De gasketel vervangen: welke kosten zijn te verwachten?

omruilkosten van gasboiler
De kosten voor het vervangen van een thermaal bad zijn onder meer afhankelijk van het apparaat

Gasketels hebben meestal een levensduur tussen de 15 en 20 jaar, dus ze zullen op een gegeven moment moeten worden vervangen. Dit is ook het geval wanneer de reparatiekosten steeds hoger worden en op een gegeven moment een reparatie niet meer de moeite waard is. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracering welke kosten er verwacht mogen worden bij het vervangen van een gasboiler.

Vraag: Wat kost het om een ​​gasboiler te laten vervangen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd grotendeels af van de prijs van het vervangende apparaat dat u koopt. Gas-thermale baden kosten tussen ongeveer 1.500 EUR en 5.000 EUR, afhankelijk van de prestaties en uitrusting van het thermale bad. Moderne condensatieketels zijn iets duurder dan de eenvoudige modellen met constante temperatuur, maar het kostenverschil verdient zichzelf vaak snel terug door de aanzienlijk lagere verwarmingskosten (15% tot 20% besparing op verwarmingskosten kan worden bereikt door het hogere rendement van condensatieketels) .

In principe moet u bij het vervangen rekening houden met:

  • het apparaat kost
  • de kosten voor het installeren van het vervangende apparaat
  • Indien van toepassing, de kosten voor de installatie van de condensatietechniek (geïnstalleerd in de schoorsteen)
  • de kosten voor de benodigde hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem

Installatiekosten

De kosten voor het demonteren van het oude apparaat en het aansluiten van het nieuwe zijn afhankelijk van de individuele inspanning. Vanaf ongeveer 500 EUR moet u zeker rekenen, maar afhankelijk van de individuele inspanning kan dit aanzienlijk hoger zijn.

Installatie van condensatietechniek

De condensatietechniek, die ervoor zorgt dat de zogenaamde latente warmte toch kan worden gebruikt, is in de schoorsteen ingebouwd. Indien nodig is een schoorsteenrenovatie nodig, vaak moet de bestaande schoorsteendiameter hierop worden aangepast (bij lage temperatuur verwarmingssystemen zijn kleinere diameters nodig dan bij de gebruikelijke, hogere rookgastemperaturen van andere verwarmingssystemen).

In de praktijk bedragen de kosten voor het installeren van de condensatietechniek meestal rond de € 1.500 tot € 2.500. Deze kosten komen bovenop de installatiekosten.

Afhankelijk van de gegeven stookkosten kan deze meerkost (iets hogere prijs voor het thermaalbad en installatie van de condensatietechniek) zich vaak binnen enkele jaren terugverdienen. Als u rekent met circa 20% besparing op verwarmingskosten en extra besparingen door de (verplichte) hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem, dan zijn deze initiële meerkosten zich doorgaans in minder dan 5 jaar terugverdiend.

Hydraulische balancering

Elke keer dat er een nieuw verwarmingssysteem wordt geïnstalleerd, is de verwarmingsfirma wettelijk verplicht om een ​​hydraulische inregeling uit te voeren. De temperatuurverdeling in het gehele verwarmingssysteem is geoptimaliseerd. Dit leidt niet alleen tot een meer gelijkmatige verdeling van de verwarmingsenergie in de kamers, maar leidt vaak ook tot aanzienlijk lagere stookkosten dan voorheen. Besparingen van ongeveer EUR 1 per m² tot EUR 2 per m² woonoppervlak per jaar zijn mogelijk door alleen het verwarmingssysteem hydraulisch in evenwicht te brengen.

De kosten voor hydraulische balancering in typische eengezinswoningen van gemiddelde grootte zijn meestal ongeveer € 400 tot € 600. Afhankelijk van de grootte van de verwarmde ruimte, eventuele extra vervangingswerkzaamheden aan afzonderlijke onderdelen en de individuele opbouw van het verwarmingssysteem, kunnen de kosten echter ook hoger zijn. Meer informatie over de kosten voor hydraulische inregeling vindt u op dit punt.

Sample kosten

We hebben onze oude gasboiler ingeruild voor een nieuw model met condensatietechniek. De gasboiler met een vermogen van 18 kW verwarmt ons 120 m² grote, goed geïsoleerde huis.

Postprijs
Nieuwe apparaatprijsEUR 3.300
Installatiekosten volledig1.100 EUR
Installatiekosten voor condensatietechniek2.100 EUR
hydraulische balancering (extra vervanging van de circulatiepomp)720 EUR
Totale kosten ermee7.220 EUR
Extra kosten door condensatietechniek en hydraulische inregelingongeveer 2.800 EUR
Kostenbesparing per jaar bij een verwarmingsbehoefte van 10.000 kWhongeveer EUR 260 per jaar

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek ruilmodel en de ruilkosten in een specifiek individueel geval. In andere gevallen kunnen de kosten hoger of lager zijn.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het vervangen van een gasketel afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • het geselecteerde vervangende apparaat (prestatie, uitrusting, fabrikant)
  • de installatiekosten
  • indien nodig de kosten voor het achteraf inbouwen van condensatietechniek
  • Eventueel de kosten voor het achteraf inbouwen van een extra warmwatertank (ongeveer € 800 tot € 1.600 extra)
  • de kosten voor de voorgeschreven hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem