De muur bepleisteren - wat zijn de kosten?

muur stukadoors kosten

Binnen muren bepleisteren is een van de favoriete taken van de meest toegewijde doe-het-zelvers - maar alleen professionals kunnen het perfect doen. In een interview legt de kostentracker-expert in detail uit welke kosten je moet verwachten voor dit werk bij professionele uitvoering.

Vraag: Wat zijn de verschillen tussen professioneel stukadoorswerk en doe-het-zelfwerk?

Kostentracker-expert: Allereerst kunt u zien aan de snelheid van de voortgang van het werk: professionals werken vele malen sneller dan zelfs de meest getalenteerde doe-het-zelvers. De eisen aan de kwaliteit van de uitvoering zijn in de meeste gevallen nog hoger voor professionals.

Tegenwoordig werken professionele bedrijven voornamelijk machinaal - machinaal of spuitpleister is standaard, ook al kan elke schilder perfect met de hand reinigen. Het belangrijkste hierbij is om tijd te besparen bij standaard stukadoorswerkzaamheden.

Het verschil tussen professionals en doe-het-zelvers is dat doe-het-zelvers in de overgrote meerderheid van de gevallen alleen de toppleister aanbrengen of vernieuwen - maar de professional brengt ook de verborgen pleister aan (tenminste in nieuwe gebouwen), wat veel moeilijker is en voor sommige dingen specialistische kennis en vaardigheden vereist is.

En terwijl doe-het-zelvers vaak en graag met rol- en kwastpleisters werken, vind je deze soorten pleisters bijna nooit in het assortiment van de professional.

Het plamuren van het plafond in het interieur wordt meestal alleen gedaan door professionals - als doe-het-zelver is deze taak erg uitdagend, vooral als je een visueel perfect resultaat wilt.

Vraag: Wat kost stukadoorswerk voor professionals?

Kostentracker-expert: Natuurlijk moet je eerst duidelijk maken over welk stukadoorswerk je het hebt: afwerken van gips? Verborgen? Schoonmaak vernieuwen? Ademhaling van muren? Structurele pleisters, zichtbare pleisters of speciale pleisters zoals Tadelakt? Stukadoors is niet alleen stukadoors.

Voor het aanbrengen van afwerkingspleister zou u in de meeste gevallen tussen 8 EUR per m² en 12 EUR per m² moeten verwachten.

muur stukadoors kosten

Voor het bepleisteren van een nieuw gebouw zijn kosten van minimaal € 25, - per vierkante meter te verwachten

Het wordt hier alleen duurder als er speciale zichtbare pleisters of gladde pleisters nodig zijn - dan kan dat tot 30 EUR per m² kosten.

Voor een compleet meerlaags pleistersysteem bestaande uit onzichtbare en toppleister, zoals vereist in nieuwe gebouwen, moet u doorgaans tussen 25 EUR per m² en 35 EUR per m² rekenen. Bij moeilijke ondergrondcondities en problematische hechting kan het hier in sommige gevallen wat duurder zijn.

Sommige zeer speciale pleistersoorten, zoals Tadelakt, kunnen dan veel hoger zijn in prijs 100 EUR per m² tot 120 EUR per m² zijn hier niet ongewoon, omdat de moeite die gemoeid is met het aanbrengen en later gladmaken en waterdicht maken de gips zorgde voor veel moeite.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We hebben een kleine aanbouw die we voor het eerst hebben gepleisterd. De wandoppervlakken van onze aanbouw hebben in totaal 60 m².

We zijn tevreden met een standaard stukadoors systeem en een gemiddelde kwaliteit van uitvoering (Q2).

Postprijs
Installeer in de muurEUR 1.070
Afwerkingspleister aanbrengen570 EUR
totale prijs1.640 EUR
Totale kosten per m² voor afwerkpleister en spoelpleister27,30 EUR per m²

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifiek gebouw en het werk dat door een specifiek bedrijf wordt uitgevoerd. De kosten kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen, vooral bij verschillende gipsontwerpen.

