding van de zolder niet gepland is, loont het daarom de moeite om al in de nieuwbouw te vertrouwen op een passend ontwerp van het dak en minimaal te zorgen voor voldoende dakisolatie en de belangrijkste aansluitingen in het dakgebied. Bij nieuwbouw is dit doorgaans tegen lage meerkosten te realiseren, maar maakt een latere uitbreiding aanzienlijk eenvoudiger en zorgt vervolgens voor aanzienlijk lagere kosten.

Vraag: Waar zijn de kosten voor een hokombouw in het algemeen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: natuurlijk spelen er veel verschillende kostenposten een rol.

Allereerst zijn de kosten gebaseerd op de volgende factoren:

 • afhankelijk van het type dak en de staat van het dak
 • of er al isolatie is of moet worden aangebracht
 • alle maatregelen die nodig zijn voor binnenwerkzaamheden (bijv. een extra badkamer en dus een complete sanitaire installatie)
 • welke apparatuurkwaliteit uiteindelijk moet worden bereikt

Voor de uitbreiding is een hele reeks werkzaamheden nodig, die uiteraard allemaal kosten met zich meebrengen. Dit zijn allereerst:

 • de kosten van dakisolatie
 • de kosten van een verhoging van de knie-stick
 • de kosten voor eventueel noodzakelijke renovatiemaatregelen op het dak (reparatie dakspanten, vervanging van de dakbedekking, renovatiewerken aan de gevelmuren, etc.)
 • de kosten van de dakramen en hun installatie

Dan zijn er de kosten voor het interieurwerk:

 • de kosten voor isolatiemaatregelen aan de binnenkant (tussen spantenisolatie)
 • de kosten van het bekleden van de muren
 • de kosten voor het leggen van een dekvloer en, indien gewenst, vloerverwarming
 • de kosten voor het ontwerp van de muur (pleisterwerk, schilderen / behangen)
 • de kosten voor het plaatsen van een eventueel verlaagd plafond (indien gewenst)
 • de kosten van de vloerbedekking
 • de kosten voor het leggen van de elektrische kabels op zolder
 • de kosten van uitbreiding van de verwarming naar de zolder
 • aanleg van water- en rioolbuizen op zolder (indien nodig)
kosten voor dakuitbreiding

De kosten van interieurwerkzaamheden zijn aanzienlijk

Dit werk kan natuurlijk resulteren in zeer verschillende kosten, afhankelijk van de ontwerpvereisten - sommige dingen kunnen vaak achterwege blijven omdat ze niet nodig zijn (bijvoorbeeld een wateraansluiting op zolder).

Sommige dingen kunt u ook zelf doen (zoals het plaatsen van de isolatie tussen de spanten, het bekleden van de muren, het leggen van droge dekvloerelementen). In dit geval kunt u uzelf vaak veel knutselkosten besparen. Voor bekwame vakmensen is dit werk vaak heel goed mogelijk (volgens instructies). Dit verlaagt uiteindelijk de kosten vaak aanzienlijk.

Vraag: Wat kost dakisolatie?

Kostentracker-expert: dat is heel anders - het hangt er onder andere ook van af of u uw dak tegelijkertijd renoveert of niet.

Bij renovatie en vernieuwing van de dakbedekking is isolatie op het dak zeker de beste optie. Het is het meest effectieve en probleemloze type isolatie (betrouwbare vermijding van koudebruggen), maar het is absoluut noodzakelijk dat de volledige dakbedekking wordt verwijderd. Het is het alleen waard als je sowieso een nieuw dak plant. Voor isolatie op het dak volgens de huidige EnEV-norm moet u de totale kosten inclusief bekleding berekenen van ongeveer 150 EUR per m² tot 250 EUR per m².

Mocht de dakbedekking onaangetast blijven, dan kunt u ook van binnenuit isoleren. De strikte minimumwaarden van de EnEV bereikt u vandaag de dag meestal alleen van binnenuit door een combinatie van tussen-spantisolatie (wat sowieso nodig is) en onder-spantisolatie. Samen zorgen beide voor kosten die in een bereik van ongeveer 100 EUR per m² liggen.

Maar er is ook de mogelijkheid om zelf de tussen-spantisolatie aan te brengen en gevelplaten met gelamineerde isolatie te gebruiken. Dat kan kosten besparen. De vereiste isolatiedikte moet echter afzonderlijk worden berekend en gebieden met risico op koudebruggen moeten worden geïdentificeerd en met speciale zorg worden behandeld. Het beste is om dergelijke maatregelen te laten plannen door een specialist en u strikt te houden aan de specificaties voor materiaal en ontwerp wanneer u deze zelf bouwt.

Doorgeblazen isolatie kan ook een optie zijn, maar dat hangt af van het individuele geval.

Vraag: Hoeveel dakramen moet u eigenlijk plannen - en wat zijn de kosten?

kosten voor dakuitbreiding

Hoeveel ramen een zolderappartement moet hebben, wordt bepaald

Kostentracker-expert: hiervoor zijn duidelijke regels. De respectieve bouwvoorschriften van de staat bepalen dat, afhankelijk van de federale staat, ofwel 10% ofwel 12,5% van het vloeroppervlak aan lichte oppervlakken beschikbaar moet zijn.

Alleen die ruimtes met een hoogte van meer dan 2,40 m worden als vloeroppervlak beschouwd. Het gebied onder de hellingen hoeft niet te worden geteld. De grootte van de raamopeningen, niet de glasoppervlakken, wordt ook als een licht gebied beschouwd.

Alleen Berlijn heeft geen exacte voorschriften met betrekking tot de grootte van de lichte ruimtes, maar schrijft ook in zijn nationale bouwvoorschriften voor dat deze "voldoende" beschikbaar moeten zijn.

Bij het plaatsen van dakramen kiest u best de ramen zo dat ze tussen de bestaande spanten passen. Als spanten moeten worden verwijderd voor installatie, is dit meestal duur.

Voor een dakraam met kleine tot middelgrote afmetingen moet u minstens 400 EUR tot 500 EUR inclusief installatie berekenen, maar grote dakramen of dakramen met uitgang kunnen gemakkelijk tot 3.000 EUR en zelfs meer strong> kosten.

Speciale uitrustingen zoals rolluiken of elektrische bedieningen die automatisch worden aangestuurd op basis van het weer of de tijd, kunnen ook de prijs van dakramen snel verhogen.

Dakkapellen zijn natuurlijk ook een optie - naast het verhogen van de lichtsterkte bieden ze vaak ook waardevolle ruimte in de dakruimte. Dakkapellen zijn echter relatief duur - zelfs voor een vrij kleine geprefabriceerde dakkapel moet u meestal 7.000 EUR tot 10.000 EUR inclusief installatie berekenen.

Vraag: Welke kosten kunnen er gemaakt worden voor het interieurwerk?

Kostentracker-expert: natuurlijk krijgt u te maken met een breed scala aan kosten van verschillende transacties.

kosten voor dakuitbreiding

De kosten van alleen de gipsplaat zijn aanzienlijk

De zuivere materiaalprijs voor gipsplaat voor gevelbekleding ligt meestal tussen ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m², afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp van de plaat. Als de vakman de installatie doet, moet u meestal rekening houden met kosten van 50 EUR per m² tot 80 EUR per m².

Cementgebonden droge dekvloerelementen voor vloerconstructies zijn doorgaans tussen 30 EUR per m² en 50 EUR per m², met tegelijkertijd geïntegreerde vloerverwarming is dit natuurlijk duurder. U kunt ze meestal zelf leggen, anders moet u de kosten voor de vakman erbij tellen.

In onderstaande tabel vindt u verdere kosten die kunnen ontstaan. Dit zijn echter slechts richtlijnen bij benadering, in individuele gevallen kunnen de kosten dan variëren, afhankelijk van wat in welke kwaliteit wordt gevraagd.

WerkKosten per m² (circa)
Binnenbepleistering en wandontwerp (materiaalprijs voor zelfuitvoering)ongeveer 25 euro per m² tot 40 euro per m² wandoppervlak
Wanddecoratie in hoge kwaliteit door een ambachtelijk bedrijfvan circa € 90, - per m² tot € 100, - per m² wandoppervlak
Opbouw van scheidingswanden (gipsplaat)ongeveer 60 euro per m² tot 80 euro per m²
Tussendeur met kozijnvanaf ongeveer 120 EUR
Elektrische installatie op zolder volledig door gespecialiseerd bedrijfongeveer € 40 per m² tot € 70 per m²
Radiateur inclusief aansluiting (zonder de nodige kabels te leggen)vanaf ongeveer 500 EUR
Droge dekvloerelementen met geïntegreerde vloerverwarming voor zelfmontagevanaf ongeveer 100 euro per m²
Gemakkelijke vloerbedekking om zelf te leggenvanaf ongeveer 10 euro per m²
Vloerbedekkingen van hoge kwaliteit om zelf te leggenongeveer 20 euro per m² tot 40 euro per m²
Vloertegels van hoge kwaliteit inclusief plaatsingvanaf ongeveer 70 euro per m²

Vraag: Hoe houdt u al deze kosten bij?

Kostentracker-expert: de kosten voor de volledige uitbreiding kunt u het beste door een specialist laten plannen - hij kan ook de aanbesteding van het individuele werk en de coördinatie overnemen. Je kunt natuurlijk ook je eigen werk plannen. Dakdekkers kunnen vaak helpen bij het plannen van de gehele uitbreiding.

Op deze manier beschikt u over een solide kostenraming waarop u uiteindelijk kunt vertrouwen en kunt u uw kapitaalbehoefte realistisch plannen. Vaak wordt de eigen planning veel te optimistisch benaderd, uiteindelijk krijg je te maken met enorme overschrijdingen van het budget dat je oorspronkelijk zelf had gesteld, maar je moet het werk natuurlijk afmaken. Dit kan worden voorkomen door vooraf goed onderbouwd te plannen.

Vraag: Zijn er subsidies voor hokuitbreidingen?

Kostentracker-expert: Als er tegelijkertijd wordt geisoleerd, kunt u gemakkelijk profiteren van subsidies voor energiezuinige renovatie of bijbehorende promotieleningen van KfW.

Anders moet u per geval nagaan of het bijbehorende werk ook voor financiering in aanmerking komt.