Badkamer renoveren: wat zijn de kosten?

badkamer renovatie kosten
Bij het renoveren van een badkamer kunt u flink besparen door zelf te werken

Wanneer de oude badkamer dringend aan renovatie toe is, rijst vaak de kwestie van de kosten. In een interview laat de cost tracker-expert in detail zien wat een badkamerrenovatie kan kosten, met welke kostenposten u rekening moet houden en hoe u kunt besparen.

Vraag: Wanneer moet u nadenken over een badkamerrenovatie?

Kostentracker-expert: Er zijn twee redenen voor een badkamerrenovatie: enerzijds de technische gelegenheid - bijvoorbeeld wanneer leidingen of leidingen al oud of zwaar beschadigd zijn, of u al lelijke borden ziet van gebruik op de wastafel of bad zijn.

De andere reden voor badkamerrenovatie is de wens om de badkamer opnieuw in te richten en te moderniseren. Soms moet je hier ook een handje aan helpen, waarna je je weer echt goed voelt in de nieuwe badkamer.

Individuele renovatiemaatregelen kunnen ook tussendoor worden uitgevoerd als de gelegenheid zich voordoet - bijvoorbeeld de tegelzetter staat in de woning.

Vraag: Wat zijn de kosten van zo'n badkamerrenovatie?

badkamer renovatie kosten

Een badkamerrenovatie kan honderden tot enkele duizenden euro's kosten

Kostentracker-expert: het is natuurlijk moeilijk in algemene termen te zeggen, aangezien het sterk afhangt van wat u wilt verlengen.

In de regel zijn de meeste badkamers slechts tussen de 5 m² en 10 m² groot, dus de totale kosten zijn meestal beheersbaar. Ook de kosten voor deze werkzaamheden zijn niet te onderschatten - met name kleine oppervlakten zorgen vaak voor onevenredig hoge kosten.

Hier is een kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een zeer oude badkamer met een afmeting van circa 8 m² wordt volledig gerenoveerd, er moeten nieuwe elektrische leidingen worden gelegd, de wanddelen die niet betegeld zijn en het plafond worden geverfd en er moeten nieuwe tegels worden gelegd.

Postprijs
Elektra: kabels vernieuwen - materiaal400 EUR
Elektrisch werk 6 uur324 EUR
Materiaalkosten installateur800 EUR
Werktijden installateurEUR 2.544
Materiaalkosten tegelzetter1.000 EUR
Tegelzetter: Tegels voor wanden en vloeren ca. 35 m²700 EUR
Arbeidskosten tegelzetter2.160 EUR
Materiaalkosten voor de schilder200 EUR
Arbeidskosten schilder432 EUR
totale prijs8.560 EUR

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld van kosten uit de praktijk - onder verschillende lokale omstandigheden kunnen de kosten voor badkamerrenovatie ook beduidend hoger of lager zijn.

badkamer renovatie kosten

Voor een volledige renovatie kan 100 € per vierkante meter worden verwacht

De vierkante meter kost rond de 100 EUR per m² voor de volledige renovatie is een verstandige waarde als, zoals in ons voorbeeld, de badkamer volledig gerenoveerd en vernieuwd moet worden.

De kosten voor een nieuwe douchecabine, een nieuwe wastafel en een nieuw ligbad met fittingen zijn hier nog niet meegerekend.

Vraag: Wat kunnen dergelijke sanitaire objecten kosten?

Kostentracker-expert: dit is natuurlijk in elk geval heel anders - de kosten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit en uitrusting.

U kunt echter op zijn minst enkele richtprijzen geven voor sanitaire objecten:

Sanitair objectprijs
Hangend toiletvan ongeveer 150 - 200 EUR
Staand toiletvan ongeveer € 50 tot ongeveer € 200 voor premium toiletten
wastafelvan ongeveer 60 euro tot 400 euro of 500 euro
Bekleed de badkuip opnieuwvan 150 EUR tot ongeveer 1.000 EUR
Badkuip nieuwvoor vrijstaande badkuipen van ongeveer 120 euro tot 1.000 euro
Douchecabinevan ongeveer 80 EUR tot ongeveer 600 EUR voor luxeversies

Dit zijn natuurlijk slechts grove richtlijnen. Uiteraard moet er in ieder geval rekening worden gehouden met de kosten voor de installatie, maar aangezien er toch een installateur ter plaatse is, zal slechts een paar uur werktijd van de installateur verschuldigd zijn.

Vraag: Kunnen er andere kosten zijn?

Kostentracker-expert: Ja, in individuele gevallen kan het een of het ander ontstaan ​​dat hier niet wordt overwogen: er kan bijvoorbeeld een modern ventilatiesysteem worden geïnstalleerd of andere apparatuur kan de oude badkamer moderniseren en meer luxueus:

  • een nieuwe badkamerdeur
  • Mozaïeken op de muren
  • moderne spiegeloplossingen
  • moderne verlichting
  • nieuwe badkamermeubels
  • de installatie van een whirlpool of een hoekbad
  • nieuwe kasten en planken
  • een nieuwe handdoekradiator met handdoekdroger

De mogelijkheden hier zijn zeer divers - en volledig afhankelijk van de specifieke smaak van de badkamerbezitter.

Vraag: Moet je oude tegels eraf slaan?

Kostentracker-expert: nee, zeker niet. Met het moderne tegel-op-tegelsysteem legt u eenvoudig nieuwe tegels op het oude tegeloppervlak met zeer lage installatiehoogtes (vaak slechts rond de 5-6 mm bovendien).

badkamer renovatie kosten

Tegels kunnen ook op tegels worden verlijmd

De kosten hiervoor zijn ongeveer hetzelfde als voor nieuwe tegels, aangezien het oude tegelpatroon een perfecte ondergrond is. Voor bijzonder dunne renovatietegels moet u meestal ongeveer 30 EUR per m² naar boven berekenen, de legkosten zijn afhankelijk van hoe hoekig het oppervlak is ongeveer 30 - 60 EUR per m².

Over het algemeen zijn de kosten hoog, maar tegels hebben een levensduur van 40 jaar of langer - dus op de lange termijn is het zeker de moeite waard.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen bij het renoveren van een badkamer?

Kostentracker-expert: u kunt proberen een hoge impact te bereiken met de minst mogelijke en eenvoudige middelen als het gaat om het visuele ontwerp.

Technisch is het meestal nauwelijks mogelijk om te besparen, het verwisselen van leidingen en leidingen dient juist zeer zorgvuldig en zo volledig mogelijk te gebeuren om vervolgschade veilig uit te sluiten.

Bij het ontwerpen kunt u echter terugvallen op eenvoudige, eenvoudige inrichtingsstijlen, die vaak erg aantrekkelijk kunnen zijn. Grootformaat wandtegels zijn niet alleen erg aantrekkelijk en vergroten visueel de badkamer, ze zijn ook vaak gemakkelijk en snel te leggen en daardoor goedkoop.

Tips en trucs

Ontvang tips en suggesties van een badkamerplanner - of laat ze de planning doen. Vaak is het de moeite waard en zal de planner zich inspannen om het best mogelijke resultaat te behalen met wat je in het budget stopt.