Vraag: Van welke dingen zijn de kosten van muurpleisterwerk afhankelijk?

muur stukadoors kosten

Niet alleen de grootte van het te pleisteren oppervlak heeft invloed op de prijs

Kostentracker-expert: Bij binnenmuren moet u met een paar dingen rekening houden:

 • de grootte van het te pleisteren oppervlak
 • welk type pleister moet worden aangebracht (afwerkingspleister of verborgen en afwerkingspleister)
 • of het nu muren, plafonds of beide zijn
 • de gegeven ondergrondconditie
 • het type stukadoorsysteem dat wordt gebruikt
 • welke kwaliteit van uitvoering is vereist
 • welke werkuren er nodig zijn voor het werk en of er nog meer werk is voor de vakman

Elk bedrijf rekent iets anders uit, en er zijn vaak aanzienlijke regionale prijsverschillen - maar dit geldt in principe voor alle ambachtskosten. De prijzen in Keulen en in een kleine stad in Mecklenburg-Vorpommern zijn zelden vergelijkbaar.

Vraag: Wat kost de spoeling voor een nieuw gebouw?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd een beetje af van de lokale omstandigheden en de aard van de ondergrond - maar over het algemeen kunt u kosten verwachten tussen de 15 EUR per m² tot 20 EUR per m² wandoppervlak.

De kosten voor de afwerkingspleister (ongeveer 8 EUR per m² tot 12 EUR per m²) moeten dan worden toegevoegd.

Vraag: Waar gaat de "vereiste kwaliteit" over? Is er een maatstaf?

Kostentracker-expert: ja, dat is zo. "Kwaliteit" verwijst naar de fijnheid en gladheid van de afwerkingspleister.

Voor ambachtelijke bedrijven zijn bindende kwaliteitsklassen van toepassing, die worden aangeduid met Q 1 tot Q 4 - hoe hoger het niveau, hoe hoger de gladheid en fijnheid van het gipsoppervlak. Om een ​​idee te krijgen: het pleisterwerk van Q 4 is zo glad dat het zelfs met een hoogglans lak kan worden geverfd.

Welke kwaliteitseis in elk afzonderlijk geval zinvol is, bepaalt welke wandbekleding later wordt gebruikt:

muurbedekkingzinvolle kwaliteitseis
TegelsQ 1 - Q 2
Behang (behalve bijzonder licht speciaal behang)Vraag 2
Het schilderen van de muren, heel dun en licht behangVraag 3

Naarmate de kwaliteitseisen toenemen, neemt ook de prijs toe: bij hogere kwaliteitsniveaus kan de prijs oplopen tot 25 EUR per m² of 30 EUR per m².

Vraag: Zijn er nog andere speciale soorten gips?

Kostentracker-expert: er zijn hier nogal wat opties:

 • Uitgebreide structuurpleisters met zeer bijzondere (deels handgemaakte) structuren
 • Katoenen pleisters (die iets moeilijker aan te brengen zijn dan gewone pleisters)
 • enkele zeer bijzondere varianten van kalkpleister
 • zogenaamde "zichtbare pleisters"

Zichtbare pleisters zijn zeer fijn uitgevoerde pleisters die schilderen overbodig maken. Ze worden direct op de muur aangebracht in de gewenste kleur en functioneren tegelijk met afwerkpleister en muurverf.

Alles bij elkaar hoeft dit in de praktijk vaak niet duurder te zijn - laat je het schildersbedrijf schilderen dan bespaar je deze kosten natuurlijk met een zichtbare pleister.

muur stukadoors kosten

De badkamer kan worden afgewerkt met een waterdichte pleister

Aangezien de kosten voor de meeste speciale pleisters ook tussen de 25 EUR per m² en 30 EUR per m² liggen, kan de kostenstijging in vergelijking met een normale afwerkingspleister soms goedkoper zijn dan het schilderen van de muur. het werkt in ieder geval een tijdbesparing bij zichzelf.

Voor velen is een zogenaamd glad pleisterwerk zeker interessant: het is heel fijn en kan ook met een vochtige doek worden schoongemaakt en het is ook vrij gemakkelijk te repareren. De kosten hiervoor liggen vaak tussen 18 EUR per m² tot 22 EUR per m², dus iets goedkoper dan de andere speciale pleisters.

Zoals altijd zijn het natuurlijk de individuele behoeften die beslissen. Hier geldt de zeer eenvoudige regel: hoe hoger de eisen en hoe gecompliceerder de productie van de pleister, hoe duurder het natuurlijk zal zijn.

Vraag: Hoe zit het met speciale waterdichte pleisters?

Kostentracker-expert: dit betekent zeker Tadelakt.

Tadelakt is een zeer bijzondere kalkpleister waarin gipsmaterialen uit Marokko zijn verwerkt. De applicatie is ingewikkeld, millennia-oud vakmanschap - maar het resultaat is best interessant:

 • Tadelakt gaat zelfs mee in gootstenen
 • Tadelakt is veerkrachtig
 • Tadelakt is erg glanzend
 • Tadelakt is totaal ongevoelig voor water

Zeker in de badkamer is een volledig waterdichte pleister met een licht glanzende afwerking natuurlijk een zeer overtuigende oplossing voor een werkelijk naadloze badkamer.

De kosten voor dit speciale type pleisterwerk zijn echter ook aanzienlijk: doorgaans moet u meer dan 100 EUR per m² rekenen. Zelfs in een relatief kleine badkamer brengt dit enorme kosten met zich mee.

Vraag: Is het bepleisteren van plafondoppervlakken duurder dan het bepleisteren van muren?

Kostentracker-expert: ja, het vereist aanzienlijk meer inspanning. Daarom moet u voor de afwerkingspleister met normale gipsystemen 20 EUR per m² tot 30 EUR per m² verwachten, bij speciale pleisters is het natuurlijk nog duurder.

Vraag: Kunnen er naast de genoemde vierkante meter kosten extra kosten gemaakt worden?

Kostentracker-expert: in sommige gevallen is dit heel goed mogelijk. De meeste bedrijven nemen meestal alle diensten die rechtstreeks verband houden met stukadoorswerk in de vierkante meterprijzen op - in andere gevallen worden bijvoorbeeld maskeer- en maskeerwerk extra in rekening gebracht.

Onkosten die het gebruikelijke bedrag overschrijden, worden dan vaak per uur gefactureerd.

Vraag: Als u zelf pleistert, worden alleen de materiaalkosten gemaakt - is dat in de praktijk de moeite waard?

Kostentracker-expert: afgezien van de aanzienlijk hogere tijdsbesteding die u zou moeten berekenen als u het zelf doet, zal het resultaat waarschijnlijk nooit honderd procent perfect zijn. Bekwaam machinewerk is in zijn uniformiteit altijd superieur aan minder goed opgeleid handwerk.

Men zou misschien over het hoofd kunnen zien dat - men kan tenslotte trots zijn op de eigen bijdrage - een ander punt echter letterlijk 'aansprakelijkheidskwesties' is: het gaat hier niet alleen om de garantieaansprakelijkheid en de plicht van het ambacht om gebreken te verhelpen, zoals is gebruikelijk de letterlijke hechting van de pleister op de muur.

De keuze van het juiste gipsysteem en de juiste beoordeling van de ondergrond en de hechting ervan voor bepaalde gipsystemen vereist veel ervaring. In het ergste geval zal de pleister barsten, barsten en eraf vallen. Gebeurt dat met de verborgen installatie, dan is al het werk uiteindelijk tevergeefs - en moet u veel moeite doen om de schade te herstellen.

Qua kosten zijn er natuurlijk geen hoge arbeidskosten bij zelf stukadoren - de materiaalkosten voor stukadoorsmaterialen zijn meestal erg laag.

Stukadoors materialen die door de vakman worden gebruikt, kosten vaak slechts 1 EUR per m² tot 3,50 EUR per m², maar als particulier zult u hier waarschijnlijk iets meer moeten betalen omdat u geen gebruik kunt maken van professionele bronnen. In de praktijk, zoals bij alle bouwmaterialen, is het verschil hier minimaal 20%. Gezien de toch al zeer lage kosten zou zelfs een kostenstijging van 100% nauwelijks een verschil maken als u zelf pleistert.

De enige vraag die dus overblijft is of je kunt leven met gips dat qua uitstraling misschien niet honderd procent perfect is - als het ook daadwerkelijk aan de muur blijft. Deze vraag moet u beantwoorden als u voor of tegen stukadoors kiest.